İtme-vurma-cimcikleme Huyu :(

103 görüntüleme
Ö

Özge D.

16 Temmuz 2025 07:08
Merhabalar umarım doğru yerden yazıyorumdur🥲 17 aylık oğlum var çok pozitif çok enerjik ve dost canlısı aslında. Parka gittiğinde gördüğü herkese öpücük atar el sallar uzun zamandır tanıdıklarımıza gidip sarılır yada başını yaslar aynı şekilde yaşıtlarına karşıda böyle. Fakat son 1-2 haftadır acayip bir vurma itme cimcikleme eğiliminde. Ne yapsam vazgeçiremedim inanın büyük insan gibi konuşuyorum olmuyor, kızıyorum kızmaktanda anlamıyor üzülüyorum da sonrasında. Böyle bişey yaptığında hemen eğilip kimseye böyle yapmamalıyız canı acıyabilir ağlayabilir cici yaparak sevmeliyiz hadi arkadaşına sarıl bak üzüldü annecim diyorum o an hemen sarılıp öpüyor ama aynı davranış sürekli olarak devam ediyor. Kendinden küçük çocukları bazen sevmek için yanaklarını sıkıyor ama acayip bir sıkma :( ne yapmam lazım kalıcı olmasından korkuyorum. Evde de sakin bi aileyiz asla böyle şeyler görmüyor ama içgüdüsel mi yoksa parktakilerden mi görüyor bilemiyorum çok üzülüyorum. Bazen çocukların yanından geçerken sessizce kollarını sıkıyor🥲 nolur bir akıl verin ne yapayım ben🙏🏻
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

16 Temmuz 2025 19:00
17 aylık oğlunuzun itme, vurma veya çimcikleme davranışları, genellikle duygusal ifade veya dürtü kontrolü gelişiminden kaynaklanır. Bu davranışlarda sakin ve tutarlı olmak esastır.
Davrandığında net bir "hayır" diyerek ve "canını acıtıyorsun" gibi ifadelerle sonuçlarını açıklayın. Fiziksel ceza yerine, kısa süreli "mola" (oyundan uzaklaştırma) uygulayarak davranışının bir sonucu olduğunu anlamasını sağlayın.
Dışarıda bu davranışların görülmesi, ortamdaki aşırı uyarılma veya yeni beceriler öğrenme gerginliğiyle ilişkili olabilir.
Bu bir süreçtir ve sabır gerektirir. Davranışların altında yatan nedenleri anlamak ve etkili stratejiler geliştirmek için bir çocuk gelişim uzmanı veya psikologdan destek almanız faydalı olacaktır.
B

Başak Y.

3 Ağustos 2025 21:09
Benimde 23 aylık çocuğum vurma refleksi çok fazla ısırma fırlatma ne yapmalıyım yardım edin artık zorlanıyorum
K

Kübra A.

3 Ağustos 2025 21:16
Benimde 17aylık oğlum aynısını yapıyor. Ama daha çok bana yapıyor ısırıyor, vuruyor, çimdikliyor. Sakin yaklaşıyorum gülüyor oyun sanıyor, kızıyorum canımın acıdığını anlıyorum maalesef anlık sesim de yükseliyor ama bu defa da sinirleniyor daha çok tepki veriyor. Hani kızdım bıraktı değil de sanki inadına yapıcam diyor gibi. Çaresiz durumdayım

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir