Konuşma Gecikmesi ve Dikkat Süresi
237 görüntüleme
İ
İlkim N. K.
20 Haziran 2025 16:30
Kızım 19 aylık, daha önceden söylediği kelimelerin neredeyse hiçbirini (baba ve meme hariç) söylemiyor. Her şeyi işaret ederek istiyor ama bebek jargonu diyebileceğim bir şekilde devamlı konuşuyor ve bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Sık sık çocuklarla etkileşime girebileceği yerlere götürüyoruz fakat bir gelişme olmadı, ekran konusunda bazen evde açıyorum. Dikkat süresi de oldukça kısa sadece belli şeylerde (kalemlerle boyama veya oyun hamuru gibi) uzun süreli vakit geçiriyoruz onun dışında birlikte etkinlik yapmak istemiyor genelde yanımdan uzaklaşıp farklı şeylerle oynuyor. Bu sorunları yaşayan ve tavsiye verebilecek biri var mı? 🥲
M
Merve Ö.
21 Haziran 2025 21:52
Dkt. Semih Berk Özcan beyden online görüşme talep edebilirsiniz durumu netleştirmek adına.

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
22 Haziran 2025 14:33
İsmine tepkisi var mı ?
Tekrarlayıcı hareketleri var mı ?
Göz teması nasıl?
Önceden kaç kelimesi vardı ? Bunların cevapları çok önemli bu durumda tek bir şeye bakıp değerlendirilmesi sağlıklı olmayabilir. Ben çocuk gelişim uzmanıyım bu soruların cevaplarına göre endişeleriniz geçmezse bir çocuk ergen ruh sağlığı uzmanına başvurabilirsiniz
Tekrarlayıcı hareketleri var mı ?
Göz teması nasıl?
Önceden kaç kelimesi vardı ? Bunların cevapları çok önemli bu durumda tek bir şeye bakıp değerlendirilmesi sağlıklı olmayabilir. Ben çocuk gelişim uzmanıyım bu soruların cevaplarına göre endişeleriniz geçmezse bir çocuk ergen ruh sağlığı uzmanına başvurabilirsiniz
İ
İlkim N. K.
22 Haziran 2025 14:35
İsme tepkisi var, söylediğim şeyleri yapıyor, sosyal bir bebek akranlarıyla oynuyor etkileşime geçiyor aslında yazdıklarım dışında gelişimi çok iyi. Konuşup anlatmaya çalışıyor ama kelimeyi çıkaramıyor bir türlü

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
23 Haziran 2025 04:27
Konuşma gecikmesi veya gerilemesi ile ilgili bir çok neden olabilir tabi. Oyunlarınızı biraz dil gelişimi üzerine kurgulayabilirsiniz. İşaret ettiğinde istediğini yapmayın neyi işaret ediyorsa siz mutlaka ismini söyleyin. Etkileşimli oyunlarınızı arttırın. Akranlarıyla daha fazla vakit geçirmesini sağlayın. Ekrandan mutlaka uzak tutun.