Otizm Nasıl Anlaşılır?

254 görüntüleme
Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

22 Şubat 2026 21:55
Oğlum 27mart 2025 te 36+5 iken doğdu şu an 11 aylık olacak. Doğduğundan beri göz teması yavaş gelişti şu an da bazen ilk seslenmede bakıyor bazen birkaç kerede bazen hiç bakmıyor. Alkış yapıyor ama kendi isterse biz yap dediğimizde yapmıyor. Bay bay filan yok. Oyuncağı ver al gibi komutlar da yok. Bir iki keredir battaniyesini yüzüne kapatıyor ben ce eee yapınca tekrar ediyor. Sadece ellerimi uzattığımda kucağıma geliyor. Bayağıdır emekliyor şu an koltuk kenarında sıralamalarda başladı. Bababa dedede diyor. Kucağımdayken yüzüme bakmıyor kimsenin yüzüne bakmıyor kucağındayken
Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

22 Şubat 2026 21:58
İşaret parmağımla birşey gösterdiğimde parmağımın ucuna bakıyor bi de mesela ?
Z

Zlyh z.

22 Şubat 2026 22:15
otizmin en belirgin özelliği göz teması ve isme tepki olarak sıralanıyor. Bence bir uzman görüşü alın . Gelişimi güzel aslında anlattıklarınıza göre belki bir göz muayenesi bile farklı bir çözüme ulaştırabilir . Sağlıkla büyüsünler .
B

Büşra K. ..

22 Şubat 2026 22:33

Senem İçer

İşaret parmağımla birşey gösterdiğimde parmağımın ucuna bakıyor bi de mesela ?

Senem Hanım merhaba benim kaynımda otizmli atipik otizm tanısı var 4 yaşında teşhis konulmuş otizm o kadar değişik ki ara sıra özel eğitimine ben götürüyordum kaynımı 10 tane otizmli öğrenciyi yan yana koyalım çok farklı davranış sergiliyorlar kaynım 4 yaşına kadar hiç konuşmamış ama komutları kısmen algılar yemeğini kendi yer fiziken bir engeli yok banyosunu kendi yapar tırnaklarını kendi keser tuvaletini yapar ama kayınvalidem poposunu siler çıkar suyunu içer çantasını alır okulu severek gider aile bireylerini tanır göz teması 10 sn oluyor mesela yengesi olarak beni tanır gülümser çantamı taşır kendine ait alfabesi var ayran kelimesine avı avı der biz anlarız çevremiz anlamaz el kol hareketi çok mesela ellerini arka arkaya 15 kere çarpıyor ya da kazağını sündürüyor diz kapağına kadar bu el kol hareketi için ilaç kullanıyor eğer böyle bir şüpheniz varsa mutlaka bir hekimle görüşmenizi tavsiye ederim zaten hemşireymişsiniz eğer varsa erkenden tanı almak çok işe yarar yoksa içiniz rahatlar yanlış anlamayın amacım bilmişlik taslamak değil bire bir yaşayan biri olarak elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım
Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

23 Şubat 2026 03:17
Kendim hemşireyim ama doğumdan beridir üstüme yapıştırılan bir “abartıyorsun” yaftası var. Ben şimdi bunları bunları görüyorum desem eşim ve ailesi yine abarttığımı düşünecekler doktora bir yaşında götürdüğümüzde sorarcağım o zamana kadar gözlemlemeye devam edeceğim. Eşimde hemşire ama hemşire gözüyle bakmıyor hiçbir olaya. Bende evladım sağlıkla büyüsün isterim ama bazı şeyleri değerlendirmek de gerek. Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.
B

Büşra K. ..

23 Şubat 2026 10:50

Senem İçer

Kendim hemşireyim ama doğumdan beridir üstüme yapıştırılan bir “abartıyorsun” yaftası var. Ben şimdi bunları bunları görüyorum desem eşim ve ailesi yine abarttığımı düşünecekler doktora bir yaşında götürdüğümüzde sorarcağım o zamana kadar gözlemlemeye devam edeceğim. Eşimde hemşire ama hemşire gözüyle bakmıyor hiçbir olaya. Bende evladım sağlıkla büyüsün isterim ama bazı şeyleri değerlendirmek de gerek. Bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim.

Rica ederim
H

Halime

23 Şubat 2026 22:20
Senem hanım aynı yollardan bende geçtim. Oğlum 9.aya ilk bastığı gün emekledi herkes 7 aylık emekledi falan diye yazıyor her yerde benim moralim bozuluyordu çok uğraştım sıfır ekran yürüteç birkaç kez kullandım fazla kullanmadım oda yürümek ayağa basmak nasıl bir şey hissetsin diye ve 10.aya geldiğinde tutunarak yürüyordu ce eee oyunlarına tepki veriyor sürekli gülerdi parmak sallardım seni seniii derdim gülerdi kucağıma aldığımda sıfır göz teması uzaktan eğlendirdiğimde bakardı ama yakından kucaktan göz teması kurmazdı sürekli etrafına bakardı dikkati hep oyundaydı. Byy byy yok alkış yok ama baba mama gaga gibi sesleri çok çıkartırdı mama vereceğimi bilir mama mama diye seslenirdi biberonu gördüğünde ama adına tepki vermezdi göz teması yoktu ben çok korkuyordum sonra 1 yaşına geldiğinde yavaş yavaş kucağıma geldiğinde ellerini yüzüme değdirir gözlerimin içine bakmaları başladı şimdi ise okuldan geldiğimde hemen koşar bana gözlerime bakar kıcağımdayken birde benimle ilgilen diye babasıyla konuşurken yüzünü yüzümün önüne getirir benimle konuş diye
H

Halime

23 Şubat 2026 22:28
Herşeyimiz çok güzel ilerliyor şuan tam 14 aylık olduk hala ismine çok nadir tepki veriyor sürekli seslenirim bakmaz arada bakar ama tüm komutları anlar gel derim gelir kavanoz kapağını veririm gel kapat kapağı derim getirir kapatır. Ce eee oyunu kitabı var açar açar güler kitaplarla uğraşmayı çok sever. Kitap okur sürekli sess çıkartır sanki beni taklit ediyor gibi ben sürekli kitap okudum şimdi o taklit ediyor. Bu aylara kadar o kadar korktum ki ismine tepki yoktu taklit yoktu hala alkış by by yok ben onlardan korkmuyorum ismine nadir bakmasından korkuyorum ama onun haricinde her şey düzeliyor kucağıma gelir oturur gözüme bakar güler benimle oynar. İlerliyor her şey arkadaşımın kızı 13 aylık yürüyemiyor ama oda her şeyi anlıyor. Ben eğitimciyim muhtemelen hareket etmeye başladıkları için beyinleri tek yönlü çalışıyor o yüzden göz teması zayıf oluyorlar sürekli çevrelerini incelemek istiyorlar ne zamanki tam yürüyorlar oyun dönemi geliyor ve sizde iyi bir oyun arkadaşıysanız düzeliyor. Ha birde bizimkisi 10 aylıktan bu yana arabaların tekerlerini çevirirdi dönen her şeyi çevirirdi araba sürmez tekeriyle ilgilenirdi bebek arabasının tekerlerine bakardı evde bulduğu her şeyi çevirmeye çalışırdı. Bindiği minik arabası vardı sürmek yerine ters çevirir tekerleriyle oynardı çok korktum ama şuan o arabalarla oynuyor sürüyor arabasına biner peşimden gelir. Rabbim korusun hepsini
Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

24 Şubat 2026 05:09
Sizin adınıza çok sevindim umarım bizimde her şey yolundadır çok teşekkür ederim anlattıklarınız için biraz olsun umudum arttı ☺️ zaten tek tutunduğum şey yavaş da olsa ilerleme kaydetmesi Rabbim bütün evlatlarımızı korusun 🙂
Nilay T. .

Nilay T. ..

Ebe

24 Şubat 2026 18:37
Senem hanım merhaba benim oğlum 21 aylık ebeyim, benzer durumu bende yaşadım adına mı bakmıyor alkış yapmıyor by by yapmıyor sözcük çıkarmıyor vs herşeyi ay ay kafamda düşünüyordum ve bi sorun mu var acaba diye korkuyordum bu süreçte takipli olduğunuz doktorunuzla iletişim halinde olup rahatlamanızı öneriyorum , her çocuğun mizacı yapısı o kadar farklı ki oğlum 10 aylıkken yürüdü ancak 16 aylıkken by by alkış yaptı kimi çocuk tam tersi , bi dönem adına bakmadı parmak ucunda yürüdü kanat çırptı hepsini bıraktı şuan normal gelişiminde ilerliyor . Otizm çok yönlü bi farklılık sadece adına bakmıyor by by yapmıyor konuşmuyor diye tanı koyulmuyor ve daha 11 aylık bebeğiniz inanın zamanla hepsi oluyor tavsiyem kimseyi dinlemeden doktorunuzla iletişim halinde olun ve rahatlayın :)
Birde hayatınızda ekran var mı bilmiyorum mümkün olduğunca sıfıra indirip iletişimini takip edin
Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

24 Şubat 2026 18:43
Evet doktor takibinde olmak ve çocuğa fırsat vermek en mantıklısı galiba. Teşekkür ederim♥️

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir