Hamilelikte Parasetamol Kullanımı Otizm Riski Yaratır mı? Bilim İkiye Bölündü

707 görüntüleme
Osman G.

Osman G.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

10 Ekim 2025 01:20
Yıllardır güvenli kabul edilen Parasetamol'ün (Asetaminofen) hamilelikte kullanımı gerçekten otizm veya DEHB riskini artırıyor mu? Bilim dünyası neden bu konuda anlaşamıyor? Güncel veriler, resmi kurumların uyarıları ve ebeveynlerin atması gereken adımlar burada!
Milyonlarca anne adayının ağrı ve ateşi dindirmek için başvurduğu, evdeki en yaygın ilaç olan Parasetamol (Asetaminofen), son dönemde büyük bir tartışmanın merkezinde. Bu popüler ağrı kesicinin, doğmamış bebekte gelişimsel sorunlara yol açabileceği yönündeki iddialar, ebeveynleri endişelendiriyor.
Otizm ve DEHB: Endişeler Nereden Çıktı?
Pek çok araştırma, hamilelik döneminde kullanılan asetaminofenin çocuklarda Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) gibi nörogelişimsel sorunlarla ilişkilendirilebileceğini öne sürüyor.
* 91 Uzmandan Gelen Kritik Uyarı: 2021 yılında uluslararası alanda tanınan 91 bilim insanı ve hekim, bu bulguların ciddiye alınması gerektiğini belirten ortak bir açıklama yayınladı. Temel tavsiyeleri şuydu: Hamile kadınlar ilacı gerekmedikçe kaçınmalı, zorunlu hallerde ise en düşük dozda ve en kısa sürede kullanmalıdır.
* Kanıt Tartışması: Bu uyarıya rağmen, Kanada ve ABD'deki bazı sağlık otoriteleri (SOGC, FDA), mevcut verilerin kesin bir neden-sonuç ilişkisi kurmak için yetersiz olduğunu ve çalışmaların metodolojik kusurları olduğunu belirterek, genel tedavi tavsiyelerini değiştirmeye gerek görmedi.
Tartışmanın Kilit Noktası: Kardeş Karşılaştırmaları
Araştırmacılar, anne ve bebek sağlığı üzerindeki gerçek etkiyi ayırmak için farklı yöntemler deniyor. Bu karmaşık konuyu çözen en ilginç bulgulardan biri ise "kardeş karşılaştırmalı" çalışmalardan geldi.
* Aile Faktörü Devrede: Aynı ailedeki, ancak gebelikte ilaca maruz kalma düzeyi farklı olan kardeşler incelendi. Sonuç: Risk, genel nüfusta yüksek görünse bile, ilacı kullanan bir çocuk ile kullanmayan aynı ailedeki kardeşi arasında otizm veya DEHB açısından anlamlı bir fark saptanmadı.
* Ne Anlama Geliyor? Bu durum, otizm riskinin ana nedeninin ilaç değil, ailenin ortak genetik yapısı, beslenme şekli veya çevresel faktörler gibi karıştırıcı (konuyla ilgili olmayan) faktörler olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.
Sağlık Otoriteleri Harekete Geçiyor
Bilim dünyası kesin bir uzlaşmaya varamasa da, resmi kurumlar ebeveynlerin endişesini dikkate alarak önemli adımlar atıyor.
* FDA'dan Etiket Değişikliği: ABD İlaç Dairesi (FDA), kanıtlar henüz kesinliği sağlamasa da, doktorları ve ebeveynleri potansiyel risklere dair bilgilendirmek için ilaç etiketlerinde uyarıcı bir değişiklik başlatma kararı aldı.
* Resmi Duruş: ABD Sağlık Bakanlığı, kanıtlar kesin neden-sonuç ilişkisini kuramasa bile, tutarlı bulguların endişe kaynağı olduğunu resmen kabul ediyor.
Ebeveynler Şimdi Ne Yapmalı?
Doktorlar ve eczacılar için ana tavsiye, hastalarına karşı dürüst ve şeffaf olmaları. Hamilelikte Parasetamol kullanımı gerektiğinde, hastaya güncel bilimsel belirsizliği aktarmaları ve:
* En Düşük Doz: Daima en düşük etkili dozu tercih edin.
* En Kısa Süre: İlacı sadece ihtiyaç anında ve çok kısa süreli kullanın.
* Doktorunuza Danışın: Kronik ağrı veya yüksek ateş gibi durumlar için mutlaka doktorunuza danışın.
Unutmayın: Kesin kanıt olmasa da, ihtiyatlı davranmak her zaman en güvenli yoldur.
🔗 Kaynaklar ve İlgili Çalışmalar
Bu makale, aşağıdaki bilimsel çalışmalar ve resmi açıklamalar ışığında hazırlanmıştır. Daha derinlemesine bilgi için inceleyebilirsiniz:
* FDA Resmi Açıklaması (Olası Riskler Hakkında): (Örnek Bağlantı) https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/fda-drug-safety-communication-fda-has-reviewed-possible-risks-pain-medicine-use-during-pregnancy
* 91 Uzmanın Konsensüs Bildirisi (Nature Reviews Endocrinology): (Örnek Bağlantı) https://www.nature.com/articles/s41574-021-00553-7
* Kardeş Kontrollü Çalışma Örneği (JAMA): (Örnek Bağlantı) https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2817406
H

Hulya E. ..

10 Ekim 2025 03:28
Hocam peki emzirirken kullanimi riskli mi
Cihan K. .

Cihan K. ..

10 Ekim 2025 04:05
Hamileyken haftalarca hastanede yattım ve günde 3 4 defa damardan parol verildi. Aradan 8 saat geçmesini bile bekleyemeyecek kadar acı çekiyordum. Şimdi kızım 6 aylık. İnşallah o kadar ilaca maruz kalmasının bir zararı olmamıştır. Vicdan azabı yüklendi bana şimdi yine. Özür dilerim kızım, inan bana dayanılacak gibi değildi çektiğim ağrılar.
Yeter O. .

Yeter O. ..

10 Ekim 2025 04:14
6 aylık hamileyken pankreas pankretit enfeksiyonuna yakalandım acilen 10 gün hastanede yattım o kadar kötüydü ki ağrılar sadece damardan parol serum verildi 10 gün boyunca katı yemek yasaktı zaten çok kötü ağrılardı hamile olduğum için sadece bunları yapabildiler Osman hocam bu yazınızı görünce üzüldüm şimdi inşallah kızımda sağlık sorunu olmaz
İ

İrem Ö. ..

10 Ekim 2025 04:23
Benim de hamileliğimde çok sık baş ağrılarım oluyordu. Normalde de zaten migreni olan biriyim. O kadar zorlandım ki hamilelikte bu baş ağrıları yüzünden. Sayısız hastaneye yattım. Kendim evde kullanmak zorunda kaldım. hastanede de hep parol verdiler. Oğlum 12 aylık yeni oldu ama insan gerçekten sıkılıyor bu ilaçların etkisinin olmasından.
N

Nurten

10 Ekim 2025 05:21
Arkadaşlar riski artırabilir, olabilir bunlar olasılıktır. Olasılık demek kesinlik demek değildir. Yüzdelerden konuşulur.Her kadın mutlaka rahatsızlıklar yaşamış ve ilaç kullanmıştır. İçinizi rahat tutun lütfen. Osman Hocam bir doktor olarak riski ve bilimsel araştırmaları bizlerle paylaşıp bilgilendirmek istiyor. Ve çok güzel bilgilendirmeler yapıyor Allah razı olsun. Ama mecburi kalındıysa yapacak hiçbir şeyimiz olmuyor o yüzden sakin olun ve endişelenmeyin.
S

Sinem K.

10 Ekim 2025 08:03
Hamileliğinde parol kullanmış arkadaşlar için ki ben de kullandım bu açıklamalar kesin kanıtlanmış bir durum değil doktorumuzun da belirttiği gibi. Hatta bildiğim kadarıyla şu bilgi de araştırmalar da kesin kanıtlanmadı: "parasetamol ilaçlar mı otizime sebebiyet veriyor yoksa hamilelikte parasetamol ilaç kullanımını artırıcak ya da ihtiyaç duyulacak hastalıklar mı?" Buradaki bence en önemli kısım kardeş çalışmaları aynı annenin otizimli ve otizimli olmayan çocukları arasında anennin gebeliğinde kullandığı parasetamol miktarı ile ilgili ayrıcı bir fark bulunmamış. İçinizi rahat tutun tek bir hamle/ilaç çocuğunuzda otizimli olup olmayacağını belirlemez çoğu zaman bir çok durumun genetik de dahil işin içinde olduğu bir süreç. Tabii her ilaç da olduğu gibi dozuna dikkat etmek yapabileceğimiz en iyi şey 🌸
M

Merve N.

10 Ekim 2025 11:13
Yani hamilelikte birçok ilaç kullanmak zorunda kaldım. Safta kesesi çamur ve taş, böbrek taşı, idrar yolu enfeksiyonu, tiroit ilacı, miğren, psikolojik hamilelik depresyonu anksiyete. En çok parol kullanmışımdır. Doktorların hepsi bunların güvenli olduğunu söylediği için özellikle de parolun. Şimdi içime korku düştü.
Bengül A.

Bengül A.

10 Ekim 2025 11:51
Bu konuyla alakalı yakın zamanda evrim ağacının videosunu izlemiştim detaylı güzel açıkşama yapılmıştı.
H

Hazal S. I.

10 Ekim 2025 12:38
İşte böyle olunca hiçbir şeye güvenesim gelmiyor. Şimdi güvenli dedikleri şeylere yıllar sonra güvenli değilmiş deme olanakları oluyor. Buda çok kafa karıştırıcı. Neye güvenelim ya. Şimdi benim bebeğim 9 aylık kaç kere parol kullandım kaç kere enfeksiyon geçirdim antibiyotik kullanmak zorunda kaldım. Zaten paronayaydım iyice olurum artık. Birde emzirme boyutu var. Orada güvenli mi acaba daha az önce baş ağrıma dayanamayıp içtim.
Osman G.

Osman G.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

10 Ekim 2025 20:17
Arkadaşlar yorumlarınızı ve sorularınızı bekliyorum. Tüm sorulara cevap verecek bir video hazırlayacağım. Birçok annemizin kendini suçladıklarına şahit oluyorum. Kendinizi üzmeyin. Soruları bekliyorum.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir