Otizim Olabilir mi

277 görüntüleme
H

Halime

20 Temmuz 2025 15:37
Oğlum iki hafta önce el bileklerini kıvırıp parmaklarını açıp kapatmaya başladı ilk başlarda nadiren yapıyordu ama bu aralar elini durduramıyor her boşluğunda bilekleri kıvrılıp parmakları açıp kapatıyor huzursuz oluyor hıııı hıııı mmm mmm gibi sesler çıkarıyor dün markete gittim giderken sorun yoktu market tavanlarındaki ışığı farketti ve parmaklar eller yine oynamaya başladı ve sonrası hiç durmadı huzursuz parmakları durduramıyor. Kafayı yiyeceğim sosyal gülümseme var ama kimi görse güler market kapısından girin çığlık atarak gülüyor sürekli kanarya gibi öterek gülüyor ama parmaklar hareket halinde 7.aya girmek üzereyiz
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

21 Temmuz 2025 05:44
7 aylık oğlunuzun iki haftadır sürekli bileklerini kıvırıp parmaklarını açıp kapatması ve huzursuz sesler çıkarması, market gibi yerlerde ışıklara gülerek tepki verirken normalde de bu hareketleri durduramaması sizi endişelendirmiş. Duyusal sistemleri geliştiği için dış uyaranlara (ışıklar gibi) farklı tepkiler vermesi normaldir. Ancak, bu hareketler çok sık, durdurulamıyor ve huzursuzlukla birlikteyse, özellikle de sosyal etkileşimlerde (göz teması, ismine tepki) herhangi bir azalma fark ederseniz, bir çocuk doktoruna veya çocuk psikiyatristine danışmanız, olası gelişimsel farklılıkları erken değerlendirmek açısından önemlidir.
S

Semanur Ş.

21 Temmuz 2025 19:44
Bir hareket öğrenmiş ve onu tekrarlıyor olamaz mı 7 aylık çok küçük daha benim bebeğimde 8 aylık gel gel öğretmeye çalışıyordum yeni öğrendi şimdi sürekli gel gel hareketi yapıyor birde bebekler kendilerini sakinleştirmek için el açıp kapatma bir şeyi koparıyor gibi yapma tırmalama gibi hareketler yapabilir hatta instada bunun videosu vardı keşke bulup atabilsem genelde stres anında kendini güvende hissetmek için yaparlarmış
H

Halime

23 Temmuz 2025 08:02
Stres anında yapıyor onu farkettim oyun oynarken yapmıyor mama sandalyesinde önündeki oyuncakları yere atıyor önünde bir şey kalmıyor sonra başlıyor ellerini kıvırıp açıp kapatmaya ek gıda verirken sinirlenince yapıyor ama dışarı çıkarttığımda etrafı keşfederken yapmıyor ama bebek arabasında oturunca yapmaya başlıyor. Dün farkettim baş parmağını kullanmaya başladı masanın üzerine elini koyuyor elini baş parmağının üzerinde döndürmeye başladı. Ama el hareketleri beni korkutuyor bu yüzden sürekli yüz üstü aktivite yaptırıyorum hiç tv telefonla tanışmadı kitap okuyoruz sürekli oyun oynuyorum ama farkı anlarsınız ya o hareketleri normal keşfetme hareketi değil gibi geliyor bana iki elinide bilekten kıvırıp parmak hareketi ilk defa görüyorum. Tmm her çocuk farklı gelişim seyreder ama gelişim hareketleri bellidir. Video çektim çocuk doktoru nöroloji uzmanına gönderecekti haber bekliyorum. Umarım bir şey yoktur geçicidir
H

Halime

23 Temmuz 2025 08:05
Diş ağrısının vücuda yansıması olabilir mi bu rahatlatma davranışı onuda düşünmüyor değilim oğlum beyaz tenlidir yüzü hafif kızarık (ateşi yok ama) dişleri bu aralar aşırı kaşınıyor. Hiç gel gel öğretmedim ismine dönmüyor sürekli ismiyle çağırırım sadece sesimi algıladığında döner yoksa isme tepki yok göz teması güzel bana baktığında ben ses çıkartmadan dudağımla gülme hareketi yapsam hemen oda güler sosyal etkileşimi güzel insanları görünce güler bazen kalabalık olunca tedirgin olur arkadaşımın çocuğu etrafında gürültülü ses çıkartırsa korkar
S

Semanur Ş.

24 Temmuz 2025 10:00
Otizm denmesi için birçok bulguda eşlik etmesi gerekiyor ama daha küçük olduğu için tam anlamıyla bilemeyiz tabi en önemlileri göz teması, babıldaması, ismine tepki 9. Aya kadar normal tam anlamıyla dönüp bakması o zamana kadar yapması beklenir, sosyal gülümseme, akranlarına karşı verdiği tepkiler yani o aydaki bebek için çok fazla seçenek yok 18 aydan sonra tam anlamıyla belli oluyor otizm. Benim bebeğimde diş çıkarma sürecinde sürekli eli kulaklarında çekip duruyor veya yüzünü kaşıma hareketi yapıyor bunu da dediğiniz gibi stres anında daha çok yapıyor özellikle yemek vereceğim zaman istemiyorsa bu hareketi yapıyor aslında kendini ifade ediş biçimi diye yorumluyorum ben ama anneler bazı şeyleri farklı olunca hissediyor umarım bir şey çıkmaz normal bir davranıştır yaptığı
H

Halime

24 Temmuz 2025 10:08
Oğlumda parmağını kulağının içine sokup kaşıyor kulağını kavrayıp kıvırıyor yüzünü kaşıyor eli ağzında diş kaşıyıcı sevmiyor ama o el hareketini sürekli yapıyor boş durdukça sinirlendikçe inşallah ben evham yapıyorumdur inşallah geçer
S

Semanur Ş.

24 Temmuz 2025 10:28
Şöyleki 7 aylık bebek sadece ellerini kullanabiliyor yani kendi ifade etme eğilimi ellerle oluyor buda bu şekilde yansıyor olabilir benim bebeğimde sevmiyor diş kaşıyıcıları daha farklı şeylerle damak kaşımaya çalışıyor eller zaten doğal diş kaşıyıcı

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir