Oyunun Gücü: Bebek Gelişimine Katkıları Nelerdir ❓

175 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

15 Ekim 2025 06:08
🦄1. Bilişsel Gelişim

-Problem Çözme: Blokları üst üste dizmek veya gizlenen oyuncağı bulmaya çalışmak, bebeklerin neden-sonuç ilişkisini ve temel problem çözme becerilerini geliştirmesini sağlar.

-Dikkat Süresi: İlgi çekici oyunlar, bebeğin bir aktiviteye odaklanma süresini artırarak dikkat gelişimini destekler.

-Hafıza: Tekrarlanan oyunlar (örneğin ce-e oyunu), nesne kalıcılığı kavramını ve hafıza becerilerini güçlendirir.

🐦2. Sosyal ve Duygusal Gelişim

-Bağlanma: Ebeveynle karşılıklı gülümseme, taklit etme ve kucaklaşma içeren oyunlar, güvenli bağlanmayı destekler ve bebeğin duygusal dengesini sağlar.

-Empati ve İletişim: Bebeğinize bir oyuncak verdiğinizde veya onunla karşılıklı sesler çıkardığınızda, sıra alma ve başkasının tepkisini anlama gibi temel sosyal becerilerin temeli atılır.

🌺3. Motor Gelişim

-İnce Motor Beceriler: Oyuncakları tutmak, sallamak, bir elden diğerine geçirmek, parmakları kullanmak gibi eylemler, el-göz koordinasyonu ve ince motor becerilerinin gelişimini hızlandırır.

-Kaba Motor Beceriler: Emekleme, yuvarlanma, zıplama ve ayakta durma gibi hareketler, kasları güçlendirir ve büyük motor gelişimine zemin hazırlar.
H

Hazal Ş.

2 Kasım 2025 20:21
Merhaba Fatma Hanım. Kızım 8.5 aylık bazı becerileri çok iyi gidiyor. Hiç ekran vermiyorum tüm gün sadece kızımla ilgileniyorum. Tüm kelimeleri bilinçli kullanmakla birlikte toplam 9 kelimesi var. Anne, baba, mama, gel, dede, lamba, maymun, ben,meme ve top diyor. Son zamanlarda da bir şeyleri birbirine vurduğunda ben sürekli tak tak tak diyordum o da vururken tak tak tak demeye başladı. Ancak oyunu sadece bundan ibaret. Ya eline aldığı her şeyi ağzına sokuyor ya da iki parçayı birbirine vurup tak tak diyor bunu yaparken çok mutlu bir şeyler başarıyor gibi bana bakıp onu onaylamamı bekliyor. Mesela daha küçükken kitap okuduğumda dinlerdi şimdi yine dinlemese de ısrarla her gün en az bir kitap okumaya devam ediyorum ama pek oralı olmuyor. Yuvarlanan topun peşinden gitmek gibi basit şeyler yapıyor. Bunlardan da çabuk sıkılıyor hemen elindekini bırakıp bir başka oyuncağa yöneliyor. Tam olarak oyunlarla alakalı ne yapması beklenir 8.5 aylık bir bebeğin?
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

3 Kasım 2025 11:46
@Hazal Şahin Merhabalar bu dönemler algıların ve merakın oğun yolduğu bir dönem dolayısıyla daha hareketli oyunlardan zevk alabilir. Ağzına götürmesi oral dönemde olduğunu göstermekte. buda doğal gelişimin bir parçası.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir