Otizim mi Değil mi Lütfen Yardımcı Olun Ne Yapacağımızı Şaşırdık

261 görüntüleme
B

Berrin Ç.

10 Eylül 2025 19:05
3 yaşında ilk 2sene boyunca telefon televizyon vardı hayatında şu an sadece anne baba gel git elma armut gibi kelimeler söylüyor cümle kurmuyor göz teması var adıyla seslendiğinde bakıp tepki veriyor renkleri ve sayıları biliyor topu at dediğim zaman atıyor renkleri ayıralım dediğimde ayırıyor yani kısaca verdiğim komutlara uyuyor çok doktor gezdik kimisi kızınız otizimli gelin rapor çıakralım dedi kimisi hiç birşeyi yok televizyondan kaynaklı dediler kreşe verin dediler kimisi hiç birşeyi yok zamanla konuşur geç konuşacak demekki her çocuk farklı dediler bizde kendi isteğimizle özel eğitime başlattım haftada 2 gün 45 dk gidiyor ayriyetten kreşe verdik haftanın 5günü kreşe gidiyor ama kreşe giderken çok ağlıyor onun için kötümü yapıyoruz iyi mi bilmiyoruz çok arada kaldık lütfen bi fikir bi yardımda bulunursanız çok sevinirim
F

Fatma S. ..

10 Eylül 2025 19:14
Konuşma anlamında yaşıtlarından geride olduğu için kreşte sıkıntı yaşıyor da olabilir. Bence konuşma terapistine gitmek daha sağlıklı olur. Evet kreşin faydası olduğu söyleniyor ama çocuk derdini anlatamayıp kimseyle iletişime giremezse daha çok stres yaşar diye düşünüyorum. Aynı zamanda ekranı kesip daha çok iletişim, oyun ve kitabı hayatınıza dahil edin.ev işlerini birlikte yapın ve konuşun
S

Sembo

10 Eylül 2025 19:51
Eğer her dediğini anlıyorsanız yani konuşmadan da onun derdini anlıyorsanız maalesef bu durumu kullanıyor olabilir konuşmak çok işine gelmiyor siz zaten onu anlıyorsunuz. Bundan sonra anlamayın onunla sürekli iletişim halinde olun sürekli sorular sorun derdini anlatmadı için teşvik edin örneğin karnının acıktığını söylemek istediğinde ne demek istediğini anlayamadım bana konuşarak anlatabilir misin diyin akranlarıyla daha çok vakit geçirmesini sağlayın gerekirse kendiniz o yaşlardaki çocuk anneleriyle arkadaş olun etkinlik kitapları alın ordaki sorular da çok işe yarıyor konuşmayı öğreniyorum kitapları. Otizm sadece dildeki gerilikten anlaşılmaz birçok şeyin eşlik etmesi gerekir sosyal iletişimi nasıl yabancılara karşı tepkisi nasıl. Ortak oyun oynarken başardığında sizinle mutluluğunu paylaşıyor mu? Taklit yeteneği nasıl yani siz bir şey yaptığınızda da sizi taklit edebiliyor mu daha birçok şey var bunun gibi bunlardan biri değil birkaçı eşlik ederse otizmden şüphelenilir
E

Elçin G.

10 Eylül 2025 19:54
Anlattıklarınıza göre otizm emaresi yok. Sadece dil gecikmesi var bence. Bir dil terapistinden destek almanızı öneririm
B

Berrin Ç.

10 Eylül 2025 20:50
Etkinlik kitapları setleriyle doldurduk evi resmen gayet güzel etkinlikleri yaparken bizi taklit ediyor köpek gördüğünde aa köpek hav hav diyo bizi taklit ediyor oyun oynarken çok güzel iletişim kuruyor bizimle gülüyor oynuyor mesela bizle beraber şaşırıyor kahkaha ayıyor söylediklerimizi çok güzel tekrarlıyor ev işlerinde beni taklit ediyor kardeşi var 8aylık altını almaya çalışıyot üstünü değiştirmeye yemek yedirmeye çalışıyor ama derdimizi anlatmaya gelince suspus oluyor ne yapacağımızı şaşırdık kreşe de ilk girerken çok ağlıyor ama sonrasında çok mutlu video atıyorlar ne yapacağımızı şaşırdık açıkçası
Ş

Şevval İ. T. ..

12 Eylül 2025 08:04
Anlattıklarınız daha çok ekran maruziyeti gibi duruyor ayrıca yaşıtlarıyla vakit geçirdikçe daha da ilerleyecektir hiç ilerleme olmazsa o zaman bir daha düşünün
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 10:12
Berrin hanım merhaba. Bahsettiğiniz şeyler bana ekran maruziyetine bağlı olarak gördüğümüz dil gelişimi gecikmesini düşündürdü. 0-2 yaşta hiç ekran önermiyoruz. Bu nedenle çocuğunuzun ‘alıcı dil’i yani anlaması gelişip ‘ifade edici dil’i yani konuşması geride kalmış gibi duruyor. 4 yaş itibariyle bu gecikme bozukluğa dönüyor bu nedenle geç kalmadan bir Dil ve Konuşma Terapisti’ne başvurmanızı ve terapilere başlamanızı öneririm. Erken müdahale çocukların kısa sürede akranlarını yakalamasını büyük ölçüde sağlamaktadır. Ayrıca şunu da belirteyim, çocuklar hali hazırda kendini ifade etmede yaşadıkları yetersizlikten kaynaklı olarak kreş ortamında zorluk yaşayabilmektedir bu sebeple dil becerileri belli bir seviyeye gelmeden kreş önermemekteyiz. Benden randevu almak isterseniz de Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

Ayrıca bu konuyla alakalı videolarıma göz atabilirsiniz. ✨

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

M

Melis A. ..

26 Eylül 2025 08:35
Merhaba oğlum 26 aylık son zamanlar etrafta dönerek yan bakıyor bazen de tek elini açıp kapatıyor. Her şeyi anlıyor biliyor iki kelimelik cümleleri var kelime haznesi iyi bu dönmeyi oyun olsun diye mi dikkat çekmek için mi anlayamıyorum 7 aylık kardeşi de var kardeş kıskançlığımı kafam çok karışık
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

26 Eylül 2025 19:24
Melis hanım merhaba. Otizm’de iki alanda etkilenim görülmektedir: sosyal iletişimsel becerilerde problemler ve stereotipik/tekrarlayıcı/yineleyici hareketler. Sosyal iletişimsel alan benim uzmanlığıma girmektedir bu nedenle bu kısmına yanıt vermek isterim. 26 aylık bir çocuktan beklediğimiz komut alma (alıcı dil, anlama) ve iki sözcüklü basit cümle üretimleri çocuğunuzda tipik gelişimle uyumlu olarak görülmekte. Bu noktada daha detaylı şekilde iletişimsel becerilerini gözlemlemek gerekmekte. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çocuğunuzun Otizm benzeri sosyal iletişimsel beceriler sergilemediğini söylemek mümkün ama yine de içindeki kuşkuyu gidermek adına bir Çocuk Psikiyatri Uzmanı ve bir Dil ve Konuşma Terapisti ile eş zamanlı olarak görüşebilir, kapsamlı bir değerlendirme yaptırabilirsiniz. Çocuğunuzun dil gelişimini desteklemek adına aşağıdaki videolarıma göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DO9ASxkDLlk/?igsh=MTZ5ZnBwNzN0NjV4MA==

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir