Gelişimi
127 görüntüleme
M
M.Kurtulmuş ..
10 Kasım 2025 18:01
Merhabalar, bebeğim 14 aylık olacak haftaya, 3 dilde büyüyor, 4-5 kelimesi vardır, 3 dilde basit cümleleri anlıyor,getir götür alkış gidelim vs vs,göz iletişimi normal, ara sıra ( her gün değil) günde 10-15 dak ekrana maruz kalıyor,gelişimi normal midir,teşekkürler

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
10 Kasım 2025 19:11
Merhaba. Bahsettiğiniz kadarıyla çocuğunuzun dil gelişimi tipikle uyumlu duruyor. Şu şekilde bilgilendirmek isterim:
- 12-15 ay döneminde çocukların 3-10 farklı sözcük söylemelerini, ilk sözcüklerini üretmelerini bekleriz. 3 dilli ise 3 dildeki toplam sözcük sayısı dikkate alınmaktadır. Türkçe açısından hangi üretimlerin sözcük sayılacağına dair içeriğimi izleyebilirsiniz.
https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==
- Basit komutları anlaması ve yerine getirmesi bu aydaki çocuklarda görmeyi beklediğimiz dilsel iletişimsel becerilerdendir.
- Ekran maruziyeti 2 yaşa kadar hiç olmamalıdır. Ara ara izliyorsa da mümkünse tamamen kesmek, kesemiyorsanız da ekranı etkileşimli hale getirmek bu noktada önem taşımaktadır. Bununla alakalı videomu da aşağıya ekliyorum.
- 12-15 ay döneminde çocukların 3-10 farklı sözcük söylemelerini, ilk sözcüklerini üretmelerini bekleriz. 3 dilli ise 3 dildeki toplam sözcük sayısı dikkate alınmaktadır. Türkçe açısından hangi üretimlerin sözcük sayılacağına dair içeriğimi izleyebilirsiniz.
https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==
- Basit komutları anlaması ve yerine getirmesi bu aydaki çocuklarda görmeyi beklediğimiz dilsel iletişimsel becerilerdendir.
- Ekran maruziyeti 2 yaşa kadar hiç olmamalıdır. Ara ara izliyorsa da mümkünse tamamen kesmek, kesemiyorsanız da ekranı etkileşimli hale getirmek bu noktada önem taşımaktadır. Bununla alakalı videomu da aşağıya ekliyorum.
M
M.Kurtulmuş ..
10 Kasım 2025 19:39
Teşekkür ederim Merve Hanım, maalesef tek başıma bakıyorum çocuğumu ve evden çalıştım için bazen mecbur şarkı açıyorum,video izlemek ve telefon rehberi karıştırmak ,fotoğrafı bakmak aynı olarak mı sayılıyor Merve Hanım?

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
10 Kasım 2025 21:35
Fotoğraf bakmak ekran maruziyeti olarak geçmez ama çocuğun erken dönemlerde gerçek hayatta tecrübeler edinmeye ihtiyacı vardır bu nedenle ekrandan ne kadar uzak olursa o kadar faydalı olacaktır. Müziklere eşlik ettiğiniz takdirde dil gelişimine katkısı olacaktır. ✨
M
M.Kurtulmuş ..
11 Kasım 2025 04:07
Teşekkür ederim🙏🏻🙏🏻