Oyun Oynamayı Sevmiyorum
193 görüntüleme
Y
Yağmur K. ..
24 Temmuz 2025 13:17
Burda hep bebeklerden bahsediyoruz ama ben biraz büyük bir çocukla ilgili sorucam 😂 büyük kızım 5 yaşında heerrr an benimle oyun oynamak istiyor ben de tam tersi o kadar sıkılıyorum ki ve sürekli istediği için de daralıyorum hepten oynayasım gelmiyor. Onu anlıyorum tek başına büyüyor sıkılıyor tek başına oynamaktan. Ama ben de yetişkinim yemin ederim başıma ağrı giriyor oynayalım dediği zaman. Ben bunu nasıl aşıcam?

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
24 Temmuz 2025 20:41
Yağmur hanım birçok ebeveynden bunu duyuyorum aslında. Evet kimi ebeveynler bunu sevmeyebilir, keyif almayabilir bunu yaparken zorlanabilir. Belki günlük kızınızla bi anlaşma yapabilirsiniz günlük birlikte oyun oynama sınırınızı beraber belirleyebilirsiniz. Onun dışında kalan zamanlarda diğer işlerimi halletmem gerekiyor şeklinde bi açıklama yapabilirsiniz. Ancak yarım saatlik bir oyun oynanacaksa bile geçiştirme şeklinde değil karşılıklı etkileşim şeklinde olsun ki çocuk da duygusal anlamdatatmin olabilsin. Kardeşi de var anladığım kadarıyla onunla oynamıyor mu? Hiç akranlarıyla oyun oynadığı ortamlar olmuyor mu? Bu durum sürekli mi böyleydi sonradan oluşan bir durum mu? Bunları da bilmek önemli tabiki 🙏🏽
Y
Yağmur K. ..
25 Temmuz 2025 15:29
Kardeşi var ama henüz 1 yaşında onunla oynayabildiği şeyler çok sınırlı ve sıkılıyor ondan kısa sürede. Akranlarıyla da sık sık bir araya getirmeye çalışıyorum ama bazen yeri geliyor bir hafta evden çıkamıyoruz şu anda okul da tatil olduğu için yalnız kalıyor. Ve bu durum hep böyleydi evet kendi kendine de oynayabildiği halde o özellikle benimle oynamak istiyor, mesela TV izlerken hadi oynayalım diyince hemen kapatıyor benimle oynamayı tercih ediyor. Genellikle izlediği şeylerin hikayelerini canlandırmak istiyor ben de bundan çok sıkılıyorum. Dediğiniz şeyi bazen yapmaya çalışıyorum baştan anlaşıyorum ama o zaman da yetmiyor ona ve zaman bitince çok üzülüyor

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
26 Temmuz 2025 10:30
O zaman biraz daha günlük aktivitelerinize onu da dahil etmeye çalışın sizinle vakit geçirme isteğini oralardan karşılamaya çalışın örneğin siz mutfaktayken ona da ufak görevler verme, çamaşır katlarken vs gibi, arada beraber dışarıda dolaşın zaman geçsin. Bunun dışında biraz daha oyunun ilerleyen zamanlarında onun bağımsızlaşacağı türden oyunlar olabilir. Örneğin “ben müşteri olayım sen bakkal ol ben burda rafları izleyeceğim sen diğer müşterilerine bak para kazan“ gibi gibi. Bir de oyun grupları oluyor ebeveynlerinde dahil olduğu birlikte sosyalleştiği eğer bulunduğunuz yerde böyle bir imkan varsa değerlendirebilirsiniz. Ancak şunu belirtmek isterim ki kızınız sizi seviyor, sizinle vakit geçirmek istiyor. Bu çok güzel bir şey. Oyun da bunun bir yolu. Ama siz tükenirseniz, o yolu yürümek daha zor olur. Kendinize şefkat göstermeniz, çocuğunuza da daha çok alan açar.
Y
Yağmur K. ..
27 Temmuz 2025 09:58
Çok teşekkür ederim Mine hanım. Önerilerinizi değerlendireceğim 🙏 Benimle vakit geçirmek istediğinin farkındayım ve zaten ona hak verdiğim için bu kadar vicdan azabı çekiyorum. İnşallah bu şekilde farklı vakit geçirme önerilerinize oyun isteği daha makul seviyeye gelir 🙏
Bir de Mine hanım sizi bulmuşken danışayım, hep çizgi film oyunları oynamak istiyor. Yani izlediği çizgi filmlerdeki karakterlere bürünmek istiyor ben böyle oyunlar oynamasını çok istemiyorum çünkü kendi hayal gücünün dışında var olan bir senaryoyu canlandırmak istiyor. Bunun bi sakıncası var mı nasıl vazgeçirebilirim?
Bir de Mine hanım sizi bulmuşken danışayım, hep çizgi film oyunları oynamak istiyor. Yani izlediği çizgi filmlerdeki karakterlere bürünmek istiyor ben böyle oyunlar oynamasını çok istemiyorum çünkü kendi hayal gücünün dışında var olan bir senaryoyu canlandırmak istiyor. Bunun bi sakıncası var mı nasıl vazgeçirebilirim?

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Temmuz 2025 20:53
Eğer izledikleri videolar şiddet veya uygunsuz içerikler barındırmıyorsa büyük bir probleme neden olmaz. Aksine aslında sembolik oyun dediğimiz oyunu oynar. Bu da hayal güçlerini yaratıcılıklarını geliştirir. Aslında o karakerle oynuyor ama aslında kendi iç dünyasını yansıtıyor bu şekilde onun kendi içindekileri de görebilirsiniz belki. Hatta bazen yönlendirebilirsiniz örneğin elsa olduysa “hadi bakalım elsa bugün de okula gitsin neler yapacak okulda?” Gibi. Bu şekilde hem ilgşsini çeker hem de duygularını anlarsınız yaratıcılığını desteklersiniz😊 Ancak küçük bir not tüm gün aynı karakterde olmasını değil oyunlarda bunu değiştirerek kullanması daha iyidir. Dediğim gibi izlediği içerikleri mutlaka kontrol edin ve sınırını mutlaka çizin.
Y
Yağmur K. ..
28 Temmuz 2025 05:55
Tamamdır çok teşekkür ederim Mine hanım harika bir cevap oldu 🙏