Erken Doğum ve Gelişimi?

187 görüntüleme
Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

5 Eylül 2025 15:41
Oğlum 36+5 iken 27 martta doğdu şu an beş aylık. İsmine uzaktan seslendiğimde nadiren bakıyor. Yanında seslendiğimde bakmıyor. Çıngırak sallıyorum salladığım yöne dönmüyor. Göz teması çok dikkatini çekebilirsem var ama sürekli sürekli değil. Yabancı ayrımı da yok. Uykusu dışında çok ağlayan bi bebek değil. Gebeliğimde zor şeyler yaşadım çok stresli zamanlardan geçtim. Korkuyorum. Bu kadar erken otizm anlaşılır mı eğer varsa? Kendim de hemşireyim her şeye çok dikkat ettiğim için kafayı mı yiyorum acaba?
H

Hülya A. ..

5 Eylül 2025 17:24
Yanlış anlamayın bilmediğim için soruyorum 36+5 erken doğum mu oluyor benim bebeğim de 36+1 de dogdu. Şu an 4 buçuk aylık ve seslendigimde bakıyor özellikle bana. Göz teması çok net var çıngıraklara da dönüyor ve su an yabancılama da var. Otizm bu kadar erken anlaşılmaz tanı en erken 2 yaş koyulur diye biliyorum. Siz kendi doktorunuzla görüştüğünuzde bunları soyleyin. Çünkü hepsini yapması gerek diye biliyorum ben. Hatta kahkaha falan atmalı çığlık atmalı aynada kendini görünce heycanlanmali gibi.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

5 Eylül 2025 17:38
Senem hanım merhaba. 36 haftanın üstünde doğumları dil gelişimi açısından değerlendirirken erken doğum olarak kabul etmiyoruz. İsme tepkinin 6 ay itibariyle gelişip en belirgin şekilde 10-12 ayda görülmesini bekleriz. Sese dönmüyor oluşu belki de bir işitsel problemi düşündürebilir. Göz teması hiç yok denemeyeceği için kesinlikle otizm bulgusudur denemez. Eğer çocuğunuzun agulamaları 2-3 ayda geldiyse ve şu an için çığlık benzeri üretimleri varsa dil gelişimi normal kabul edilebilir.

Otizm tanısı için genellikle 2 yaş beklense de doğru bir yaklaşım değildir, otizm 2-3 ayda erken dönemde sözlü iletişim öncesi süreçlerde belirti göstermeye başlar. Soru işaretlerinizi gidermek için bir Çocuk Psikiyatristi ile görüşmenizi öneririm. ✨

Ayrıca çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyebileceğinize dair yayınladığım içeriğime göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

Senem İ.

Senem İ.

Hemşire

5 Eylül 2025 20:13
İsimden ziyade annesi olarak benim sesimi duyunca dönüp bakması açısından azlığı beni düşündürüyor. Duyma ile ilgili bi sorun yok çünkü bi kaşık düşse uykusu bölünebiliyor en basitinden duyduğunu öyle anlıyorum. Evet göz teması hiç yok değil iki aylıktan beri aguluyor birkaç haftadır ara ara çığlık atar gibi sesler çıkarıyor hatta artık ara ara kahkaha da atıyor bunlar var sadece azlığı beni düşündürüyor. Yabancılama yok bi şekilde birileri sevdiğinde onlara da gülüyor sık sık olmasa da. Bilgilendirme için teşekkürler.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

13 Eylül 2025 10:45
Bu becerileri pekiştirmesi adına destekleyebilir, bol bol görmesini ve bu sayede taklit etmesini sağlayabilirsiniz. Şu videoma göz atabilirsiniz. ✨

S

Sevil C.

23 Eylül 2025 06:40
18 aylıkken anlaşılır. Osman hocamdan öyle duymuştum.Ayrica 36 haftada dogduysa 4 hafta geriden geldigi için düzeltilmiş yaşı şu an 4 ay hala vakit var içinizi ferah tutun

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir