Gecikmiş Konuşma
342 görüntüleme
İ
İrem B.
18 Haziran 2025 07:50
Merhabalar, 22 aylık erkek oğlumun 5 kelimesi var. Baba, dede, mama, ham ham ve hav hav. Genelde tüm hayvanlara hav hav diyordu, şimdi “kedi havlar mı” dediğimde kafasını hayır anlamında sallayıp gülüyor. Alıcı dili oldukça iyi. Diğer gelişim özellikleride normal. İfade edici dilde aylardır olduğumuz yerde sayıklıyoruz. Denver2 ve Agte testi yaptırdım sadece dil gelişiminde sıkıntı çıktı. Hayatımızda maalesef ekran var. Gün içinde oyunlar, şarkılar, kitaplar hep bizimle. Oyun atölyesine gidip sosyalleştiriyorum. Bazı hayvan seslerini ses tonunu incelterek yada kalınlaştırarak mırıldanıp çıkartmaya çalışıyor ama net değil. Bu konuda ne yapabilirim, yardımcı olur musunuz?
T
Tuğçe S. ..
18 Haziran 2025 08:38
Ekranı kesinlikle çıkarmanız gerekiyor hayatınızdan. 12 aylıkken ismine nadiren bakan bir bebekti ve dönen şeylerle oynamayı çok seviyordu. Çalıştığım için mecbur ara ara ekran oluyordu hayatımızda. Kontrolde doktor ne olursa olsun ekranı çıkaracaksınız dedi. Ekran hayatımızdan tamamen çıkalı 5 ay oluyor. Şuan 17 aylık olacak. 5 ay da kelime sayısı inanılmaz arttı. İsimine bakıyor, tekerleri falan çevirmeyip arabalarla amacına uygun oynuyor. Basit cümleleri kuruyor. Anne gel, baba bak gibi. Artmamasının tek sebebi ekran maalesef 🥲
İ
İrem B.
18 Haziran 2025 08:40
bazen desteksizlik ve her şeye yetememekten ekrana sığındığım günler oluyor maalesef. birazda sabırsızım sanırım. 3-4 gün ekransız geçirince zannediyorum ki çocuğum hemen konuşmaya başlayacak🥺 buna dikkat edeceğim teşekkür ederim
N
Nilay T. ..
Ebe
18 Haziran 2025 18:42
İyi akşamlar benim oğlum da 13 aylık konuşma çabası var göz teması var iletişim kurmaya çalışıyor ancak hala anlamlı kelimesi yok aceleci mi davranıyorum bilmiyorum
F
Fatma S. ..
18 Haziran 2025 19:24
İlk aşamada hayvan sesleri de kelime olarak sayılıyor diye biliyorum. 18. Ayda 10 - 15 kelime olmalı.
S
Seher D. .. ..
18 Haziran 2025 20:53
Benim kızım da 14 aylık ama çok az kelimesi var onları da sık sık kullanmıyor, mama dede gel baba hadi diyor bunlar yeterli mi değil mi bilmiyorum kıyaslama yapmak istediğim son şey bile değil ama parkta görüyorum bizden biraz büyük bebekler kelimeleri net bi şekilde söylüyor fazla kelimeleri var. Kesinlikle ama kesinlikle şunu yaptım çok iyi dediğiniz bi şey varsa önerir misiniz çok memnun olurum.
S
Seher D. .. ..
18 Haziran 2025 20:53
Bu arada b12 eksikliği konuşma da gecikme yapar mı
F
Fatma S. ..
18 Haziran 2025 21:06
İlk kitaplar var hayvanlar sebzeler falan onları gösterdim hep. Aynı şekilde Magnet ler var peteğe yapıştırdık. Bol bol konuştum. Yani yemek yaparken bile ona anlatarak yaptım. Bol bol kitap okuduk. Şuan 3.5 yaşında kitap hastası. Çocuğunuza yapacağınız en iyi şeylerden biri kitap bence.
F
Fatma S. ..
18 Haziran 2025 21:12
Birde hep puzzle yaptık hala da çok sever. 2 parçalı kesimi normal puzzle gibi değil yan yana getirsen yetiyor onu da almanızı tavsiye ederim. Farklı dokularla oynatın. Ev yapımı köpük kinetik kum gibi. Boyama kalemi ve makas alın. Eller ne kadar çalışırsa o kadar konuşma ve gelişmeye faydası oluyor diye okumuştum
T
Tuğçe S. ..
18 Haziran 2025 21:20
Sizi o kadar iyi anlıyorum ki. Ben de home office çalışıyorum. Eşim de avmde çalıştığı için çok geç geliyor yardımcı olamıyor fazla. Annemler de çalışıyor, kayınvalidem şehir dışında. İnsan mecbur kalıyor ekran göstermeye. Ama biraz sabretmeniz gerekiyor. Yani 10 gün bile kestiğinizde faydasını gördüğünüzü anlayacaksınız emin olun çok iyi olacak sizin için. Oyun atölyesine de düzenli gitmek gerekiyormuş. Biz ara vermiştik, bugün gitti çok zorlandı mesela durmak istemedi. Ama etkisi çok büyük oranında. Bizle beraber giden bir bebek vardı 17 aylık şuan 1.5 ay öncesine kadar kelimesi yoktu, hiç bir etkinliği yapmak istemiyordu. Bugün gittik öğretmenimizin gösterdiği rutin dansları, hareketleri öğrenmiş, kelime sayısı çok fazla artmış mesela. Rutin hayat kurtarır. Bebekler cidden herşeyde rutin seviyor. Bir de çocuk akademinin şimdi konulma vakti serisini tavsiye ederim
Biz çok faydasını gördük. Bir de konuşturan sorular kartları var duygular, ilk kelimeler, kavramlar, çoğu şeyi öğretiyor. Tavsiye ederim.
Biz çok faydasını gördük. Bir de konuşturan sorular kartları var duygular, ilk kelimeler, kavramlar, çoğu şeyi öğretiyor. Tavsiye ederim.
İ
İrem B.
18 Haziran 2025 21:30
konuşmayı destekleyecek ne kadar kitap, oyuncak, materyal varsa hepsi elimizde mevcut. oyun atölyesinin bizde çok faydasını gördük. önceden yabancı birini gördüğünde ağlar, korkar ve kaçardı. şimdi herkesle arkadaş olmaya çalışıyor. tüm hayvanları, nesneleri, renkleri bilir. ne sorsam gösterir ama dilimiz maalesef ki hala patlamadı. sanırım ekranı kesene kadar patlamayacak 🥺
F
Fatma S. ..
18 Haziran 2025 23:45
Biz bu söylediklerimi hangi aylarda yaptık hatırlamıyorum. Örneğin makas verirsiniz baktınız amacına uygun kullanmıyor 2 ay sonra yeniden denersiniz.
N
Nilay T. ..
Ebe
19 Haziran 2025 04:51
Bende kitaplık oluşturdum mümkün olduğunca sık okumaya zaman geçirmeye çalışıyorum ancak çok hareketli olduğu için uzun süre odaklanmıyor puzzele yapıyoruz devamlı konuşuyorum bakalım zamanla olacak diye umut ediyorum hepinize teşekkür ediyorum deneyimlerinizi paylaştığınız için
İ
İrem B.
19 Haziran 2025 05:44
motor becerilerle dil gelişim arasındaki ilişkiyi anlamadım fatma hanım?
F
Fatma S. ..
19 Haziran 2025 07:52
Nerede okuduğumu hatırlamıyorum dil gelişimi değilde normal gelişimden bahsettim aslında. Ne kadar çok çalışırsa eller o kadar gelişimi artar diye. Birde hanımefendi sordu ya siz neler yaptınız diye. Ben ekstra bişey yapmadım ama hep bu şekilde oyunlar oynattım. Şuan 3.5 yaşında dil gelişimi oldukça fazla. O yüzden belki okuduğum şeyin bunla alakası vardır diye düşündüm. Ama inanın nerde ne okuduğumu hiç hatırlamıyorum.
F
Fatma S. ..
19 Haziran 2025 07:56
Belki faydası olur deneyin 🙂 hem eğleniyorlar hemde zaman geçirmek için gayet güzel.
F
Fatma S. ..
19 Haziran 2025 08:03
Anasınıfı öğretmeni olan bir akrabam bol bpl kağıt yırtsın makasla kessin demişti. Birde şöniller var hayvanları falan sarın kurtarmaya Çalışsın. Dediğim gibi ama çocuğun ayına göre hareket edip kendine zarar vermemesi önemli burda. Eğer dil gelişimiyle alakası yoksa bile siz oyun önerisi olarak düşünün 😊