Hiç Bir Şey Yapamıyoruz
170 görüntüleme
N
Nergiz A.
16 Eylül 2025 13:26
Oğlum 14 aylık oldu fakat bitmiş durumdayım birlikte asla oyun oynayamıyoruz kitap bakamıyoruz oyun hamuruna niyetleniyorum kutularını alıp fırlatıyor oynamıyor ben yapayım ilgisini çeker diyorum elimdekini alıp parçalıyor top oynayalım desem ben ona atıyorum o alıp gidiyor dans edelim desem o da yok yapmıyor sürekli dolap kapaklarını veya sallana bilen ne varsa onları çarpıyor bağırıyor kendi kendine durdurak bilmiyor yemek yapmam lazım fakat asla izin vermiyor öğün sıfır desem yeridir sadece sabah o uyuyorken kahvaltı hazırlayabiliyorum uyku düzeni alt üst oldu dün gece 2de kalktı bugün öğlen 1de uyudu ev savaş alanına döndü toplamaya kalksam gelip döküyor müsade etmiyor kitap bakalım desem elimden alıp parçalıyor yok hiç bir şey yapamıyorum dışarı çıkarsam kıyameti koparıyor durmuyor aklımı yitirmek üzereyim birden bire ne oldu bu çocuğa anlamıyorum hiç böyle değildi çok uyumluydu herşey çok güzeldi birden bire olmuş olabilir yardım edin lütfen

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
17 Eylül 2025 06:42
Merhaba Nergiz Hanım. Öncelikle çok yorulmuşsunuz anlattıklarınıza bakılırsa ve çok haklısınız. Asla da YALNIZ DEĞİLSİNİZ🙏🏽🤗 Bunu bilmenizi isterim. 14 aylık bir çocuğun bu kadar hareketli olması, dikkatinin kısa süreli olması ve keşfedici, meraklı olması aslında çok normal. Kitap parçalamak, oyuncak fırlatmak, dolap karıştırmak gelişimin doğal bir parçası şu sıralar. Bu dönemde uzun süreli oyun kurmak yerine kısa ve basit etkinlikler yapmaya çalışmanız belki daha işlevsel olabilir.
Uyku ve beslenme düzensizlikleri de aynı şekilde bu aylarda sık görülür, çoğu zaman diş çıkarma veya gelişim atılımı ile ilgili olabilir. Düzenli rutinlere devam etmenizde fayda var çünkü bir sorun olmadığı sürece eski düzenine dönecektir.
En önemlisi başta da dediğim gibi yalnız değilsiniz. Çocuğunuz yaşına uygun davranıyor aslında ancak haklı olarak siz çok yorulmuşsunuz. Eğer imkanınız varsa kendinize küçük nefes alanları açmaya çalışın. İyi gelecektir 🙏🏽🙏🏽
Uyku ve beslenme düzensizlikleri de aynı şekilde bu aylarda sık görülür, çoğu zaman diş çıkarma veya gelişim atılımı ile ilgili olabilir. Düzenli rutinlere devam etmenizde fayda var çünkü bir sorun olmadığı sürece eski düzenine dönecektir.
En önemlisi başta da dediğim gibi yalnız değilsiniz. Çocuğunuz yaşına uygun davranıyor aslında ancak haklı olarak siz çok yorulmuşsunuz. Eğer imkanınız varsa kendinize küçük nefes alanları açmaya çalışın. İyi gelecektir 🙏🏽🙏🏽
B
Büşra N. T. ..
17 Eylül 2025 06:52
Merhaba. Hiç üzülmeyin benim oğlum da 13 aylık ses çıkaran ne varsa onun başında. Dolapların içinde kıyafet namına bişey bırakmıyor. Hepsi yerde. Bende yemek yapamıyorum. Evi toplayamiyorum. Ve inanın aniden oldu
Sabredin ve güler yüzle. Yapma etme demeden sakince davranın. Herşey düzelecek.... İnanın 🧡
Sabredin ve güler yüzle. Yapma etme demeden sakince davranın. Herşey düzelecek.... İnanın 🧡
N
Nergiz A.
18 Eylül 2025 22:59
Öncelikle çok teşekkür ederim mine hanım bana destek olduğunuz için gerçekten çok teşekkürler ve evet ciddi anlamda çok yorgunum gurbetteyim kimi kimsem yok burda eşimin ailesinin tüm fertleri de çalışıyor bazen anlattım bu durumu ama o dağıtacak sen toplayacaksın diyip güldüler zoruma gitti çok o yüzden kimseden destek de almak istemiyorum ben Annesiz büyüdüm bu yüzden yavruma çok düşkünüm bişeyler ters gidince çıldıracak gibi oluyorum böyle olmamalı veya nerde yanlış yaptım neyi eksik yapıyorum kesin bişey var ve ben anlayamıyorum çözmem lazım gibi gibi.. Peki bu süreç ne kadar sürer tahminen birde kısa ve basit etkinlik dediniz örnek verebilirmisiniz acaba bunun için
N
Nergiz A.
18 Eylül 2025 23:06
Merhaba Büşra hanım size de çok teşekkür ederim çok sağolun cidden bu süreçler çok yıpratıcı ama ne biliyim birlikte oynayalım koşalım istiyorum ama olmuyo üzülüyorum böyle olunca işte
H
Hatice K.
19 Eylül 2025 03:46
Merhabalar oynasında büyüsün diye bir kitap var çocukların ayıns göre etkinlikler var ve gerçekten uygun oluyor o dönemlerine isterseniz o kitaba bir bakın güzel etkinlikler var belki bebişin dikkatini çeker
N
Nergiz A.
19 Eylül 2025 04:43
Teşekkür ederim Hatice hanım hemen bakıyorum bahsettiğiniz kitaba

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
19 Eylül 2025 20:43
Rica ederim. Öncelikle oyunlar kısa, tekrar eden ve çocuğun ilgisini çeken şekilde olmalı. Sizin yönettiğiniz değil, onun merakına eşlik ettiğiniz oyunlar daha keyifli olur. Yorulman çok anlaşılır kimseyi takmamaya çalışın bizim toplum böyle maalesef ayrıca gurbette olan yalnız bir anne olarak da sizi çok iyi anlıyorum. Mesela kapak aç-kapa oyunları yapın. Mutfak dolaplarına güvenli kaplar, plastik kutular koyup kapağını açıp kapamasına izin verebilirsiniz.
İçine-dışına oyunları oynayın. Küçük kutulara blok, top ya da kaşık koyup çıkarma oyunu deneyin.
Basit taklit oyunlarını deneyebilirsiniz. Siz el çırpın, o sizi taklit etsin.
Müzik açıp beraber sallanmak, zıplamak eğlenceli olabilir😊Küçük bir topu karşılıklı yuvarlayın.
1-2 dakika bile olsa kalın sayfalı, dayanıklı bebek kitaplarını kendi başına çevirmesine izin verebilirsiniz. 🙏🏼
İçine-dışına oyunları oynayın. Küçük kutulara blok, top ya da kaşık koyup çıkarma oyunu deneyin.
Basit taklit oyunlarını deneyebilirsiniz. Siz el çırpın, o sizi taklit etsin.
Müzik açıp beraber sallanmak, zıplamak eğlenceli olabilir😊Küçük bir topu karşılıklı yuvarlayın.
1-2 dakika bile olsa kalın sayfalı, dayanıklı bebek kitaplarını kendi başına çevirmesine izin verebilirsiniz. 🙏🏼
S
Sibel K.
20 Eylül 2025 15:55
Merhabalar çocuğum 3 yaşında sabah uyandığımda sadece süt ıcıyo bı bardak kadar yemek falan yemıyo yedıgı yemek tek pılav üstü et başka Hıc bırsy yemıyor ne yapmalıyım bı kaç doktora götürdüm baktılar kanına ıdarına falan bırsy çıkmadı kılosu boyu falan ıyı gelısım dıyolar ama yemıyor bırsey ne yapmalıyım lütfen yardım edın