Konuşma Geriliği
207 görüntüleme
H
Hilal B. ..
14 Temmuz 2025 10:00
Merhaba arkadaşlar 2 yaşındaki oğlum belirli kelimeler kullanıyor konuşmuyor ama herşeyi el hareketleri ile anlatıyor bize ve söylediklerimizi anlıyor . Konuşma geriliğini gidermem için önerileriniz nelerdir?

Büşra A.
14 Temmuz 2025 10:05
Sana söylemesini sağlamalısın oyun grupları çok ideal evde sen işaretlerle her istediğini yaptığın için konuşmaya gerek duymuyor :) ama yabancı bi ortsm onu konuşmaya teşvik edecektir orada ne dediğini anlayan olmadığı için mecbur kalacak
H
Hilal B. ..
14 Temmuz 2025 10:07
Sağlamaya çalışıyorum fakat hayır diyor söylemiyor bu arada çok teşekkür ederim ☺️

Şenay Ü. H. ..
Özel Eğitim Uzmanlığı
14 Temmuz 2025 10:16
Merhabalar, otizm grubunda konuşma ile ilgili bir yazı yazdım oraya bakabilirsiniz. (20 aylık vurma başlıklı soru) 🙏💙
S
Semanur Ş.
14 Temmuz 2025 10:32
Evet anne her dediğini anladığı için konuşmayı reddediyor ama yabancı kişilerle iletişime geçerse mecbur olarak konuşacak çünkü onlar hareketlerle anlamaz
H
Hilal B. ..
14 Temmuz 2025 10:45
Çok teşekkürler ☺️

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
18 Temmuz 2025 19:51
Hilal hanım olabildiğince dil gelişimini destekleyen etkinlikler yapmaya çalışın. Alıcı dilinin iyi olduğunu söylüyorsunuz bu çok güzel. Teknoloji veriyorsanız mutlaka onu kısıtlayın hatta vermeyin. İşaretlerini sürekli konuşarak betimleyin. Akranlarıyla, farklı kişilerle vakit geçirmesini sağlayın.
H
Hilal B. ..
19 Temmuz 2025 06:14
Telefon vermiyorum izlemek istemiyor televizyona bakıyor arada ama saatlerce başında oturmuyor en fazla yarım saat izliyor sürekli evde aktif hareketli bir çocuk teşekkür ederim bilgiler için hepsini dikkate alacağım 💕

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
20 Temmuz 2025 10:22
Eğer varsa ekran maruziyetini kesmenizi, bol bol kitap okumanızı, şarkı söylemenizi. Şarkının tekrar eden kısımlarında ona söylemesi için fırsat vermenizi, pipetle oyunlar kurmanızı, nefes ile çalışmalar yapmanızı tavsiye ederim. Üfleyerek top düşürme kâğıtları uçurma vb. Yarı zamanlı oyun gruplarına götürebilirsiniz. Bol bol yansıtma yapın, yaptığınız her şeyi anlatın. Örneğin su verirken su- su mu istedin - al bakalım su şeklinde. Kendini ifade etmesi için biraz zaman verin. Örneğin su istiyor ama ifade edemiyorsa biraz çabalamasına fırsat verin.