Gece Emzirme Bıraktık

299 görüntüleme
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
7 Haziran 2026 22:52
Merhaba Sevgili Anneler, Konu hakkında çok araştırma yaptım sorular sordum ama cevap alamadım kimseden. Gece emzirmeyi nasıl birakmaliyim ne yapmalıyım nasıl başlamalı yol izlemeliyim.

Bebeğim 5.5 aylık iken ilk alt dişleri çıktı şuan 1 yaşında alt 4 üstte 4 sekiz dışı var. Azı dişleri gelmek üzere genetik olarak hızlı gidiyor. 1 yaş kontrollerinde doktorumuz gece emzirmeyi sonlandirmalısınız dedi. Hem uyku kalitesi, hem diş, hemde gece boyu emdiği için sabah kahvaltısında isteksizlik vardı tüm bu sorunların çözülür dedi. Annemi aradım saçmalama 7 çocuk büyüttüm çürümez dişler pekişir dedi. Komşum aman zamanı gelince bırakır dedi, diğer komşum hepimiz öyle büyüttük eme eme uyur dedi.

Bebeğimin sağlığı ve doktorumun önce sen kararlı olmalısın cümlesi hep aklımda döndü durdu. Babası bile ya biraz emzir sussun diyecek dedi. Eşim yok ben demem öyle hocam falan dedi. Tüm bunları yazıyorum ki süreç nasıl görün diye, tam bir psikolojik savaş durumu.

Akşam yatak odasında tüm işlemleri halleder uyur idik emerek. İlk gün önce salonda güzelce iki memeyi de emzirdim sonra bebeğimle konuştum gece sadece iki defa emebilirsin başka olmayacak. Meme uf olmuş, süt yok falan diye anlattım. Yatak odasına geçtik üzerini değiştirdim. Müzik açtım uyku için gelin ey aşıklar diye bir ilahi var o uyku müziğimiz bizim. Yanına uzandım emmek istedi. Pişpişladim, Sırtını sıvazladim 10-15 dk geçti uyumadı kalktık balkona çıktık hava aldık salonda dolandik. Tekrar konuştuk. Yatak odasına geri gittik kucağıma aldık omzuma yattı ilahi ritmi ile biraz sallana sallana uyudu bu sefer. Gece 2 ve sabaha karşı 4-5 gibi emdi o kadar.

2. Gece en kötüsü idi uyumadı zorla uyuttum yine aynı yolları izleyerek. Meme olmadığı için omzumu ısırdı durdu. Uyudu yatağa koydum uyandı sonra bir şekilde uyudu. Gece 1 gibi meme istedi meme yok dedim. Önce uyudu biraz sonra inleye inleye geri uyandı tam 1 saat boyunca inledi durdu, eşim en son biraz emzirsen mi dedi. Ağlama süresi boyunca kucağımda idi bırakıp kendin sakinleş demedim. Sakinlesince uyudu gece 2 de emzirdim yine sonra Sabah 6 uyandı emdi uyudu. 3 gün gece daha huzursuz başladı ama ememeyecegini bildiği için daha hızlı uydu ve gece yine 2 emzirme yaptık. 1 hafta bu düzen devam ettik sonra tek emme devam etti. Şimdi tek emmedeyiz ama bazen emiyor inşallah kendimde bir güç bulunca onuda bırakacağız.

Gece ememedigi için gündüz her fırsatta emiyor. İlk başlarda sonra o da normal düzene dönüyor. Çok çok zorlu bir süreç emzirmeye başlamak ne kadar zor ise birakmakta o kadar zor. İlk başta hiç düşünmezdim bu kadar zorlanacagimi. Gerçekten psikolojik olarak hazır olmalısınız. Herşey annede, kararlı olmalısınız. Onun iyiliği için sonuçta tamamen emzirmeyi kesmiyorum. Kimseyi de dinlemedim. Eşim bile belli bir süre sonra dayanamadı emzir dedi zayıflık göstermemeniz gerekiyor. Umarım işinize yarar.
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
7 Haziran 2026 22:53
Sevil Hanım istemistiniz bebeğim uyudu yazdım umarım görürsunuz
Afranur K.

Afranur K.

7 Haziran 2026 22:56
Ayşe Şahin
Bu arada küçük bir bilgi eklemek isterim size anne sütü çürük yapıcı değildir. Anne sütünü 18. Aya kadar gece beslenmesinde kullanabilirsiniz.

Sıklıkla mama kullanan bebeklerin 12. Ayda mamayı gece kullanmasını bırakmasını isteriz. Çünkü mama maalesef şeker oranı yüksek çürük efekti yüksektir.

Aynı zamanda diş çıkarma gibi aşırı sancılı bir dönemde bebeğinizin ekstra emmek istemesi de çok normal, anne sütünün bebeğin durumuna göre form değiştirme potansiyeli bebeğinizi rahatlatıyor.

Siz süreci çok güzel yönetmişsiniz, zor olduğunun farkındayım. Sadece bir diş hekimi olarak not olarak eklemek istedim. Maalesef bazı yanlış bilinen gerçekler bunlar 🙏🏻
Sibel Y.

Sibel Y.

7 Haziran 2026 23:03
Ayşe hanım bir yaşından sonra bebek normal bir birey gibi besleniyor ve yedinci aydan sonra anne sütündeki antikorlar azalıyor gece beslenen bebeklerde diş çürüğü olabiliyor hatta bir anneyle burada bu konu yüzünden zıtlaştık emzirmek dünyadaki en güzel şey ama bebeğin gelişimi içinde başlangıçta nasıl sık sık besliyorsak şimdi de yavaş yavaş azaltarak onu normal hayata hazırlamamız gerekiyor gece emzirmeyi kesen anne gündüz hiç zorlanmıyor havalar ısındı ve artık dışarı çıkarıp parkta bir çok oyun alanında uzun zaman geçirme fırsatınız var yaz meyveleri çok güzel keyifli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz sizi tebrik ederim süreçte en önemli şey kararlılık bir hafta perişan oluyorsunuz belki ama bebek sağlıklı bir şekilde uyumayı öğreniyor
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
7 Haziran 2026 23:06
Afranur Keskin
Bu arada küçük bir bilgi eklemek isterim size anne sütü çürük yapıcı değildir. Anne sütünü 18. Aya kadar gece beslenmesinde kullanabilirsiniz.

Sıklıkla mama kullanan bebeklerin 12. Ayda mamayı gece kullanmasını bırakmasını isteriz. Çünkü mama maalesef şeker oranı yüksek çürük efekti yüksektir.

Aynı zamanda diş çıkarma gibi aşırı sancılı bir dönemde bebeğinizin ekstra emmek istemesi de çok normal, anne sütünün bebeğin durumuna göre form değiştirme potansiyeli bebeğinizi rahatlatıyor.

Siz süreci çok güzel yönetmişsiniz, zor olduğunun farkındayım. Sadece bir diş hekimi olarak not olarak eklemek istedim. Maalesef bazı yanlış bilinen gerçekler bunlar 🙏🏻
Teşekkür ederiz @Afranur Keskin Hanım, katkınız için. Biz mama kullanmadık hiç kullanan kişiler için güzel bilgi. Biz biberon, emzik hiç kullanmadık almadı. Dişten ziyada ben emzik gibi olmuştum meme destekli uyuduğu için her hafif uyanmada meme arar olmuştu. Gece kaç defa uyanıyor,kaç defa emziriyor idim hatırlamıyorum. Ve bu uykusuzluk düzensizlik ile bir türlü kilo veremiyor idim. Şimdi hiç birşey yapmadan kendiliğinden zayıflamaya başladım. 19 Mayıs'ta başladı süreç.
Sibel Y.

Sibel Y.

7 Haziran 2026 23:08
Afranur Keskin

Afra hanım benim öğretmen arkadaşım hiç mama vermedi iki yaşına kadar gece gündüz sık sık emzirdi bebeğini ve birlikte bebeklerimizi diş doktoruna götürdüğümüzde diş doktoru anne sütü alan bebeklerde böyle diş lekeleri ve çürükleri görüyoruz üç yaşına kadar takip edelim dedi kendisine anne sütü diş çürüğü yapıyor orada öğrendim birde düzenli diş fırçalamasına rağmen gece sık sık beslediği için onun üzerinde durulmuştu
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
7 Haziran 2026 23:11
Sibel Yılmazer
Ayşe hanım bir yaşından sonra bebek normal bir birey gibi besleniyor ve yedinci aydan sonra anne sütündeki antikorlar azalıyor gece beslenen bebeklerde diş çürüğü olabiliyor hatta bir anneyle burada bu konu yüzünden zıtlaştık emzirmek dünyadaki en güzel şey ama bebeğin gelişimi içinde başlangıçta nasıl sık sık besliyorsak şimdi de yavaş yavaş azaltarak onu normal hayata hazırlamamız gerekiyor gece emzirmeyi kesen anne gündüz hiç zorlanmıyor havalar ısındı ve artık dışarı çıkarıp parkta bir çok oyun alanında uzun zaman geçirme fırsatınız var yaz meyveleri çok güzel keyifli atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz sizi tebrik ederim süreçte en önemli şey kararlılık bir hafta perişan oluyorsunuz belki ama bebek sağlıklı bir şekilde uyumayı öğreniyor
Teşekkür ederim Sibel Hanım güzel mesajıniz ve fikirleriniz için. Bende annem ile yaşadım inatlaşma sürecini baktım olacak gibi değil onu ikna edemedim kendim kararlı durdum. Doktoruma gece emzirmesini sonlandir dedi diye çok güzel cümleler kurdu gidince söylersin dedi. Tamam anne dedim en son. Ama dediğiniz gibi yaz geldi nimetlerinden faydalanmak lazım. ❤️
Afranur K.

Afranur K.

7 Haziran 2026 23:11
Sibel Yılmazer
Afra hanım benim öğretmen arkadaşım hiç mama vermedi iki yaşına kadar gece gündüz sık sık emzirdi bebeğini ve birlikte bebeklerimizi diş doktoruna götürdüğümüzde diş doktoru anne sütü alan bebeklerde böyle diş lekeleri ve çürükleri görüyoruz üç yaşına kadar takip edelim dedi kendisine anne sütü diş çürüğü yapıyor orada öğrendim birde düzenli diş fırçalamasına rağmen gece sık sık beslediği için olduğu üzerinde durulmuştu
Sibel hanım, ben de diş hekimiyim. Maalesef bilgileri revize etmek çok kıymetli. Anne sütünün karyojenik olmadığı kanıtlanmış durumda. O diş çürüğünün ismi dahi BİBERON ÇÜRÜĞÜ dür. Anne sütü çürüğü değildir.

ancak mutlaka yan etmenlere de kıymet verilmeli, 1000 ppm florür içeren macun ile diş fırçalamak, fırçalama esnasında kıl fırça kullanmaya özen göstermek, bebeğe bakım veren tüm bireylerin ağız hijyeninin optimumda olması ( bebeği öpmek dahi bakteri geçişine sebep olur) gibi multifaktöriyel bir tablodur.

Yani siz bu etmenlerin tamamıjı egale edip, anne sütü çürütüyor derseniz bu bilim dışı bir bilgi olur. Kanıtlanmış bir bilgiyi de bu kadar bariz bir biçimde ispatlamak zor da olmaz.
Afranur K.

Afranur K.

7 Haziran 2026 23:14
Ayşe Şahin
Teşekkür ederiz @Afranur Keskin Hanım, katkınız için. Biz mama kullanmadık hiç kullanan kişiler için güzel bilgi. Biz biberon, emzik hiç kullanmadık almadı. Dişten ziyada ben emzik gibi olmuştum meme destekli uyuduğu için her hafif uyanmada meme arar olmuştu. Gece kaç defa uyanıyor,kaç defa emziriyor idim hatırlamıyorum. Ve bu uykusuzluk düzensizlik ile bir türlü kilo veremiyor idim. Şimdi hiç birşey yapmadan kendiliğinden zayıflamaya başladım. 19 Mayıs'ta başladı süreç.
Ben sadece çürük açısından söyledim, bebeğin uyku düzenini bozan bir tabloyu düzletmek de çok kıymetli. Meme desteği ile uyuyan bir bebeğin bu aylarda sürekli bunu talep etmesi gerçekten yıpratıcı olur.

Zaten uyumak da büyüme gelişimin bir parçası, iyi uyuyan bir bebeğin daha iyi büyüyeceği de bir gerçek 🙏🏻
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
7 Haziran 2026 23:17
Afranur Keskin
Sibel hanım, ben de diş hekimiyim. Maalesef bilgileri revize etmek çok kıymetli. Anne sütünün karyojenik olmadığı kanıtlanmış durumda. O diş çürüğünün ismi dahi BİBERON ÇÜRÜĞÜ dür. Anne sütü çürüğü değildir.

ancak mutlaka yan etmenlere de kıymet verilmeli, 1000 ppm florür içeren macun ile diş fırçalamak, fırçalama esnasında kıl fırça kullanmaya özen göstermek, bebeğe bakım veren tüm bireylerin ağız hijyeninin optimumda olması ( bebeği öpmek dahi bakteri geçişine sebep olur) gibi multifaktöriyel bir tablodur.

Yani siz bu etmenlerin tamamıjı egale edip, anne sütü çürütüyor derseniz bu bilim dışı bir bilgi olur. Kanıtlanmış bir bilgiyi de bu kadar bariz bir biçimde ispatlamak zor da olmaz.
Bebeğe bakım veren kişilerin dikkat etmesi gerek kesinlikle kıymetli bir nokta. Herkes kendi yediği kaşık ile bebeğe birşeyler vermeye çalışıyor. Bayram sürecinde yaşadım. Kayın valideme hayır kendi kaşığın ile verme dedim diye. Ne var ağzım pismi dedi milletin içinde bana. Gelde anlat durumu. Sonra alerjik falan filan diye gecistirdim. Bu konu çok önemli anne baba herkes dikkat etmeli.
Afranur K.

Afranur K.

7 Haziran 2026 23:19
Ayşe Şahin
Bebeğe bakım veren kişilerin dikkat etmesi gerek kesinlikle kıymetli bir nokta. Herkes kendi yediği kaşık ile bebeğe birşeyler vermeye çalışıyor. Bayram sürecinde yaşadım. Kayın valideme hayır kendi kaşığın ile verme dedim diye. Ne var ağzım pismi dedi milletin içinde bana. Gelde anlat durumu. Sonra alerjik falan filan diye gecistirdim. Bu konu çok önemli anne baba herkes dikkat etmeli.
Ben direk diyorum evet öpemezsiniz dahi, şu an büyümekte ve kendi florasını oluşturan bebeğime sizin zararlı bakterileriniz geçmesini istemiyorum.

Toplumun çok büyük kısmının ağız-diş sağlığı dehşet verici durumda, gülümsediğinizde gördüğünüz kısmın ötesinde bir tablo var.

Kimse değil kendi kaşığından yemek vermek, benden izinsiz şapur şupur öpemez bile.
Sibel Y.

Sibel Y.

7 Haziran 2026 23:19
Afranur Keskin

Afra hanım bunu bizzat düzenli kontrollere gittiğimiz diş hekimimiz söyledi gece sık sık emen bebeklerde yeterli diş bakımı sağlanamadığından bu tarz çürüklerle karşılaşıyoruz şeklinde ve takip verdi ilerleme durumunda müdahale ederiz şeklinde biberon kullanmayan ve gün içerisinde üç kez dişi fırçalanan titiz bir bireyin karşılaştığı durum ve hekim yorumu bu şekilde siz hekimsiniz saygı duyuyorum bu yorumda bulunanda bir hekimdi
S

Sevil C.

8 Haziran 2026 07:56
Ayşe Şahin
Çok çok teşekkür ederim detaylıca yazmışsınız. İnsAllah gece beslenmesini biz de bırakırız da güzel uykular nasibimiz olur
A

Ayşe Ş. ..

Premium Üye
8 Haziran 2026 11:57
Sevil Cabbarova
Çok çok teşekkür ederim detaylıca yazmışsınız. İnsAllah gece beslenmesini biz de bırakırız da güzel uykular nasibimiz olur
İnşallah. Önce psikolojik olarak kendinizi hazırlayın. Sizin ve bebeğin iyiliği için. Gündüz emiyor sonuçta. Uyku kaliteniz artıyor gerçekten.
Afranur K.

Afranur K.

9 Haziran 2026 12:53
@Emel Koca hanım burafa yazmıştı Ayşe hanım belki yardımcı olur size 🙏🏻
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir