Otizm mi ?
334 görüntüleme
S
Sibel K.
11 Temmuz 2025 12:34
Merhaba kızım ekin 6 aylık , sosyal gülmesi çok güzel çevrenizdeki kişilerin onunla sohbet edip vakit geçirmesini seviyor göz teması kuruyor oyuncak yere düşünce takipler başladı oyuncağı kendisi yere atıp aşağı bakıyor seslere tepki var arkasında bir ses geldiğinde yan dönüp görmeye çalışıyor ama beni endişelendiren elini dairesel olarak çevirmesi bu çevirme sıkıldığı yada ilgi azaldığında artıyor diye düşünüyorum onun dışında ara ara göz dalmaları oluyor bu göz dalmaları 1 dakikayı geçmesede seslendiğimde geç tepki veriyor bir yete odaklandıysa seslendiğimde bakmakta güçlük çekiyor ismine tepki var ama bu tepki bir oyuncakla oynarken daha az oluyor konu hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim
Fatma U.
Uzman Psikolog
15 Temmuz 2025 10:12
6 aylık kızınız Ekin'in sosyal gülümsemesi, çevresiyle etkileşimi, seslere tepki vermesi ve oyuncak takibi gibi belirtileri oldukça olumlu ve sağlıklı gelişim göstergeleridir. Dairesel çevirme hareketleri bu yaşlarda keşif amaçlı olabileceği gibi, eğer tekrarlayıcı ve sürekli ise dikkat çekebilir. Kısa süreli dalmalar ve odaklandığında ismine daha az tepki vermesi, bebeklerin dikkat sürelerinin kısa olması ve yoğunlaştıklarında dış uyaranları göz ardı edebilmeleri ile açıklanabilir. Şu anki bilgilerle otizm teşhisi koymak için çok erken ve belirtiler genelde gelişimsel çeşitlilik içinde normal kabul edilebilir. Ancak eğer bu davranışlar yoğunlaşır, sosyal etkileşim azalır veya başka gelişimsel endişeleriniz olursa bir çocuk uzmanına danışmanız faydalı olacaktır.
M
Miray Ç. ..
15 Temmuz 2025 10:22
Benim bebeğim 8 aylık bizde de durum aynı. Normal heyecanlanıyor denildi. Ama ben endişeleniyorum. Seslendiğimde çoğu zaman bana dönmesi baya zaman alıyor. Bazen tepki vermiyor bazense hemen bakıyor. Gülümsüyor gördüğü herkesle göz teması kuruyor eğer ona bakmayan bir insan yanımızdan geçiyorsa seslenmek bile istiyor sesler çıkararak dikkat çekiyor yani. Ama beni endişelendiren elinde bir oyuncak yada ilgi odağında kalacak bir sesli kitap yada oyuncak yoksa yani serbest zaman diyelim elleri serbest kalmıyor. Sürekli dairesel kontrolsüzce hareket halinde oluyor aynı şekilde ayakları da. Ama eline bir oyuncak verdiğimde elleri ve ayakları duruyor. Ama geri kalan zamanda hep hareketli yani bilinçsiz hareketlerden bahsediyorum. Bu hep böyle. Takipli gittiğimiz doktorumuz ilimizden ayrıldığı için henüz o doktorumuzun yeri dolmadı ve ben ne yapabilirim bilmiyorum.
D
Dilan D. Ç.
16 Temmuz 2025 19:24
Merhaba benim de oğlum 14 aylık isme dönmesi dede anne baba mama attım aydede vb kelimeleri var sosyal gülümsemesi var yalnız yaşıtlarıyla çok bi oynama yok müzik duyunca oynama var ama bişeye dalınca ismine dönmesi uzun sürüyor otizimden korkmalımıyım
Fatma U.
Uzman Psikolog
17 Temmuz 2025 08:32
Miray Çoban, 8 aylık bebeğinizin gülücükler, göz teması ve dikkat çekme çabaları sosyal gelişiminin olumlu olduğunu gösteriyor. Ancak, seslenildiğinde tepki vermede gecikme ve ellerde/ayaklarda sürekli istemsiz, dairesel hareketler, eline oyuncak verildiğinde bu hareketlerin durması dikkat çekicidir. Bu istemsiz hareketler duyusal arayış veya kendini düzenleme olabilir, ancak sürekliliği bir uzman değerlendirmesini gerektirir. Çocuk doktorunuz aracılığıyla bir çocuk nöroloğuna veya gelişim uzmanına danışmanız, bu hareketlerin nedenini anlamak ve gerekirse erken müdahale için önemlidir. Erken tanı ve destek, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için hayati rol oynar.
Fatma U.
Uzman Psikolog
17 Temmuz 2025 08:34
Dilan Durmaz Çalışkan ; 14 aylık oğlunuzun ilk kelimeleri söylemesi ve sosyal gülümsemesi olumlu. Ancak, yalnız oynamayı tercih etmesi, yaşıtlarıyla az etkileşim ve müziğe tepkisizlik ile bir şeye daldığında ismine dönmede gecikme, sosyal iletişim ve dikkat alanlarında endişeler yaratıyor. Bu bulgular tek başına otizm tanısı koymak için yeterli olmasa da, bir psikolog, çocuk gelişim uzmanı veya çocuk psikiyatristi tarafından detaylı değerlendirme yapılması önemlidir. Erken tanı ve müdahale, çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde destekleyecektir.
Z
Zeynep ..
17 Temmuz 2025 19:04
Benim bebeğim 6 aylik. Göz teması var gülümseme var . Sosyal gülümsemesi vardı ama şimdi yabancılara başladı. Kişiden kişiye gülümsüyor. Seslendigimde eğer biseye çok dikkatini vermemisse dönüp bakar. Bes aylikken Dizlerinin üzerinde durup ileri geri haraket yapıyordu, hafiften bu aya gireligi emeklemeyede basladi.Ama sürekli kafasını saga sola salliyo donderiyo. Buda beni aşırı geriyordu. Videoya aldım cocuk doktoru bi sıkıntı görmedi her ihtimale karşı cocuk nörolojisine gittim bugün oda bas sallamasina bakıp otizm diyemem dedi ve cocuga bakıp bi sorunu olduğunu düşünmüyorum dedi ama EEG istedi gün verdi ve kan tahlili istedi şimdi yaptirmalimiyim çocuğumun mamasina ilaç koyacaklar beynine başka bi hasar verirler mi . Yoktan yere zarar mı veririm çocuğuma yaptirmassamda geç kalır mıyım. Benmi abartıyorum. Bu bi evhammi
Fatma U.
Uzman Psikolog
18 Temmuz 2025 06:45
Zeynep; 6 aylık bir bebekte göz teması ve sosyal gülümseme olması çok güzel işaretler. Bu yaşta bebekler yabancılara farklı tepkiler verebilir veya dikkatleri dağılabilir, bu durumlar genellikle normal gelişimsel süreçlerdir. Doktorunuzun EEG istemesi bir önlem olabilir ve her zaman ciddi bir soruna işaret etmez. "Hasar verirler mi?" endişeniz ise, anlaşılır. Lütfen doktorunuzdan EEG'nin nedenini ve potansiyel sonuçlarını detaylıca öğrenin. Bilgilendirilmiş karar vermek, hem sizin hem de bebeğiniz için en doğrusu olacaktır. Kaygılarınızla ilgili her soruyu sormaktan çekinmeyin. Kaygılarınız giderildiğinde bebeğiniz için yapılacak olan her işlem, tedavi sizi acabalara sürüklemeyecektir.