Otizm Olabilir mi
452 görüntüleme
S
Seda A.
17 Haziran 2025 08:27
Merhaba, 8,5 aylık göz teması, gülme, tepki verme, nesleri tutma vs hepsi var. İsme bazen bakıyor bazen bakmıyor birazda keyfi isterse gibi açıkçası. Kafamı kurcalayan tek şey mama sandalyesinde yemek yerken sallanıyor. Bi markanın sallanan ana kucağını kullandık kendi bacaklarını kullanarak sallıyordu. Ondan dolayı tik gibi bir şey mi kaldı acaba yoksa otizm şüphesi mi aramalıyım?
B
Büşra B.
17 Haziran 2025 08:46
Benim bebeğim de 9,5 aylık aynı şeyleri bende yaşıyorum ana kucağı kullanmadık fakat mama sandalyesinin tepsisinden tutunup sallıyor kendini
İ
İrem B.
18 Haziran 2025 07:44
Merhabalar, ben özel eğitim uzmanıyım. 8.5 aylık bir bebekte anlattıklarınız tek başına otizm göstergesi değildir. Otizm belirtileri genellikle 12-24 ay arasında daha netleşir. Göz teması ve sosyal gülümseme genelde bizim için yeterlidir. 6-9 ay arasında bebeklerin ismine dönmesi beklenir. Ancak bu her zaman tutarlı değildir. Bazen oyun ilgisi, yorgunluk ya da ortamın dikkat dağıtıcılığı gibi nedenlerle ismine dönmeyebilir.
S
Seda A.
18 Haziran 2025 07:46
Evet başka bi şeyle ilgilenince bazen bakıyor bazen bakmıyor ismiyle seslenince. Çok teşekkür ederim 🙏
İ
İrem B.
18 Haziran 2025 07:53
Endişe varsa mutlaka gelişimsel bir değerlendirme yapılmalı. 8.5 ayda çok net bir tanı koyulmaz ama gelişimsel bir değerlendirme ile risk olup olmadığı söylenebilir. Aile hekimi, çocuk doktoru veya çocuk gelişimi uzmanı ile görüşülmesi iyi olur. Gelişimi destekleyici ortam sağlamak (sade ve dikkat çekici oyunlar, yüz yüze iletişim, kitap okuma, şarkılar söyleme gibi) önemlidir. Ama dediğim gibi tek belirti otizm yapmaz. İçiniz rahat olsun.