Otizm Nedir ?

750 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

19 Mayıs 2026 22:01
📌Otizm spektrum bozukluğu, nörogelişimsel bir farklılık olarak aslında doğumdan itibaren mevcuttur ancak belirtilerin tam anlamıyla görünür olması ve güvenilir bir teşhis konulabilmesi genellikle ‼️18 ila 24. aylardan itibaren mümkün olur. Hafif seyreden vakalarda ise bu süreç, sosyal etkileşim ihtiyacının arttığı okul öncesi veya okul dönemine kadar sarkabilir.
📌En net ve spesifik belirtileri incelediğimizde, sosyal iletişim ve tekrarlayıcı davranışlar ön plana çıkar. İlk ve en belirgin işaretlerden biri göz teması kurmaktan kaçınma veya çok kısıtlı göz temasıdır. Bebekler genellikle 6. aydan itibaren anne babaya gülümserken, otizmli çocuklarda bu sosyal gülümseme eksik olabilir. Bir diğer güçlü gösterge, ismiyle seslenildiğinde dönüp bakmama veya işitmiyormuş gibi davranmadır. 12. ay civarında başlamasını beklediğimiz işaret parmağıyla bir şeyi gösterme veya ilgisini çeken bir nesneyi ebeveyniyle paylaşma davranışı bu çocuklarda gözlenmez. Aynı zamanda konuşmada gecikme, akranlarına karşı ilgisizlik ve dönen nesnelere aşırı odaklanma gibi durumlar yaşanabilir. Sallanma, parmak ucunda yürüme veya elleri kanat gibi çırpma gibi tekrarlayıcı motor hareketler ile düzen değişikliklerine karşı gösterilen aşırı tepkiler de en net tanı kriterleri arasındadır.
S

Sultan

19 Mayıs 2026 22:12
Bir hafta sonra 10 aylık olcak bebeğim ismine bazen dönüyor bazen [dönmüyor.Gel](dönmüyor.Gel) ve al deyince anlıyor başka bişey öğretmeye çalışıyorum pek anlamıyor gibi ,anlamadım.Babasina dedesine annesine sevdiği kişilere gülüyor yabancıyı biliyor, babasıyla kahkaha atıyor 樂

Gebelikte trizomi 7 denmişmişti ya bebekte ya bebeğin beslendiği yer sıkıntılı diye .Doğumdan sonra kan testi yapıldı bir sorun çıkmadı樂
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

19 Mayıs 2026 22:14
Merhabalar; bebeğinizin tanıdıklarına gülmesi, yabancıları ayırt etmesi ve komutları anlaması sosyal gelişimi için harika işaretlerdir. Bu yaşta isme bazen odaklanma nedeniyle dönmemesi ve öğrenmenin zaman alması tamamen normaldir. Anlattıklarınız şu an gelişimsel bir risk göstermiyor, takipte kalmanız yeterlidir.
E

Esra E. C.

19 Mayıs 2026 22:33
Merhaba,17 aylık oğlum saydığınız yazınızda bahsettiğiniz tüm olumlu özelliklere sahip(işaretle gösterme,göz teması,ismini sahiplenmesi ve her şeyi anlaması denileni yapması gibi)Ama tek bir sorunumuz var,konuşmuyor!Sesler var,anni baba nannane burda kelimeleri dışında kelime yok.Acaba otizm olarak değerlendirilmeli mi?Teşekkür ederim
D

Dilek Y. ..

19 Mayıs 2026 22:35
Merhaba hocam bebeğim 10 aylık ismine dönüyor yabancı ayırımı ayrılık kaygısı sosyal gülümseme alkış gel gel bay bay yapiyot ama kelime cikarmadi hâlâ eee diyor sadece endişelenmelimiyim
K

Kübra İ.

19 Mayıs 2026 22:52
Hocam merhaba, oğlum 5 gün sonra 10 aylık olacak sosyal gülümsemesi var, kişileri birbirinden ayırt edebiliyor kişiye göre gülümsüyor. İki halasını gördüğünde farklı gülümsemeler yapıyor ya da iki teyzesinden daha fazla oyun oynadığı teyzeye daha çok gülüyor. Bir şey işaret ettiğimde bakıyor, göz kontağımız da mevcut. Gel gel & bay bay yapması ve babıldaması henüz yok. Aaaa ya da bbbb gibi sesler çıkartıyor yemek falan yerken ham yapıyor ama sanırım denk geliyor :) ismini seslendiğimde bir oyuncağa çok dalmasıysa bakıyor, birinin kucağındaysa falan bakıyor seslendiğimde. Sizce bunlara göre değerlendirmeniz nasıl olur ? Teşekkür ederim.
L

Lale

Premium Üye
19 Mayıs 2026 22:55
Hocam merhaba bebeğim 11,5 aylık. Birini veya kediyi falan görünce ge ge diyo. Baba,mama, meme diyo ama sanki bilinçli [değil.biz](değil.biz) baba veya gel gel deyince bizi tekrar da ediyor.Göz teması iletişimi iyi. Tablomuz var eşimle ikimizin Anne baba nerde diyorum kafasını kaldırıp bakıyor ya da saat nerde diyorum gösteriyor başıyla. Çak alkış bay bay öpücük atıyor. İsmine de bakıyor. Yabancılara karşı temkinli davranıyor kimdeyse bana gelir.ağlayınca bende sakinleşir. Babasında bile olsa beni [ister.ama](ister.ama) bi odadan başka bi odaya gidince ağlamaz.bugün dışardaydık onu koltuğa bıraktım bezini almaya gittim 1 dk sürmedi ağlamaya başladı ben çıkınca, dönünce sustu.geceleri sık uyanıyor bi kaç aydır şşşş burdayım deyincetekrar uykuya dalıyor ya da çok ağladığında yanıma alıyorum sabaha kadar yanımda uyuyor o zamanda uyanmıyor bi daha. Bir de işaret parmağıyla bi şeyi göstermiyor. Odadan çıkınca ağlamaması normal mi dr güvenli bağlanmış dedi bilmiyorum ? İşaret parmağı ile göstermesi gerekir mi acaba onu da bilmiyorum cevap verirseniz sevinirim teşekkürler 🙏 @Fatma Uygur
N

Nilay ..

31 Mayıs 2026 21:21
Oğlum 14 aylık 6-7 kelime söylüyor ama canı istediği zaman. ismine bakıyordu biraz uyarana maruz kaldı ondan sonra ismine tepki vermiş azaldı anne-babasını tanıyor yabancı ayrımı var sevdiği insanlara gülüyor tepki veriyor yabancı olduğu zaman fark ediyor tepki veriyor o kişiyi inceliyor bir şey söylediğimiz zaman bizi anlıyor dediğimizi yapıyor kendi başına oyun oynuyor cee ee oyununa tepki veriyor gülüyor o da yapmaya çalışıyor taklit yeteneği var kendini ifade edebiliyor bir şey istediği zaman hareketlerle. Taklit yeteneği var yine bir şey öğrettiğim zaman genelde öğrenmesi güzel oluyor ama bazen keyfine bağlı yapmıyor ismine tepki vermemesi otizm belirtisi mi uyarana maruz kaldığı için mi bunun için doktora gitmem gerekiyor mu
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir