Erken Verildiğinde Riski Olan Gıdalar❗️

263 görüntüleme
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Eylül 2025 11:12
Herkese Merhaba 🎀
Bebeklerimiz hem her şeyi tatsın istiyoruz hem de biraz korkuyoruz. Sizlere yol göstermesi açısından erken verilmesi durumunda riski fazla olan gıdalar:

Bal → 1 yaş öncesi botulizm riski

Tuzlu/şekerli yiyecekler → Böbreklere yük

İnek sütü → 1 yaş öncesi uygun değil

Çiğ gıdalar (çilek, domates, yumurta beyazı vb. alerji riski yüksek gıdalar) → genellikle 8–12 ay sonrasında kademeli denenir

Kuruyemiş, sert parçalar → Boğulma riski (Öğütülerek uygun aylarda denenebilir.)

Siz en çok hangi gıdayı denerken tedirgin oldunuz?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

24 Eylül 2025 11:13
Ben en çok tahin verirken gerilmiştim 😅😅
K

Kübra Y.

24 Eylül 2025 11:15
Ben çilek ve domates yedirdim alerji yapmadı.7 aylık oğlum şuan.herhangi bir sıkıntı olur mu bundan sonra
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Eylül 2025 11:18
Susam alerjisi olanlarda tahin riskli ⚠️ 8 aydan sonra denenebilir. Vermeyenler varsa yol gösterici olsun 🌸
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Eylül 2025 11:19
Kübra Hanım bebeğinize alerji yapmadıysa hiçbir riski yok. Vermeye devam edebilirsiniz 🍀
E

Esra ..

24 Eylül 2025 11:44
Merhabalar bilgiler için teşekkürler yoğurt verme zamanı hakkında ne düşünüyorsunuz
G

Güzel �.

24 Eylül 2025 11:54
Osman hoca yumurta beyazı verilebilir demişti. Ben yumurta sarışının 3.gunun de beyazını da verdim. Bugün 3 gün oldu sarısi ve beyazını birlikte veriyorum. Her hangi bir alerji gozlemlemedim
Ş

Şilan D.

24 Eylül 2025 12:17
benim oğlum 11 aylık kahvaltıda çiğ domates yemeyi çok seviyor bir sorun olmadı
S

SEsra

24 Eylül 2025 15:01
Yer fıstığı💯 ya bişe olursa diye hâlâ korkuyorum. Tadımdan sonra haftada en az iki kez o gıdayı vermeye devam etmemiz gerekiyor mu? Yurtdışında yaşıyorum burdaki diyetisyen eğer vermezsem vücudun unutacağını ve alerji gelişebileceğini söyledi ilk seferlerde bişe olmasa bile ve ben bunu bilmediğim için süreci baştan yaşıyorum 🤦🏻‍♀️ yarın tekrar tattırcam şimdi, en son tattıralı sanırım 2hafta olmuştur
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Eylül 2025 19:56
Esra Hanım yoğurt 6. ay başlanabilir.
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Eylül 2025 20:02
@Şilan Dirik Hanım tüm bebeklerde gözlemlenir dediğimiz bir durum değil. Risk grubunda olan besinler. Ne şanslısınız, afiyetle yesin 🌸
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

24 Eylül 2025 20:14
@SEsra Hanım son yıllarda yapılan bazı çalışmalarda (bu sadece alerjen besinlerle ilgili) alerjen grubunda olan besinlere fazla ara verildikten sonra tekrar verildiğinde alerji riski oluşabildiğin saptanmış. Bu sebeple çok uzun aralar bırakılmamalı, şayet bırakıldıysa başlarken ufak miktarda başlanmalı. Önlem olması açısından uzun ara sonrası çok az miktarlarda verilmelidir. Alerjen gıdalarda devamlılık önemlidir. Genelde 1-4 hafta arasında tekrar tadım yaptırmanıza gerek kalmaz ama hep söylediğimiz gibi her bebek kendine özel 🍀
S

SEsra

24 Eylül 2025 20:41
Çok teşekkür ederim Fatma Hanım 🙏 umuyorum sorunsuz atlatıcaz 🙏
İ

İpek

26 Eylül 2025 18:17
Biz 5aylikken tadimlara basladik doktorumuz uygunluk verdi, 6 ay kontrolunde inek sutu bal tuz seker haric her sey verebilecegimizi soyledi, hicbir seye alerjisi cikmadi bu arada, 2 haftadir kuruyemis ezmelerine basladim ceviz findik badem ezmesi, tahin. bugun de yer fistigi denedik cok sukur bir sey cikmadi beni en cok fistik ezmesi gerdi :)
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

26 Eylül 2025 18:24
Süreciniz ne kadar da kolaylıkla ilerlemiş 🧿🧿Tüm annelerin hayali 💭
İ

İpek

27 Eylül 2025 19:56
Tesekkurler, herkese kolayliklar diliyorum 🙏
S

Sema K.

28 Eylül 2025 19:42
Bebeğim 6+10 günlük 5buçuk aylıkken tadımlara başladık sebzeleri tattırdım bir kaç meyve ve yoğurt tadımı yaptık yumurtanın sarısını 3 gün kuralı ile verdim. Et, İrmik pirinç unu tarzı gıdalar için erken mi acaba? Ne vereceğimi şaşırıyorum bide artık 3 gün kuralı uygulamak zorunda mıyım alerjen olmayan gıdalarda
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

28 Eylül 2025 19:53
Merhaba; et için henüz erken, pirinç ununu önermem ama isterseniz irmik kullanabilirsiniz. Besinlerde alerjik reaksiyon besinden besine değişebildiği gibi bebekten bebeğe de değişebildiğinde 3 gün kuralına devam etmelisiniz. Süreç yorucu gibi görünüyor olabilir fakat değişik tarifler yapmanıza gerek yok. Tadım yapılan sebzelerle çorba, yemek yapabilirsiniz. Yoğurt ve meyveyi bir arada verebilirsiniz. Özel bir durum ya da kilo alımıyla ilgili bir sıkıntı olup doktorun yönlendirmesi yoksa sadece tadım aşamasındasınız. Alışverişinizi marketler yerine pazara giderek yapmanızı öneririm, daha çok çeşit görüp fikir elde edebilirsiniz 🌺
S

Sema K.

28 Eylül 2025 20:33
Çok teşekkür ederim Fatma Hanım sürekli değişik tarifler hazırlanan videoları görünce sanki eksik bir şey yapıyormuş gibi hissediyodum aynı sizin dediğiniz gibi tadı.yaptırıp yaptırdıkları karıştırarak ilerliyordum, doğru yoldayım demekki ☺️
Fatma A.

Fatma A.

Uzman Diyetisyen

28 Eylül 2025 20:40
Canımmm analar lütfen kendinizi yetersiz hissetmeyin. Sosyal medya süslü bir sahne.. Kimse her gün her gün değişik tarifler yapıp tabaklara kuş kondurmuyor. O bebekler dolu dolu tabakları yemiyor. Bebekler eninde sonunda sizinle aynı yemekleri yiyecekler.  Dolayısıyla tadımlar bittiğinde yavaş yavaş kendi yemeklerinize benzer yemekler yapmaya başlayacaksınız. Kendi beslenme düzeninizde düzeltmeniz gereken bir şey varsa ona odaklanabilirsiniz. Özellikle ilk bir yıl tuz, mümkünse hiçbir zaman şeker olmasın bebeklerin beslenme düzeninde yeterli ve en büyük düşmanımız paketli gıdalardan kendiniz de dahil bebeğiniz hiç tanışmasın🍀

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir