Gecikmiş Dil Konuşma Belirtileri
286 görüntüleme

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
24 Ağustos 2025 14:00
3 yaş öncesinde çocuğun iletişim, dil, konuşma becerilerinin geriden gelmesini durumuna Gecikmiş Dil Konuşma denir. Bu bir durumdur, müdahale edilmezse 4 yaş sonrasında ‘Gelişimsel Dil Bozukluğu’na döner. Peki çocuğunuzun GDK olduğunu nasıl anlarsınız, belirtileri nelerdir:
- Akranlarıyla oyun oynamaktansa tek başına veya daha küçük yaş grubuyla oyun kurmayı tercih eder.
- 18-24 ayda tutarlı olarak 50 sözcük üretimi görülmez.
- 18-24 ayda iki sözcüklü birleşimler (anne su, baba ver, mavi top gibi) gelmez.
- 12-15 ayda ilk sözcüklerin üretimi görülmez.
- 9-12 ayda çeşitlenmiş babıldama paterni (badaga, gabada gibi) gelişmez.
- 6-9 ayda düzenli babıldama paterni (bababa, dadada, gagaga gibi) gelişmez.
Eğer çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız bir DKT ile görüşüp değerlendirme yaptırmanızı öneririm.
https://www.instagram.com/reel/DOYCk4kDHjZ/?igsh=MWtiYTJxMm90czJzYQ==
https://www.instagram.com/reel/DOqtth3jNU8/?igsh=bGU0ZnpibWl2dTFt
- Akranlarıyla oyun oynamaktansa tek başına veya daha küçük yaş grubuyla oyun kurmayı tercih eder.
- 18-24 ayda tutarlı olarak 50 sözcük üretimi görülmez.
- 18-24 ayda iki sözcüklü birleşimler (anne su, baba ver, mavi top gibi) gelmez.
- 12-15 ayda ilk sözcüklerin üretimi görülmez.
- 9-12 ayda çeşitlenmiş babıldama paterni (badaga, gabada gibi) gelişmez.
- 6-9 ayda düzenli babıldama paterni (bababa, dadada, gagaga gibi) gelişmez.
Eğer çocuğunuzda bu belirtileri gözlemliyorsanız bir DKT ile görüşüp değerlendirme yaptırmanızı öneririm.
https://www.instagram.com/reel/DOYCk4kDHjZ/?igsh=MWtiYTJxMm90czJzYQ==
https://www.instagram.com/reel/DOqtth3jNU8/?igsh=bGU0ZnpibWl2dTFt
D
Damla C. ..
1 Eylül 2025 20:42
Hocam merhaba oğlum 25 aylık prematüre doğdu 1.5 yaşında kelimeleri fazlaydı sonra bı anda kesti şimdi yeni yeni başlıyor tekrar. Kendini iffade etmesi çok güzel istediği herşeyi gösteriyor anlatıyor ama zora gelmeden kelimeleri söylemiyor ne yapmam lazım

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
1 Eylül 2025 22:00
Damla hanım merhaba.
Bu noktada 2 ayrım karşımıza çıkıyor:
1. Çocuğunuzun istediklerini o dile getirmeden, sözel olarak ifade etmeden anlayıp gerçekleştiriyorsanız çocuk konuşmayı tercih etmiyor olabilir.
2. Çocuğunuzun ifade edici dil becerileri yani sözel olarak kendini ifade etmesi geriden geliyor olabilir, bu noktada sözel olarak ifade etmektense eliyle işaret etmek durumunda kalıyor olabilir çünkü yeterli dilsel bilgiye sahip olmayabilir.
Prematüre doğum Gecikmiş Dil Konuşma için bir risk faktörüdür. Bu nedenle düzeltilmiş yaşı üzerinden gelişimini takip etmeniz gerekiyor.
Zaman zaman duraklama dönemleri olabilir ama bunun çok uzun sürmemesini istiyoruz tabi.
Bu süreçte birkaç ay çocuğunuzun dil gelişimini bir DKT tarafından danışmanlık alarak kendiniz ev ortamında destekleyebilir, ilerleyen süreçlerde danışmanlık aldığınız terapist gerekli görürse terapilere başlayabilirsiniz.
Bu noktada 2 ayrım karşımıza çıkıyor:
1. Çocuğunuzun istediklerini o dile getirmeden, sözel olarak ifade etmeden anlayıp gerçekleştiriyorsanız çocuk konuşmayı tercih etmiyor olabilir.
2. Çocuğunuzun ifade edici dil becerileri yani sözel olarak kendini ifade etmesi geriden geliyor olabilir, bu noktada sözel olarak ifade etmektense eliyle işaret etmek durumunda kalıyor olabilir çünkü yeterli dilsel bilgiye sahip olmayabilir.
Prematüre doğum Gecikmiş Dil Konuşma için bir risk faktörüdür. Bu nedenle düzeltilmiş yaşı üzerinden gelişimini takip etmeniz gerekiyor.
Zaman zaman duraklama dönemleri olabilir ama bunun çok uzun sürmemesini istiyoruz tabi.
Bu süreçte birkaç ay çocuğunuzun dil gelişimini bir DKT tarafından danışmanlık alarak kendiniz ev ortamında destekleyebilir, ilerleyen süreçlerde danışmanlık aldığınız terapist gerekli görürse terapilere başlayabilirsiniz.
H
Hilal Ç.
2 Eylül 2025 17:13
Merhaba Hocam oğlum 27 aylık kelime sayımız fazla ama ikili cümlelerimiz yok denecek kadar az. Bir sey isterken elimizden tutup götürüyor örneğin buzdolabının önüne gidiyoruz alabileceği bir sey elinin altındaysa kapağını açınca kendi alıyor kendi alamayacağı bir sey de adını biliyorsa söylüyor muz elma gibi bende seçenek sunuyorum ne istiyorsun elma mi muz mu gibisinden hangisini istiyorsa onun adını söylüyor. Bazen seslendigimiz zaman bakmiyor sesimizin tonunu artiririrsak o sekil dönüp bakıyor komut alıyor akranlari bir araya gelince mutlu olan bir cocuk ama evde aksine yaramaz sürekli bir yerlerden hoplayıp zıplıyor oyun oynamayı bilmiyor diyebilirim misal arabalarını çıkarıyoruz sürelim diye arabalarını olsun veya baska oyuncakları olsun sıralama huyu var ama arabayı amacına uygun bazen oynuyor vin vin veya dut dut diye onun dışında top oynar gol şut pas der basket topuyla oynuyorsa basket diyor tekrar eden bir davranışı yok 40 gun önce kardesi oldu anne ve babası olarak bazen lavaboya bile gidemiyoruz sürekli ağlıyor ve ya bize ya da kendine vuruyor ben çocuğumun kendini ifade edemediğini düşünüyorum ne yapmamız gerekiyor bu durumda yakın bir zamanda psikologa götürmeyi düşünüyorum oyun terapisi alması adına..

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
2 Eylül 2025 17:35
Hilal hanım merhaba. Çocuğunuzun beklenenden daha basit yapılarla konuşması gecikmeyi düşündürür bu nedenle 2 sözcüklü cümlelere geçmesi adına dil gelişimini destekleyici stratejiler önerdiğim sosyal medya içeriklerime göz atmanızı öneririm. Kardeş kıskançlığı olabilmesi ihtimaline karşı bir psikoloğa gitmeniz iyi olur. Bazı çocuklarda kardeş kıskançlığı nedeniyle de bebeksi konuşma, daha küçük yaş grubunda gibi konuşma durumu olabiliyor ama bu noktada bir dil değerlendirmesi yapmadan bir yorum yapmak doğru olmaz. Belki de var olan bir dil konuşma gecikmesinden dolayı kendini ifade edemiyordur, kardeş kıskançlığı da bunun üstüne eklenmiştir. Benim böyle bir vakam olmuştu. Benim önerim hem oyun terapisi için psikoloğa gitmeniz hem de en erken şekilde bir dil değerlendirmesi yaptırmanız şeklinde. ✨
H
Hilal Ç.
2 Eylül 2025 17:55
Yorumunuz icin teşekkür ederim 🌸
S
Simge I.
3 Eylül 2025 21:37
Merhaba hocam, 24 aylık oğlum kendince belirlemiş olduğu kelimelerle 50 kelime üzerinde kelimeye sahip. Örneğin gel demek yerine ap kelimesini kullanıyor. Bu şekilde anne ap şeklinde iki kelimeli cümle kuruyor. Örneğin benim telefonla ilgilenmemi istemediği zamanlarda da ‘anne alo ıı ıı (hayır)’ şeklinde de üç kelimeli cümle kurduğunu düşünüyorum. Başka bir örnekle ‘ bak bu itfaiyeci köpek dediğinde kendisi bunu başka birine gösterirken itfaiye sesi olarak vauv vauv hav hav şeklinde söylüyor. Bilişsel anlamda hiçbir problemi yok dikkati gayet güzel. Uzun süreli belli bir etkinlikle ilgilenebiliyor. Kendisini kendi ürettiği kelimeler çerçevesinde ve hareketleriyle çok güzel ifade ediyor. Sorduğum sorulara doğru cevaplar veriyor. İletişime açık fakat kelime tekrarı yok, bizlerin kullandığı kelimeleri ısrarla kullanmak istemiyor. Tekrar etmesini istediğimizde de sinirleniyor ve küsüyor. Değerlendirecek olursanız şu an dil gelişimi anlamında geri diyebilir miyiz? Standart konuşmaya geçmesi için ne yapmalıyım?

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
3 Eylül 2025 22:18
Simge hanım merhaba. Çocuklar 4 yaş öncesinde sesleri edinirler fakat her ses aynı anda edinilmez, bu nedenle konuşma anlaşılırlıkları düşük olur, sesleri hatalı üretirler, sözcükleri normalden farklı söylerler. Tutarlı olarak kullandığı kelimeleri (doğrusundan farklı da olsa) sözcük olarak sayarız. Bu noktada kelime sayısı gayet yeterli.
Dikkat süresinin uzun olması, kendisini ifade edebilmesi iletişimde çok önemli noktalar; verdiğiniz bilgiler doğrultusunda gayet güzel bir gelişim gösterdiğini düşünüyorum; süreci güzel yönetmişsiniz, öncelikle tebrik ederim. ✨
Tabi bu durumun zaman içerisinde düzelmesi, yetişkin konuşmasına doğru geçmesi gerek. Bunun için de 4-5 yaş civarını bekleriz. Bu noktada sizin yapabileceğiniz şey çocuğunuzun üretimlerinin doğrusuna model olmak. Peki nasıl yapacağız? Çocuğunuz ‘hav hav’ mı dedi, ‘evet hav hav, bu hayvanın adı köpek’ diyebilirsiniz; veya ‘ıı ıı’ mı dedi, bu noktada ‘anladım, hayır demek istedin sanırım, anne telefonu bırak diyorsun, tamam telefonu bıraktım’ şeklinde çocuğunuzun üretimini genişletebilirsiniz. Bu noktada çocuğa ‘hadi benim gibi söyle, aynısını söyle’ şeklinde dayatmalar yapmamak, çocuğu zorlamamak gerek.✨
Konuyla alakalı içeriklerime göz atabilirsiniz. 5 eylülde Youtube’a daha detaylı bir video yükleyeceğim. ✨
https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==
Dikkat süresinin uzun olması, kendisini ifade edebilmesi iletişimde çok önemli noktalar; verdiğiniz bilgiler doğrultusunda gayet güzel bir gelişim gösterdiğini düşünüyorum; süreci güzel yönetmişsiniz, öncelikle tebrik ederim. ✨
Tabi bu durumun zaman içerisinde düzelmesi, yetişkin konuşmasına doğru geçmesi gerek. Bunun için de 4-5 yaş civarını bekleriz. Bu noktada sizin yapabileceğiniz şey çocuğunuzun üretimlerinin doğrusuna model olmak. Peki nasıl yapacağız? Çocuğunuz ‘hav hav’ mı dedi, ‘evet hav hav, bu hayvanın adı köpek’ diyebilirsiniz; veya ‘ıı ıı’ mı dedi, bu noktada ‘anladım, hayır demek istedin sanırım, anne telefonu bırak diyorsun, tamam telefonu bıraktım’ şeklinde çocuğunuzun üretimini genişletebilirsiniz. Bu noktada çocuğa ‘hadi benim gibi söyle, aynısını söyle’ şeklinde dayatmalar yapmamak, çocuğu zorlamamak gerek.✨
Konuyla alakalı içeriklerime göz atabilirsiniz. 5 eylülde Youtube’a daha detaylı bir video yükleyeceğim. ✨
https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==
S
Simge I.
4 Eylül 2025 03:49
Çok teşekkür ederim 🙏
H
Hatice Ö.
9 Eylül 2025 06:49
Merhabalar Merve hanım benim oğlum şuan 3bucuk yaşında baba anne teyze gel Muhammed dayı gibi kelimeler söylüyor fakat bunlarada yeni söylemeye başladı tam derdini anlatamadigi için sürekli agliyarak biseyler istiyor anlamakda güçlük ceksemde anlıyorum artık

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
9 Eylül 2025 08:42
Hatice hanım merhaba. 3,5 yaş için kelime sayısı az gibi duruyor, kendini ifade edecek yeterliğe sahip olmadığı için de agresyon gösteriyor olabilir. 4 yaş sonrası bu durum gecikme değil ‘bozukluk’ olarak adlandırılır ve müdahale edilmesi gerekir. En erken şekilde bir DKT’ye başvurmanızı öneririm. Instagram üzerinden bilgi alabilir, randevu için bana ulaşabilirsiniz. ✨
S
Sinem A.
16 Eylül 2025 17:48
Merhabalar Merve hanım
16. Aya girmek üzereyiz bu ayda konuşma olarak beklentimiz nasıl olmalı anne dediğini duydum ama bi gün söylüyorsa 4 gün söylemiyor baba kelimesini de aynı şekil ba diyor gel giy git al evet ıı ıı miyav pispis düt dur gibi bunları kullanıyor su ya du diyor ama bunları da her gün söylemiyor anlaması çok iyi işaret dili de iyi yerinde kullanıyor sizce yavaş mı ilerliyoruz olması gereken doğal bir süreç mi ?
( çoğu kişiden duyuyorum hala konuşmaya başlamadı mı diye bundan dolayı sormak istedim )
16. Aya girmek üzereyiz bu ayda konuşma olarak beklentimiz nasıl olmalı anne dediğini duydum ama bi gün söylüyorsa 4 gün söylemiyor baba kelimesini de aynı şekil ba diyor gel giy git al evet ıı ıı miyav pispis düt dur gibi bunları kullanıyor su ya du diyor ama bunları da her gün söylemiyor anlaması çok iyi işaret dili de iyi yerinde kullanıyor sizce yavaş mı ilerliyoruz olması gereken doğal bir süreç mi ?
( çoğu kişiden duyuyorum hala konuşmaya başlamadı mı diye bundan dolayı sormak istedim )

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
16 Eylül 2025 17:57
Sinem hanım merhaba. Siz söylemeden söylüyorsa bunlar için sözcüğü edinmiş diyebiliriz. Bu noktada sizin o kelimeyi farklı cümleler içinde kullanmanız ve pekiştirmeniz önem taşımaktadır. Her çocuk kendi gelişim hızını belirler, söylediklerinize bakacak olursam bir yavaşlıktan bahsedemeyiz. Bu süreçte ekran maruziyeti olmamasına da özen gösterelim. ✨
Konuyla alakalı Tipik Dil Gelişimi yazıma ve sosyal medya hesaplarımdaki içeriklere göz atabilirsiniz. Aşağıya link bırakıyor olacağım.
https://www.instagram.com/reel/DOLo_ppjCCA/?igsh=bHJ3djRnbjIybm1k
Konuyla alakalı Tipik Dil Gelişimi yazıma ve sosyal medya hesaplarımdaki içeriklere göz atabilirsiniz. Aşağıya link bırakıyor olacağım.
https://www.instagram.com/reel/DOLo_ppjCCA/?igsh=bHJ3djRnbjIybm1k
B
Begüm K. ..
4 Ekim 2025 12:54
Merve hocam merhabalar. 16 aylık kızım ne desem anlıyor. Yapıyor. Ama bi anne bi meme bir dehdeh bir de sinek için siii diyor. Başka kelime yok. Bu saydıklarımı bile aşırı nadir söylüyor. Konuşma geriliği denebilir mi? Ne yapmalı ?
G
Gülin K. ..
9 Ekim 2025 07:51
Merhabalar. Kızım buay tam 2 yaşına giriyor. Henüz 6-7 anlamlı kelimesi var. Kendisini ifade ediyor. ama konuşarak değil. Alıcı dil çok iyi. Herşeyi anlıyor ve yapıyor. Ama konuşma yok. Bir şeylere sürekli kendisi isim veriyor ve onları hep o şekilde ifade ediyor. Mesela kediye hep nanna diyor. Ben her defasında düzeltiyorum ama söylemesini istediğimde sinirleniyor. Ne yapmak gerekir?

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
9 Ekim 2025 12:58
Gülin hanım merhaba. 2 yaşta artık sözcük sayısının 50-362 aralığına ulaşmasını bekleriz. Bu noktada çocuğunuzun sözcük sayısını doğru şekilde hesaplamak önem taşımakta. Alıcı dil gelişse de ifade edici dil geriden gelebiliyor, burada da bir Gecikmiş Dil Konuşma durumundan bahsetmiş oluyoruz aslında. Bu süreçte şunları öneririm:
- Ekran maruziyeti varsa tamamen kesmeli, kesemiyorsanız da ekranı etkileşimli hale getirmelisiniz.
- Videoma göz atarak çocuğunuzun sözcük sayısını doğru şekilde hesaplamalısınız.
- Çocuğunuzun söylemek istediğini anlasanız dahi ona doğru şekilde söylemeli, sözcüğü birkaç farklı cümle içerisinde kullanmalısınız.
- Dil gelişimini doğru şekilde desteklemelisiniz.
Konuyla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨
https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==
- Ekran maruziyeti varsa tamamen kesmeli, kesemiyorsanız da ekranı etkileşimli hale getirmelisiniz.
- Videoma göz atarak çocuğunuzun sözcük sayısını doğru şekilde hesaplamalısınız.
- Çocuğunuzun söylemek istediğini anlasanız dahi ona doğru şekilde söylemeli, sözcüğü birkaç farklı cümle içerisinde kullanmalısınız.
- Dil gelişimini doğru şekilde desteklemelisiniz.
Konuyla alakalı videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨

Merve K.
Dil ve Konuşma Terapisti
9 Ekim 2025 13:07
Begüm hanım merhaba. Bu durumda çocuğunuzun alıcı dili yani anlaması gelişmiş fakat ifade edici dili yani konuşması geriden geliyor olabilir. Karar vermek için ilk olarak sözcük sayısını doğru hesaplamak önemli oluyor.
- Anne, meme ve sii üretimleri tutarlı olduğu için 3 üretimi var denebilir, 16 ay için geride kalmıştır demek doğru olmayacaktır.
- Dil gelişimini destekleyici stratejiler kullanarak çocuğunuzun dil gelişimini destekleyebilir, 18-24 ayda 50 sözcüğe ulaşmazsa bir dil ve konuşma terapistine başvurabilirsiniz.
- Bu süreçte varsa ekranı tamamen kesmenizi, kesemiyorsanız da etkileşimli hale getirmenizi öneririm. ✨
İlgili videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨
- Anne, meme ve sii üretimleri tutarlı olduğu için 3 üretimi var denebilir, 16 ay için geride kalmıştır demek doğru olmayacaktır.
- Dil gelişimini destekleyici stratejiler kullanarak çocuğunuzun dil gelişimini destekleyebilir, 18-24 ayda 50 sözcüğe ulaşmazsa bir dil ve konuşma terapistine başvurabilirsiniz.
- Bu süreçte varsa ekranı tamamen kesmenizi, kesemiyorsanız da etkileşimli hale getirmenizi öneririm. ✨
İlgili videolarımı aşağıya ekliyorum. ✨