Memede Sertlik ve Ağrı
101 görüntüleme
H
Hilal T.
28 Kasım 2025 19:47
Merhaba. Bu akşam sol göğsümün alt kısmında bir sertlik fak ettim dokununca da acıyor. Hafiften masaj yaptım sıcak uyguladım ama yanlış mı yaptım bilmiyorum ağrısı daha çok arttı. Mastit mi süt kanalı tıkanıklığı mı bilmiyorum ve endişeliyim. Benzer durumlar yaşayan var mı? Tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Fiona
28 Kasım 2025 19:52
Merhaba ☀️. Ben de benzer bir durumu lohusalık dönemimde yaşadım, çok korkutucu olabiliyor biliyorum. Sertlik ve dokununca ağrı çoğu zaman süt kanalı tıkanıklığı ile başlıyor. Yanlış masaj ya da aşırı baskı bazen ağrıyı artırabiliyor.
Mastitte ise genelde kızarıklık, ısı artışı, zonklayıcı ağrı, grip gibi halsizlik ve ateş oluyor. Bunlar yoksa büyük ihtimalle tıkanıklık başlangıcıdır.
Benim doktorumun önerdiği şeyler çok işe yaramıştı:
• Bebeği tıkanık olan bölgeye bakacak şekilde daha sık emzirmek
• Sıcak duş altında hafifçe yumuşatıp çok bastırmadan önden arkaya doğru masaj
• Emzirdikten sonra hafif soğuk kompres
• Bol su içmek ve dinlenmek
Ama ağrı hızla artıyorsa, kızarıklık veya ateş olursa geciktirmeden doktora görünmek önemli.
Mastitte ise genelde kızarıklık, ısı artışı, zonklayıcı ağrı, grip gibi halsizlik ve ateş oluyor. Bunlar yoksa büyük ihtimalle tıkanıklık başlangıcıdır.
Benim doktorumun önerdiği şeyler çok işe yaramıştı:
• Bebeği tıkanık olan bölgeye bakacak şekilde daha sık emzirmek
• Sıcak duş altında hafifçe yumuşatıp çok bastırmadan önden arkaya doğru masaj
• Emzirdikten sonra hafif soğuk kompres
• Bol su içmek ve dinlenmek
Ama ağrı hızla artıyorsa, kızarıklık veya ateş olursa geciktirmeden doktora görünmek önemli.

Fiona
28 Kasım 2025 19:53
+sağım yapmıştım bol bol
B
Buket ..
28 Kasım 2025 20:04
Sıcak duş altında dıştan meme ucuna doğru süpürür gibi hafif masaj yapın, gün içinde ara ara sıcak havlu koyun emzirdikten sonra soğuk kompres uygulayın ve bebeğin çenesini ağrı hissettiğiniz bölgeye pozisyonlayip emzirin. Mesela siz alt kisimda sertlik var diyorsunuz futbol topu pozisyonunda emzirebilirsiniz alt çene daha kuvvetli çekeceği için tıkanıklık varsa acar. Emzirirken de yine dıştan içe masaj yapın. Ben çok yaşadım ilk zamanlarda ve 2-3 günde rahatlıyordu. Sağım da deneyebilirsiniz ama ben süt sagdigimda daha çok hassasiyet oluyordu o yüzden sagim yapacaksanız dikkatli olun
B
Burcu B. Ö.
29 Kasım 2025 15:47
Sıcak daha kötü yapıyor ben bebeğim bir aylıkken mastit geçirdim önce ılık uygulama sonra bebeği şişlik olan yere doğru ters emzirme sonra da soğuk uygulama gerekiyor ara ara benim tekrarlıyor ılık uygulama önemli mastit için artık sıcak uygulama değişti diye biliyorum zaten daha çok tıkıyor kanalları