Lenf Bezi Şişmesine Antibiyotik Kullanmak
200 görüntüleme

Esra Ö. ..
14 Ağustos 2026 09:55
Oğlum 2 yaşında ve boynunun 2 tarafında ve ensesinde lenf bezleri bulunuyor. Hareketli ve 3 kere ultrason çektirdik. Bana söylenenler şunlar hastalık halinde büyür sonra küçülür tamamen geçebilir kaladabilir. Doktor bu sefer dedi ki küçülmesini bekliyoruz antibiyotik başlayalım. Ama ben daha önce 2 kere başka hastalık için antibiyotik kullandım fayda etse o zaman etmez miydi? O an aklıma gelip soramadım devlet hastanesi olduğu içinde doktora ulaşamıyorum sorayım. Açıkçası gereksiz antibiyotik kullanmak istemiyorum ama kafama göre de iş yapmak istemiyorum. Antibiyotik kullanıpta tamamen geçen var mı? Yoksa boşuna mı kullanmış olacağım

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
Premium Üye15 Ağustos 2026 10:22
Lenf bezi şişmesi, genellikle bağışıklık sisteminin bir tepkisi sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle çocuklarda sık görülen bir durumdur. Şişmiş lenf bezleri, bir hastalık veya enfeksiyonun göstergesi olabilir.
Antibiyotik tedavisi, yalnızca bakteriyel enfeksiyonlar için etkilidir. Eğer lenf bezi şişmesinin nedeni bir bakteriyel enfeksiyon değilse, antibiyotik tedavisi işe yaramayacaktır.
Ancak doktorunuz antibiyotik tedavisi önerdiyse, bunun nedenini anlamak önemlidir. Lenf bezi şişmesinin nedenini belirlemek için doktorunuz ultrason ve diğer tanı yöntemlerini kullanmış olabilir.
Antibiyotik tedavisi ile tamamen geçen lenf bezi şişmesi vakaları mevcuttur. Tedavi genellikle 7-10 gün arasında değişebilir.
Antibiyotik kullanmadan önce doktorunuzun neden bu tedaviyi önerdiğini anlamak önemlidir. Doktorunuzla iletişime geçerek, şu soruları sorabilirsiniz:
Lenf bezi şişmesinin nedeni ne?
Antibiyotik tedavisi neden öneriliyor?
Tedavi süresi ne kadar olacak?
Yan etkiler neler olabilir?
Ayrıca, lenf bezi şişmesi durumunda antibiyotik tedavisine ek olarak uygulanabilecek bazı yöntemler de vardır:
1. Ilık kompres: Şişmiş lenf bezlerine ılık kompres uygulamak şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
2. Dinlenme: Yeterli dinlenme ve uyku, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
3. Sıvı alımı: Bol sıvı içmek, toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı direnç gelişimine neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerilerini dikkatlice dinleyin ve sorularınızı sormaktan çekinmeyin.
Antibiyotik tedavisi, yalnızca bakteriyel enfeksiyonlar için etkilidir. Eğer lenf bezi şişmesinin nedeni bir bakteriyel enfeksiyon değilse, antibiyotik tedavisi işe yaramayacaktır.
Ancak doktorunuz antibiyotik tedavisi önerdiyse, bunun nedenini anlamak önemlidir. Lenf bezi şişmesinin nedenini belirlemek için doktorunuz ultrason ve diğer tanı yöntemlerini kullanmış olabilir.
Antibiyotik tedavisi ile tamamen geçen lenf bezi şişmesi vakaları mevcuttur. Tedavi genellikle 7-10 gün arasında değişebilir.
Antibiyotik kullanmadan önce doktorunuzun neden bu tedaviyi önerdiğini anlamak önemlidir. Doktorunuzla iletişime geçerek, şu soruları sorabilirsiniz:
Lenf bezi şişmesinin nedeni ne?
Antibiyotik tedavisi neden öneriliyor?
Tedavi süresi ne kadar olacak?
Yan etkiler neler olabilir?
Ayrıca, lenf bezi şişmesi durumunda antibiyotik tedavisine ek olarak uygulanabilecek bazı yöntemler de vardır:
1. Ilık kompres: Şişmiş lenf bezlerine ılık kompres uygulamak şişliği azaltmaya yardımcı olabilir.
2. Dinlenme: Yeterli dinlenme ve uyku, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
3. Sıvı alımı: Bol sıvı içmek, toksinlerin atılmasına yardımcı olabilir.
Gereksiz antibiyotik kullanımı direnç gelişimine neden olabilir. Bu nedenle doktorunuzun önerilerini dikkatlice dinleyin ve sorularınızı sormaktan çekinmeyin.
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
Yükleniyor...