Konu: 7 Aylık Oğlumun Gelişimsel Gözlemleri Hakkında
474 görüntüleme
D
Doğukan
30 Nisan 2026 01:08
sayın anne ve doktorlarımız bir baba olarak
7 aylık oğlumun son dönemdeki bazı hareketleri ve sosyal tepkileri hakkında görüşlerinize ihtiyaç duyuyorum. Bir baba olarak gözlemlediğim ve videolarla da desteklediğim detaylar şu şekildedir:
• Tekrarlayıcı Hareketler: Yaklaşık 2 aydır, özellikle çok heyecanlandığında her iki elini bilekten çevirme hareketi yapıyor. Ayrıca son birkaç gündür kafa sallama (sağa-sola) hareketi başladı
• Göz Teması ve Sosyal İlgi: Evde, tanıdık ortamında bizimle %70 oranında sağlıklı bir göz teması kuruyor, gülümsemelerimize kahkahayla ve neşeyle karşılık veriyor. Ancak dışarı çıktığımızda göz teması neredeyse hiç yok diyebilirim; daha çok etrafı seyretmeye odaklanıyor.
• İsme Tepki: Evde ismine tepki verse de, dışarıda veya kalabalık ortamlarda ismine tepkisi çok nadir oluyor.
Bu hareketlerin (bilek çevirme ve kafa sallama) heyecan anına veya belirli bir pozisyona bağlı olması gelişimsel bir evre midir, yoksa otizm spektrum bozukluğu açısından bir risk işareti olarak değerlendirilmeli midir? Konuyla ilgili yönlendirmenizi rica ederim.
7 aylık oğlumun son dönemdeki bazı hareketleri ve sosyal tepkileri hakkında görüşlerinize ihtiyaç duyuyorum. Bir baba olarak gözlemlediğim ve videolarla da desteklediğim detaylar şu şekildedir:
• Tekrarlayıcı Hareketler: Yaklaşık 2 aydır, özellikle çok heyecanlandığında her iki elini bilekten çevirme hareketi yapıyor. Ayrıca son birkaç gündür kafa sallama (sağa-sola) hareketi başladı
• Göz Teması ve Sosyal İlgi: Evde, tanıdık ortamında bizimle %70 oranında sağlıklı bir göz teması kuruyor, gülümsemelerimize kahkahayla ve neşeyle karşılık veriyor. Ancak dışarı çıktığımızda göz teması neredeyse hiç yok diyebilirim; daha çok etrafı seyretmeye odaklanıyor.
• İsme Tepki: Evde ismine tepki verse de, dışarıda veya kalabalık ortamlarda ismine tepkisi çok nadir oluyor.
Bu hareketlerin (bilek çevirme ve kafa sallama) heyecan anına veya belirli bir pozisyona bağlı olması gelişimsel bir evre midir, yoksa otizm spektrum bozukluğu açısından bir risk işareti olarak değerlendirilmeli midir? Konuyla ilgili yönlendirmenizi rica ederim.

Betül B. ..
30 Nisan 2026 03:01
Bunu bilir kişi birinin gözlemleyip yorum yapması sizin için daha uygun olacaktır pedogog desteği alın çocuğunuzu da tanımış olursunuz bazı çocuklar bazı şeyleri yapması normal olabiliyor
F
Fatma A.
30 Nisan 2026 04:20
Artık dışarıyı keşfettiği bir dönemde olduğu için dışarıda her şeye merakla baktığından ismine tepki vermemesi gayet normal evde ismine bakıyorsa sorun yok diye dinlemiştim , el kol hareketleri de her ay değişmekle birlikte sürekli yeni güncellemeler geliyor hatta bazı hareketleri unutup bir süre sonra yeniden yapmaya başlayabiliyorlar bazı sesleri çıkarıp bırakıp bir ay sonra yeniden çıkarmaya başlayabiliyorlar endişe etmemenizi tavsiye ederim (9 aylık bebeğimiz var oradan biliyorum)
E
Eda D.
30 Nisan 2026 05:29
17 aylık bebegim var ordan biliyorum söylediklerinizin hepsi normal geldi dinlediğim tüm doktorlarda isme tepki vermemek [9.aya](9.aya) kadar normal diyor
Yükleniyor...