Otizm
167 görüntüleme
S
Semen Ç.
4 Ağustos 2025 10:24
psikolojim bozuldu bu sosyal medya yüzünden. bebeğim 7 aylık olacak sinirlendiğinde, sıkıldığında kollarını kasıyor yanlara açıp. aynısı başka bir çocukta varmış 18 aylıkken otizm demişler başka bir şey yok göz teması, sesler iyi oyuncaklarailgi
S
Semen Ç.
4 Ağustos 2025 10:25
duyuyor ama bunlara streotip davranış mı ne deniyormuş benim bebeğimde de olabilir mi lütfen yanıtlar mısınız
M
Melike Ö.
4 Ağustos 2025 10:26
Otizm böyle bişey değil tek belirti ile tanı konulmaz ki siz bebeğinizle zaman geçirmeye bakın boşven sosyal medyayı herkes doktor olmuş

Sanem K.
4 Ağustos 2025 10:34
Biraz sosyal medyaya ara verin ben de aynı böyleydim. Her yerden ses çıkıyor. Ara verince rahatladım inanın çok farkediyor. Sadece doktorunuzla iletişim kurun.

Feyza Ö. ..
4 Ağustos 2025 10:41
Sosyal medyaya göre değil de şüphelendiğiniz bir durum varsa doktorunuzla görüşün

Ayşenur E. ..
4 Ağustos 2025 10:46
Sosyal medya da gördüğümüz her şeye inanırsak yaşamınızı devam ettirmek çok zor. Ve bebeklerimiz bizim canımız her şeyimiz tabii ki ister istemez kaygılanıyoruz. Çünkü çağımızın hastalığı maalesef. Umarım aşağıda listelemiş olduğum bilgiler bir nebze de olsa faydası olur. Lütfen şüphelendiğiniz bir durum var ise dr ile görüşün mutlaka.
İsmi söylendiğinde bakmıyor
Göz teması kurmuyor veya çok sınırlı
Sosyal gülümsemeyle karşılık vermiyor
Seslere, özellikle insan sesine ilgisiz (örneğin seni duymuyormuş gibi davranıyor)
Tekrarlayıcı Hareketler (her bebekte olmaz)
Ellerini çırpma, sallanma veya kendi etrafında dönme
Başını ileri geri vurma
Oyuncakları amaçsızca döndürme, sıraya dizme (7,5 ay için biraz erken ama bazı işaretler olabilir)
Gelişimsel Gecikmeler
Sosyal etkileşim başlatmıyor (örneğin gülümseme ya da ses çıkararak iletişim kurma)
Sesli heceleme yapmıyor (“ba-ba”, “da-da” gibi)
Nesneleri işaret etmiyor, uzatmıyor (bu beceri genellikle 9 ay sonrasında gelişir ama bazı sinyaller erken görülebilir)
Anneyi/bakıcıyı takip etmiyor, yalnız kalmayı tercih ediyor gibi görünüyorsa
İşitsel ve Görsel İlgisizlik
Çevredeki seslere (ör. oyuncak sesi, kapı sesi) tepki vermiyor
Hareketli objelere bakmıyor veya sabit bir noktaya uzun süre takılıyor
İsmi söylendiğinde bakmıyor
Göz teması kurmuyor veya çok sınırlı
Sosyal gülümsemeyle karşılık vermiyor
Seslere, özellikle insan sesine ilgisiz (örneğin seni duymuyormuş gibi davranıyor)
Tekrarlayıcı Hareketler (her bebekte olmaz)
Ellerini çırpma, sallanma veya kendi etrafında dönme
Başını ileri geri vurma
Oyuncakları amaçsızca döndürme, sıraya dizme (7,5 ay için biraz erken ama bazı işaretler olabilir)
Gelişimsel Gecikmeler
Sosyal etkileşim başlatmıyor (örneğin gülümseme ya da ses çıkararak iletişim kurma)
Sesli heceleme yapmıyor (“ba-ba”, “da-da” gibi)
Nesneleri işaret etmiyor, uzatmıyor (bu beceri genellikle 9 ay sonrasında gelişir ama bazı sinyaller erken görülebilir)
Anneyi/bakıcıyı takip etmiyor, yalnız kalmayı tercih ediyor gibi görünüyorsa
İşitsel ve Görsel İlgisizlik
Çevredeki seslere (ör. oyuncak sesi, kapı sesi) tepki vermiyor
Hareketli objelere bakmıyor veya sabit bir noktaya uzun süre takılıyor
S
Semen Ç.
4 Ağustos 2025 11:15
hepinize çok teşekkür ederim. evet haklısınız sosyal medyaya bakmamak lazım ama bi video çıkıyor insanın karşısına kurt gibi düşüyor içine.
S
Semen Ç.
4 Ağustos 2025 11:15
Ayşenur hanım bahsettikleriniz çok şükür yok biraz daha rahatladım çok teşekkür ederim