İşaret Parmağını Kullanmıyor

122 görüntüleme
D

Deniz Y.

13 Temmuz 2025 15:19
Oğlum 19 aylık fakat istediği şeyleri felan işaret parmağıyla göstermiyor 4 5 kelime ancak anlamlı kelimesi var konuşmuyorda söylediklerimizi anlıyor ama ne yapmalıyım
G

Gökçe O.

14 Temmuz 2025 11:52
Merhabalar benim kızımda 14 aylık aynı şekilde söylediklerimi anlıyor yapıyor ama konuşmuyor gerek duyduğunda kelime çıkarıyor 10 kadar kelimesi var normalmi acaba yaşıtları cıvıl cıvıl konuşuyor bizimki parmakla işaret ediyor herşeyi
Merve K.

Merve K.

14 Temmuz 2025 12:01
Çocukların anlaşıldığı zaman bunun rahatlığıyla konuşmadığını okumuştum. Bu nedenle işaret ettiğinde hemen ihtiyacını karşılamayıp söylemeye teşvik etmek gerekiyormuş. Birde sık sık pratik yapılabilir belki. Su verirken su diye sık tekrarlamak yada işaret ederek taklit etmesini sağlamak faydalı olabilir genelde bebekler gördüğü şeyleri hızlı kapıyor
B

Büşra T.

14 Temmuz 2025 18:06
18 ay itibariyle oğlumun konuşmasında gerileme farkettim. Parmakla gösterim ıh oh diyerek istediği şeyi tarif ediyordu. Önceden söylediği kelimeleri de söylemiyordu. 2 yaşına kadar sabrettim açılırsa diye bu süreçte emzik kullanıyorduk bıraktık. Pek fark etmedi bende çocuk gelişimi uzmanına götürdüm. Bazen bazı şeyler geriden gelebilir konuşma ve biraz dikkat eksikliği dışında hiçbir sorun çıkmadı. Bazı ödevler verdi. Misal ekran ve ekran gibi etki eden her şeyden uzaklaştık. Sürekli kitap okuduk ya da kelimeleri telafuz etmemiz gereken oyunlar oynadık. Tek başına değil birebir oyunlarla konuşmayı önceliklendirdik. Misal legoyla oynuyorsak bile küçük LEGO, mavi LEGO, hadi pembeyi üstüne koyalım gibi mutlaka kavramları göstererek öğrettim. En önemlisi önünde 1 oyuncaktan fazla olmadı. Dönüşümlü önüne koydum kalanları ortadan kaldırdım. Dikkat eksikliğine en iyi gelen şeylerden biri bu. Her parmakla gösterdiğinde misal su mu istiyorsun diyerek sözel ifade ettim. Hala daha yapıyorum yanlış bildiği kelimeler için. Su ya iş iş diyor ne alaka bilmiyorum 😅 su veriyorum diyerek düzeltiyorum. Zamanla süt vs her türlü içeceğe iş derken şimdi süt ayrıldı mesela. 2 buçuk yaşına yaklaşırken kelime sayısı hızla artmaya başladı. Şu an 2 yaş 9 ay 100den fazla kelime var. 2 kelimeli cümle kuruyor. Kelimeleri taklit ediyor. Hala kelime öğrenmesi devam. Bekle anne bekle gibi konuşmak sayılıyor mu bilmiyorum 3 kelimeli cümlelere adım atıyoruz hepsi son 6 ay içinde oldu. Benim gibi sabretmeyin şimdiden bi uzmana gösterin daha hızlı yol alırsınız eminim.
G

Gökçe O.

14 Temmuz 2025 20:51
Yanıtınız için teşekkür ederim gelişimsel pediatri yaşına göre kelime sayısı iyi dedi ama çocuk gerekmedikçe konuşmuyor diye kafama taktım öyle devam edecek diye
Fatma U.

Fatma U.

Uzman Psikolog

16 Temmuz 2025 08:28
19 aylık oğlunuzun istediği şeyleri işaret parmağıyla göstermemesi ve sadece 4-5 anlamlı kelimesi olması ancak söylediklerinizi anlaması, bu yaş döneminde gözlemlenen gelişimsel farklılıklar açısından bazı noktaları işaret etmektedir. İşaret parmağıyla gösterme (ortak dikkat), sosyal iletişimin önemli bir basamağıdır ve genellikle 12-18 ay arasında belirginleşir. Sözcük dağarcığı ise bu yaşta geniş bir yelpazeye sahip olabilir; 19 aylık bir bebekten ortalama 10-20 kelime beklenirken, bu sayı bireysel farklılıklar gösterebilir.

Bebeğinizin söylenenleri anlaması (alıcı dil becerileri), gelişim açısından oldukça olumlu bir göstergedir. Ancak ifade edici dil becerilerindeki (konuşma ve işaret etme) bu gecikme, iletişim becerilerinin gelişimini desteklemek adına dikkatli bir değerlendirme gerektirebilir. Bu durumda, öncelikle bir çocuk gelişim uzmanı, psikolog veya dil ve konuşma terapisti ile görüşmeniz önerilir. Bu uzmanlar, oğlunuzun genel gelişimini, özellikle de sosyal iletişim ve dil gelişimini detaylı bir şekilde değerlendireceklerdir. Değerlendirme sonucunda, eğer bir ihtiyaç varsa, dil gelişimini destekleyici oyunlar, iletişim stratejileri veya terapiler konusunda size özel yönlendirmelerde bulunabilirler. Erken müdahale, çocuğunuzun iletişim becerilerini güçlendirmede büyük önem taşır.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir