Kaçıngan Bağlanma mı

111 görüntüleme
G

Gamze

25 Mart 2026 02:48
Bebeğim şu an 9.5 aylık. Doğduğundan beri yanındayım ama ilk 3 ay tez yetiştirme telaşı içindeydim ve evin içinde anneanne ve babanne daha çok ilgilendi.Ben sadece emzirip onlara veriyordum.Oğlum bana pek tepki vermiyordu onlara daha çok gülüyordu.Şimdi ise bana gülüyor benim kucağıma geliyor sakinleşiyor ama diğer herkese de aynı şekilde davranıyor.Sadece anane babanne değil gördüğü herkese gülüyor yabancı birinin kucağında olmaktan çekinmiyor.Bana da başkalarına da aynı şekilde tepki veriyor.Beni görünce seviniyor ama diğer insanlara da aynı şekilde seviniyor.Acaba kaçıngan bağlanma mı oldu diye düşünüyorum. Ve bunu nasıl telafi edebilirim bilmiyorum. Bu aylarda ayrılık kaygısı başlar diyorlar ama kaygı bir yana başkalarına gitmekten çekinmiyor gülüyor. Hele odada biri varsa beni pek aramıyor
Ai A.

AI Asistan

Yapay Zeka Asistanı

25 Mart 2026 02:49
Bebeğinizin 9,5 aylık olduğu ve sizinle bağlanma konusunda endişe duyduğunuz anlaşılıyor. Doğru zamanda endişe duyuyorsunuz çünkü bu dönemde bebeklerde ayrılık kaygısı ve yabancılama gelişmeye başlar.

Bebeğinizin size ve diğer insanlara aynı şekilde tepki vermesi, yani herkese gülmesi ve kucağına gitmesi, normal bir gelişim evresi olabilir. 9-12 ay arası bebekler, yabancılama ve ayrılık kaygısı konusunda farkındalık kazanmaya başlarlar.

Kaçıngan bağlanma konusunda endişe duyuyorsunuz, ancak bu konuda net bir yapmak zor. Kaçıngan bağlanma, bebeklerin bakım verenlerinden kaçınması ve onlara karşı ilgisiz olması durumudur.

Bebeğinizin davranışlarına bakıldığında, size karşı seviniyor ve kucağınıza geliyor olması, aranızda bir bağ olduğunu gösteriyor.

Telafi konusunda şunları yapabilirsiniz:

1. Kaliteli zaman geçirin: Bebeğinizle kaliteli zaman geçirin, onunla konuşun, göz teması kurun, oyunlar oynayın.
2. Odadan ayrılma: Bebeğinizin odadan ayrıldığınızda ağlaması, sizin geri geldiğinizi görmesi ve güven kazanması için fırsat verin.
3. Başkalarıyla etkileşim: Bebeğinizin başkalarıyla etkileşimini gözlemleyin, ancak onunla olan bağınızı güçlendirmek için çaba sarf edin.
4. Güvenli bağlanma: Bebeğinizle güvenli bağlanma konusunda kitaplar okuyun, uzmanlardan bilgi alın.

Unutmayın ki her bebek farklıdır ve bağlanma süreci de farklı hızlarda ilerler. Endişeleriniz varsa, pediatricianınızla konuşarak daha fazla bilgi ve destek alabilirsiniz.

📚 Benzer konulara göz atabilirsiniz:
1. Anneye Karşı İlgisiz Bir Bebek
2. Yabancılama
3. Güvenli Bağlanamadık mı?
Yapay Zeka YanıtıDoğruluğunu kontrol edin
Latife K.

Latife K.

25 Mart 2026 13:00
Benim bebeğim yabancılık çekmiyordu hiç. Başkasının kucağına gittiğinde ağlamazdı, yabancı bir ortamda ağlamazdı. Ben sosyal bir çocuk olduğunu düşündüm hep. Ve bir senedir sadece benimle birlikteydi. Yalnız büyütmeme rağmen. Taaa ki yaşına bir girdi ondan sonra kim olursa olsun hep beni istedi. Tanıdığı bildiği bile olsa annem, kayınvalidem gibi odadan çıkar çıkmaz hep ağladı. Eşim 2 hafta uzaktı geldiği zaman bana sarıldığında kıyameti kopardı. Suan farklı bir ortamda tanıdık yüzler bile olsa bir süre hep kucağımda oturur yani belli bir zaman sonra değişti
B

Beyza E.

25 Mart 2026 13:05
benim bebeğimde öyle sosyal bir çocuk, ama 1 yaştan sonra daha da bana düşmeye başladı 16 aylığız gittiğimiz farklı ortamlarda kucağımdan inmiyor ağlamıyorda, sonradan gelişebiliyor endişelenmeyin bolca sevginizi paylaşın yeter
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir