Persentil üst sınırı..
355 görüntüleme
S
Saime Ç.
29 Mayıs 2025 22:20
Kızım 3515 kg 50 cm olarak doğdu 6 aylık ölçümünde 9.5 kg 70 cm idi en son doktora o zaman gittik persentil üst sınırında ama sorun yok sizde irisiniz dedi. Kızım şuan 7 bucuk aylık kilosunu ve boyunu bilmiyorum dr kontrolüne tatil dönüşü götüreceğim ama merak ettiğim şey çok mu hızlı kilo alıyor sadece anne sütü ile besleniyor bazen de yorgun ve az su içtiğimde gece yatmadan 1 kere 180 cc mama veriyorum 2 3 günde 1 kere bunada 4. Aydan sonra başladım bunun dışında bütün öğünleri sadece anne sütü canı ne zaman isterse emziriyorum anlıyorum bakışlarından. Ek gıda 1 2 sevdiği besin dışında reddediyor cignemeyi öğrenemedi az birşey yese de emmek istiyor hemen sizce tehlikeli mi kilosu ? Boyu da sanki gören uzun diyor bilemedim boyuna göre iyi mi gelişimi bu arada dönüyor emeklemiyor desteksiz oturamıyor babıldamıyor sadece çığlık atıp bağırıyor göz teması gülmesi çok iyi tepkileri ama isminede pek bakmıyor az kullandığımız için sanırım
V
Vildan Ö.
30 Mayıs 2025 21:17
Size verilecek cevabı merakla bekliyorum☺️, çünkü aynı soruyu ben de soracaktım aynı durumu yaşıyoruz biz de. 3800gr,53cm doğdu 5 aylık şuan ve 8500gr 68cm. Sadece anne sütü, ilerisi için endişe ettiğim için sormak istiyorum ben de bu bir sorun mu? Bu arada sütüm çok yağlı, sebebi bu olabilir mi?
S
Saime Ç.
31 Mayıs 2025 08:01
Uygulamayı tam çözemedim geceden beri cevap yazmaya calısıyorum 🤣 sizin kide hemen hemen aynı kilo ve boy yani sağlıklı gibi duruyor bebeklerimiz ama bilemedim tabi fazla kilo da İyi değil diyorlar ama napayım alıyor birşekilde emmek istiyor sürekli. Banada 1 haftalık kontrolümüzde emzirme egitmeni söylemişti sütünüz kaliteli güzel diye neye göre dedi bilmiyorum ama sanırım yaglı sütler kaliteli oluyormuş halk arasında öyle diyorlar ne kadar doğru bilemiyorum inşallah osman hoca görür de cevap verir rahatlatır içimizi

Osman G.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
3 Haziran 2025 12:46
Altı ayda 9,5 kg olma ancak annenin sütünün aşırı gelmesi ile ilişkili olabilir. Başka türlü bu mümkün değil. Sadece anne sütü ile bunun beslenme olması ve bu kilo yüksekliğine çıkması bir sorun olmadığı gibi sadece annenin sütü hakkında bir bilgi verir. Eğer bebek bu durumdan mutluysa ve gelişimi her ay ileri gidiyorsa endişe etmeyin ve bebeği rahat bırakın ☺️
V
Vildan Ö.
11 Haziran 2025 04:48
Cevap için çok teşekkür ederim hocam🙏🏻
Bir sorum daha olacaktı, son tartımda bebeğimin 1 aydır hiç kilo almadığını farkettim, meme reddi var uzun süredir, gün içinde az emiyor, ayrıca çişli bez sayımız da çok azaldı, ve çok koyu sarı çiş yapıyor. Az miktarda yine. Bulunduğumuz yer ( Gaziantep) sıcak olduğu için susuzluktan koyu sarı olduğunu düşündüm, o nedenle ara ara su veriyorum gün içinde. Ama yine de çok bir değişim olmuyor.
Bu durumda ne yapmalıyım? Kilo almaması normal mi? Şuan 23 haftalık 8.5kg ve 68cm.
Doktora götürmeli miyim? Son 1 aydır aynı kiloda. Nazar ettim resmen bebeğime 😄
mesajımı lütfen görün hocam🙏🏻 siz götürün doktora derseniz randevu alacağım.
Ayrıca ek gıdaya başlamalı mıyım bu durumda?
Bir sorum daha olacaktı, son tartımda bebeğimin 1 aydır hiç kilo almadığını farkettim, meme reddi var uzun süredir, gün içinde az emiyor, ayrıca çişli bez sayımız da çok azaldı, ve çok koyu sarı çiş yapıyor. Az miktarda yine. Bulunduğumuz yer ( Gaziantep) sıcak olduğu için susuzluktan koyu sarı olduğunu düşündüm, o nedenle ara ara su veriyorum gün içinde. Ama yine de çok bir değişim olmuyor.
Bu durumda ne yapmalıyım? Kilo almaması normal mi? Şuan 23 haftalık 8.5kg ve 68cm.
Doktora götürmeli miyim? Son 1 aydır aynı kiloda. Nazar ettim resmen bebeğime 😄
mesajımı lütfen görün hocam🙏🏻 siz götürün doktora derseniz randevu alacağım.
Ayrıca ek gıdaya başlamalı mıyım bu durumda?
R
Rabia T.
11 Haziran 2025 05:06
Vildan hanım sütünüzün kaliteli olması çok güzel bir şey emzirmeye devam ederken bir taraftan da ek gıda zamanı geldiğinde bunun desteklenmesi lazım zaten ek gıda doyum değil tadımdır. İleride besinlerin tadını tanıması yemek yemeye alışıklık kazanması için önemli
Son mesajınızda dediğiniz gibi nazar ettim meme reddi var diyorsunuz belki bu durum sütünüzün tazyikli gelmesinden kaynaklı olabilir. Bir emzirme danışmanıyla konuşarak tazyik konusunu değerlendirin. Sütünüz hâlâ çok güzel geliyorsa meme reddine izin vermeyin sorununun çözümüne başvurun
Son mesajınızda dediğiniz gibi nazar ettim meme reddi var diyorsunuz belki bu durum sütünüzün tazyikli gelmesinden kaynaklı olabilir. Bir emzirme danışmanıyla konuşarak tazyik konusunu değerlendirin. Sütünüz hâlâ çok güzel geliyorsa meme reddine izin vermeyin sorununun çözümüne başvurun
V
Vildan Ö.
11 Haziran 2025 06:16
Çok teşekkür ederim Rabia hanım cevabınız için. Evet emme süresi içinde tazyikli gelen kısa bir süre oluyor, göğüslere sancı ile gelir bilirsiniz, o süre zarfında tazyikli oluyor, ben de bundan dolayı olduğunu düşünüyorum aslında meme reddinin, bunun için de farklı pozisyonlarda emzirme demiyorum.
Ek gıdaya da dediğiniz gibi tadım gözü ile bakıyorum ben de, oldukça istekli şuan kızım ek gıdaya karşı ama meme reddi daha da artar çekincesiyle 6 ayı doldurmasını bekliyorum açıkçası.
Bir de şu konu var. 12 yaşında oğlum var, onun en gıda döneminde böyle bir ek gıda pazarı yoktu, evdeki ürünler ile sağlıklı şekilde büyüttüm çocuğumu çok şükür. Ama şuan resmen pazarı yapılıyor, irmiği, tarhanası, yulafı, pekmezi, şusu busu... Sanki evdeki hiçbir gıda Bebek için uygun değilmiş algısı öyle bir veriliyor ki ben bile şüphe eder 😱 acaba onlardan alsam mı der oldum inanın 😄 sanki onları kullanmadan sağlıklı beslenme olmayacakmış gibi.
Bu konuda siz değerli anneler ve değerli Osman hocam ne düşünüyorsunuz?
Ek gıda pazarına ben de dalayım mı yoksa bunun bir sektör olduğunu bilip içim rahat şekilde oğlumu büyüttüğüm gibi bildiğim yoldan devam edeyim mi?
Cidden bu konu çok canımı sıkıyor, çünkü oraya bir dalarsam zor kurtulur, evdeki herşeyden şüphe eder olurum diye korkuyorum ki çoğu anne eminim bu durumdadır da.
Ek gıdaya da dediğiniz gibi tadım gözü ile bakıyorum ben de, oldukça istekli şuan kızım ek gıdaya karşı ama meme reddi daha da artar çekincesiyle 6 ayı doldurmasını bekliyorum açıkçası.
Bir de şu konu var. 12 yaşında oğlum var, onun en gıda döneminde böyle bir ek gıda pazarı yoktu, evdeki ürünler ile sağlıklı şekilde büyüttüm çocuğumu çok şükür. Ama şuan resmen pazarı yapılıyor, irmiği, tarhanası, yulafı, pekmezi, şusu busu... Sanki evdeki hiçbir gıda Bebek için uygun değilmiş algısı öyle bir veriliyor ki ben bile şüphe eder 😱 acaba onlardan alsam mı der oldum inanın 😄 sanki onları kullanmadan sağlıklı beslenme olmayacakmış gibi.
Bu konuda siz değerli anneler ve değerli Osman hocam ne düşünüyorsunuz?
Ek gıda pazarına ben de dalayım mı yoksa bunun bir sektör olduğunu bilip içim rahat şekilde oğlumu büyüttüğüm gibi bildiğim yoldan devam edeyim mi?
Cidden bu konu çok canımı sıkıyor, çünkü oraya bir dalarsam zor kurtulur, evdeki herşeyden şüphe eder olurum diye korkuyorum ki çoğu anne eminim bu durumdadır da.
R
Rukiye G. ..
11 Haziran 2025 22:20
Bebeklerini sadece anne sütüyle besleyip kilo aldıran anneler nasıl besleniyorsunuz merak ediyorum benim bebeğim anne sütüyle kilo alamadı çok sık emzirdim her istediğinde ama yine olmadı mama başladık mecbur
V
Vildan Ö.
12 Haziran 2025 01:34
☺️ ben de ilk evladımda aynı sorunu yaşamıştım Rukiye hanım, şimdi kızım 15 günlükken biberonu ve mamayı kesin reddedince ödüm koptu nasıl bakacağım ben buna, sütüm yetmeyecek diye çünkü oğlumda çok azdı. Ama boşuna evham yapmışım günlerce, onu anladım. Gerçi o evham ile bol bol kuymak ve kuru meyve kompostosu yedim o ayrı😄 kuru meyvelerden yaptığım kompostoyu blenderdan çekiyor meyve suyu gibi, sulandırarak içiyorum günde 2-3 defa ve bu sütü çok güzel yağlandırıyor, içine özellikle beyaz dut, incir ve Arabistan hurması ile taze kırmızı elma koyun doğrayarak. Kayısı erik kuru üzüm de ekliyorum ben.
ayrıca da kuymağı pekmezli yapıyorum onu da günde 2 defa yiyorum. Hem çok süt yapıyor hem de yağlandırıyor, size de tavsiye ederim, daha önce denemediyseniz bir deneyin derim. Sütün yağlı olması kilo aldırıyormuş onu anladım kızımda.
Ama şuan meme reddi yaşadığımız için kilo alımı durdu. İnşallah ciddi bir sorunu yoktur. Osman Hocam mesajımı görürseniz lütfen cevap verir misiniz? 1 aydır kilo almıyor vermiyor da keyfi yerinde hareketli bayağı, doktora götürmeli miyim bunun için?
ayrıca da kuymağı pekmezli yapıyorum onu da günde 2 defa yiyorum. Hem çok süt yapıyor hem de yağlandırıyor, size de tavsiye ederim, daha önce denemediyseniz bir deneyin derim. Sütün yağlı olması kilo aldırıyormuş onu anladım kızımda.
Ama şuan meme reddi yaşadığımız için kilo alımı durdu. İnşallah ciddi bir sorunu yoktur. Osman Hocam mesajımı görürseniz lütfen cevap verir misiniz? 1 aydır kilo almıyor vermiyor da keyfi yerinde hareketli bayağı, doktora götürmeli miyim bunun için?
R
Rukiye G. ..
14 Haziran 2025 01:58
Gurbette tek başımayım çocuk sürekli kucak istiyor pek bir şey yapamıyorum ama komposto yapmaya çalışayım çok teşekkür ederim cevabınız için
S
Saime Ç.
14 Haziran 2025 02:13
Rukiye hanım bende bilmiyorum inanın neden kilo alıyor bebeğim ek gıdayı sevmedi mama deseniz yeni yeni gece uykusuna geçişte yorgun olduğumda veriyorum 1 kereye mahsus. Bu zamana kadar sadece anne sütü ile beslendi ama insanlar maşallah iştahı cok acık zannediyor oysa agzını kitleyen bir bebek sürekli emmek istiyor sadece. Kilosu ve boyu persentil üst sınırında üstü dedi doktorumuz ama bir sorun yok normal dedi onu da anlamadım acaba genetik mi neden normal dedi cünkü fazla kilo sorun teşkil ediyor diye biliyorum ama tek kendimi teselli ettiğim nokta umarım genetiktir. Bu arada fazla kilo da İyi değil belim elim kolum heryerim kilit durumda artık pertim cıktı kollarım uyusuyor belim kitleniyor kendim için randevu aldım 6 numara bez kullanıyorum 7 numara prima da külot bez var atopik dermatit cildimiz var herseyi kullanamıyoruz bence herseyin normali normal inanın 🫶
S
Saime Ç.
14 Haziran 2025 02:31
Ama yinede sütünüzün bol olması için dinlenin stres yapmayın ve bol bol ama gercekten bol su için yeri geliyor hiç birsey yemiyorum kızım için zorla atıstırıyorum ama suyumu asla ihmal etmiyorum ve ne zaman az su içsem sütüm sanki daha bir azalıyor lütfen su ihmal etmeyin beslenme olarak da extra birşey yapmadım günlük rutin devam ettim su cok önemli bence
R
Rukiye G. ..
14 Haziran 2025 11:03
Evet herkes suyun önemli olduğunu söylüyor su içiyorum ama yeterli kalori almak da önemliymiş ben çok fazla beslenemşyorım ona bağladım bilmiyorum can sıkıcı bir durum sadcee emzirerek beslemek istiyorum ama yetmiyor
S
Saime Ç.
14 Haziran 2025 11:09
Kaç aylık bebeğiniz ? 4.ayda bazı bebekler aşırı emmek istiyor bazıları Red yapıyor ben asırı emmek istemesinden dolayı sütüm yetmediğini düşünüyordum 1 ay falan destek yaptım komposto vs sonra zaten terbiyeleniyor o süreçteyseniz normal olabilir bol bol emziren su için bende tek büyütüyorum malesef cok zor desteksiz ama bizler sağlıklı beslenebilmeliyiz ki bebeklerimize gücümüz olsun
R
Rukiye G. ..
16 Haziran 2025 16:02
48 günlük daha bebeğim