Otizm Mi Lütfen Destek?
249 görüntüleme
D
Duygu I.
4 Haziran 2025 13:56
Bebeğim prematüre olarak 34 hafta da doğdu. 1 ay kadar küvoz geçmişi var. Başlar da her şey normaldi. 3. Çocuğum Aslan,bazen adına dönüp bakmadığı oluyor. Komut almıyor. Sosyal olarak çocuklarla oynuyor,abileriyle koşturuyor. Baba mama meme dede su cıss (sıcak seylere) atta diyor. Göz teması kucaklayan kişinin konuşurken ağzına bakıyor uzaktayken göz teması kuruyor. Koşuyor yürüyor tırmanıyor kaşık kullanabiliyor kendini besliyor. Bilinçli bir şekilde anne baba demiyor bize seslenmiyor. İnsanlarla arası iyi onlara gülümsüyor oyun oynuyor utanıyor. Ben mi çok endişeliyim ? Yoksa erkenden gidip göstermem gerekir mi ? Beklemeli miyim? Lütfen yardımcı olabilir misiniz?
D
Dicle S.
4 Haziran 2025 14:07
Çocuğunuz şuan kaç aylik
D
Duygu I.
4 Haziran 2025 14:19
15 aylık
D
Dicle S.
4 Haziran 2025 14:19
Genel olarak şunu söyleyebilirim eğer göz teması varsa insanlarla etkileşimi iyiyse taklit becerisi varsa ismini duyduğunda bakıyorsa (bazen işine gelmezse bakmayabilir) yeni girdiği bir ortamı inceliyorsa odaya yeni gelen birini fark ediyorsa endişelenmenize gerek yok. Genellikle 12-18 ay civarı tek kelimeli olarak konuşmaya başlarlar şuan ben bir sorun göremedim açıkçası çocuğunuzda
D
Duygu I.
4 Haziran 2025 14:22
Çok teşekkür ederim. Hakkınızı helal edin lütfen içimi çok rahatlattınız. Gittikçe rahatlamamız gerekirken gittikçe endişeli bir hale geliyoruz ebeveyn yolculuğunda.
D
Dicle S.
4 Haziran 2025 14:32
Ben kendi cocugumda şüphelenmistim otizmden hem çocuk psikiyatri hemde özel eğitim kurumuna götürdüm test yapıldı ve orda bana söylenen bunlardı üstelik benim oğlumda daha 6 aylıkken sallanma kafasıni besige vurarak uyuma gibi farklı belirtilerde vardı 10 aylıkken götürdüm göz teması vardı taklit becerisi vardı insanlarla etkileşimde olmayı çok seviyordu yeni bir ortama girdiğinde etrafını inceliyordu ismiyle seslendigimde canı istiyorsa bakıyordu odaya yeni biri girdiğinde görebileceği bir konumdaysa fark ediyordu hem psikolog hemde özel eğitim kurumundaki uzman bana bunlar varsa otizmden bahsedemeyiz dedi gönderdi hatta birazda espri yaptı hiçbir sorunu olamayan cocugu kendi evhamınızdan getiriyorsunuz bu kadar evhamlı olmaya devam ederseniz çocuğunuz değil yakında siz gelirsiniz dedi :) suan 2.5 yaşında ve hiçbir sorunumuz yok :) sosyal medyada o kadar çok yanıltıcı video var ki çocuğun her harekerini otizmle bağdaştiriyorlar halbuki bahsettikleri birçok şey normal çocuklarında yaptığı şeyler ama etkileşim alıp para kazanıyorlar o yüzden ailelerin endiselenmesi onların işine geliyor ne kadar endişelendirirlerse o kadar izleniyor videoları ben bu süreçten geçmiş bir anne olarak size çocuğunuzda hiçbir sorun olmadığını gönül rahatlığıyla soyleyebilirim
H
Hatice G. ..
4 Haziran 2025 15:01
Be im bebegimde prematüre ve sürekli zıplamak istiyor acaba bu normal mi 4 aylıkken kucağa aldığımda zıplıyordu şuan koltuk altlarından tutuyorum yine zıplıyor düzeltilmiş 9 aylık. Yüz üstü yatınca da ayaklarını ileri geri itiyor
D
Dicle S.
4 Haziran 2025 22:10
Çok normal hepsi yapıyor bu yaşlarda hatta benimki bebek arabasında giderken bile zıplıyor uyurken tek bacağını vurarak uyur kendince böyle rahatlıyor dedi doktor 3 yaşına kadar sallanma ayak vurma başını sağa sola sallama uykuya geçmeye çalıştığının göstergesi 3 yaşından sonra kesiliyor hepsi dedi. Bebeğinizin zıplaması anormal bir davranış değil benimkide yapıyordu hatta gelişimsel olarak iyi bir şey nerdeyse aynı şeylerden suphelenmisiz ama zaman geçtikçe normal olduğunu anlıyor insan :) oyun evine götürmüştüm orda otizmli bir çocuk gördüm 2 yaşındaydı asla hiçbir çocukla oynamiyordu en köşede sanki o an ondan başka kimse yokmuş gibi oynuyordu seslendim bakmadı yanına gittim oyuncak verdim almadı sanki ben orda değilmişim gibi davranıyordu asla yüzüme bakmadı hatta göz göze gelmeye çalıştım ama nafile kendi dünyasında gibiydi tek arabayla saatlerce bir köşede oynadı ve gitti yani gerçekten otizmli çocuk seçiliyor. Sizin korkmanıza hiç gerek yok göz teması varsa sizinle ve çevresiyle etkileşimi güzelse otizmden şüphelenmenize gerek yok otizmli çocukların hepsinde bu davranışlar eksik oluyor çünkü
H
Hatice G. ..
5 Haziran 2025 14:13
Çok teşekkür ederim rahatladım gerçekten