Menenjit Aşıları Kalıcımı Yoksa Sürelimi Koruyor?

114 görüntüleme
Seher G. G.

Seher G. G.

5 Ocak 2026 12:12
Ben bir şey öğrendimde menenjit aşılarının rapel dozlarınıda yaptırdığımızda kalıcı koruma olmuyormuş maximum 5 sene koruyormuş.Doğrumu veyahut bilgisi olan var mı bu konu hakkında ?
Afranur K.

Afranur K.

5 Ocak 2026 13:14
Menenjit aşıları (Bexsero ve Nimenrix) özellikle hastalığın en sık ve en ağır seyrettiği 0–3 yaş dönemini güvenle atlatmak için yapılır; bu yaş aralığı menenjit açısından en riskli dönemdir. Bu aşılar ömür boyu koruma sağlamaz, koruyuculuk zamanla azalabilir ama asıl amaç bebeği bu kritik yıllarda güçlü şekilde korumaktır. Türkiye’de sağlıklı, bağışıklık sorunu olmayan çocuklarda bebeklikten sonra rutin olarak tekrar doz yapılmaz; ancak bağışıklık sistemiyle ilgili bir sorun varsa, sık hastane yatışı oluyorsa, kalabalık ortamlarda uzun süre bulunacaksa (kreş, yatılı okul gibi), yurt dışı seyahati planlanıyorsa ya da salgın riski oluşursa yeniden değerlendirilir. Çocuk hekimleri bu aşıları “bir maraton gibi sürekli koşulacak bir şey değil, riskli dönemi güçlü geçirme stratejisi” olarak görürler.
Seher G. G.

Seher G. G.

5 Ocak 2026 13:21
@Afranur Keskin Peki ilerde kreşe verdik diyelim bu sefer kaç doz yaptırmamız gerekiyor ?
Afranur K.

Afranur K.

5 Ocak 2026 13:28
Yaptırmak zorunda değilsiniz, Türkiye bu konuda riskli bir ülke değil. Ama içiniz rahat etmezse doktorunuzla planlarsınız.
Bebeklik dönemi ölümcül seyrediyor neredeyse bundan dolayı öneriliyor.

Zaten sağlık Bakanlığında rutin kapsamda olmamasının sebeplerinden biri de budur. Menenjit türkiye de aktif salgın yapan hastalık grubunda değil.
Seher G. G.

Seher G. G.

5 Ocak 2026 13:30
@Afranur Keskin Tamamdır ,çok teşekkürler🌸
Afranur K.

Afranur K.

5 Ocak 2026 13:31
Benim kendi bebeğim için planım şu şekilde, doktorumuzla da konuştuğumuz şekil şu diyeyim,

Yurt dışına çıkmak,
Erken ergenlik döneminde riskli karma alanlarda yer almak ( yurtta yaşamak gibi)

Gibi durumlar yaşanırsa yeniden aşılama planlanır. Bu arada her yurt dışı seyehati de dahil değil mesela bu tanıma. Riskli ülkeler oluyor hastalıklar için.

Mesela Afrika ülkelerinin büyük kısmını düşünebilirsini. Ya da hacca gitmek çok net bir tanım olabilir çok büyük bir kalabalığın içinde bulunuyorsunuz bu dönemde yine risk altımda oluyorsunuz.
Tuba F.

Tuba F.

5 Ocak 2026 13:56
Yakın zamanda ikinci sınıfa giden bir çocuk menenjitten dolayı hayatını kaybetti. Bir kaç haberde duyduk bunun gibi. Riske atmamak ve keşkeler olmaması için ben oğluma 8. Ay olarak başlayacağım
Afranur K.

Afranur K.

5 Ocak 2026 14:07
@Tuba Fırın yanlış anladınız 😅 Bebeklik döneminde bence de yapılması lazım bebeğime yaptırdım hem de 3. Ayda başlattım aşısını. Çünkü bu hastalık Bebeklik döneminde yakalanırsa ölümcül seyrediyor. İlk yazdığım kısımda belirtmiştim.

Daha sonra kreşe verme dönemi hakkında soru sordu @Seher Gümüş Gürbüz hanım, bu sorunun cevabı Bebeklik dönemi kadar kesin değil. Aşıların koruyuculuğu tipine göre değişmekle birlikte beksero 3 yıl kadar nimenriks 5 yıl kadar koruyor.

Bu sürenin sonunda tekrardan aşılama Türkiye şartlarında yeniden değerlendirilip, kesinlikle yaptırın denilen bir noktada yer almıyor.
Demek istediğim buydu aslında.
Tuba F.

Tuba F.

5 Ocak 2026 14:31
Anladım aynen yanlış anlamışım 😂 @Afranur Keskin

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir