Emzirme Üzerine
80 görüntüleme

Hurmadalı
7 Ocak 2026 17:48
Merhaba, henüz 20 günlük bir bebeğim var. 38. Haftada preeklemsi tanısından ötürü doğuma alındım. 3 günlük suni sancı üzerine açılmam olmayınca 4. Gün sezeryan oldum. Doğumum zor geçtiği için doğum sonrası yoğun bakımda kaldım. Bu süreçte bebeğime mama başlandı. Sonrasında da göğüs ucum büyük olduğu için bebeğim göğsmü tutmadı. Hastaneden çıktığımızda sarılık değerimiz biraz yükseti ama tedavi edilecek kadar değildi. Eve geldiğimde biraz çevredekilerinde etkisiyle sadece emzirme üzerine baskı altında kaldım bu süreçte mama vermem dışında sütümü sağıp vermemde ayıplandi. Zaten hastanede de 2 saatte bir emzirmem konusunda öyle bir baskı yapıldı ki sanki 2 saatte bir beslemezsem Allah muhafaza çocuğum ölecek gibi muamele eylediler. Bende bir hafta boyunca saat başı sadece emzirmeye çalıştım. Ve bu bir hafta sonunda sarılık değerimiz biraz yükseldi. Sarılıktan ötürü başlarda uyandırıp emzirmede çok zordu. Bir türlü doyup doymadgini anlayamadım. Gün içinde yeterli bez miktarnada ulaşamayınca ve sarılıkta yüselince korkup sanki annelik emzirmekten ibaretmiş gibi yüklenen tüm baskılara direnip hem mamaya başladım hemde sütümü sağıp verdim. Artık elhamdülillah sarılık riskimiz kalmadı.Bebegim yeni yeni sol göğsümü tutmaya başladı. Ama şu anda da ben bir türlü emzirmeye Cesaret edemiyorum doyup doymadıgini anlatamam diye yeniden gün içindki bez sayılarimiz düşer bebeğim hastalanır diye endişe ediyorum. Bu konuda bilgsi olanlar acaba bebeğmi yavaş yavaş tamamen emzirmeye nasıl dödürebilirim? Tavsiyeleriniz nelerdir

Fatma T. ..
Uzm. Hemşire
7 Ocak 2026 17:56
Merhaba bebeğinizi iki saatte besleme baskısı genellikle doğum sonrası laktasyonu hızlıbir şekilde başlatıp sariliktan bebeği korumak ama burda anneyi de düşünmek gerekir herşeyzamanla rayına oturuyor.onemli olan bebeği beslemek. Bebeğinize sütünüzün yetip yetmediğni anlamanın sadece iki yolu var bir günlükbes altı tane dolu cisli idrarli bez almak kaka değil birde bebeğin kilo takibi yavaşyavas emzirmeyi arttırıp sütünüzü arttırıp aşamalı olarak azaltabilir siniz. Süticin iyi uyku bol su içmeksaglikli beslenmek önemli.sonrasi yavaş yavaş olur.bu günlerin tadını çıkartın hepsi unutuluyor.
S
Sena S.
7 Ocak 2026 18:07
Hilal hanım o kadar iyi anlıyorum ki sizi bende benzer şeyler yaşadım tamamen anne sütüne geçirmek için çok çabaladım sütüm de azdı artsın diye o kadar sağım yaptım ki gögüslerim yara oldu mama verince zehir veriyormuşum gibi davrananlar oldu gizli gizli verirdim lafı ediyorlar diye şimdi 6 aylık oğlum hala mama ve anne sütü devam ediyoruz ek gıdaya da geçince rahatladım biraz. Size önerilerim öncelikle çevrenizdekileri takmayın stres yapmayın üzüntü stres sütü en çok etkileyen şey. İkincisi ben emzirmek yerine daha çok sağım yaptım açıkçası emzirmeyi pek sevemedim lohusa kafasıyla sağıpvermek cazip geldi ancak sağımla bebeğin emişi aynı değil sürekli meme teklif edin şu an vücudunuzne kadar süt üreteceğini bilmiyor bebeğin ne kadar süt çektiği bu konuda önemli başa dönsem kesinlikle her fırsatta emzirirdim. Siz bebeğinizin meleğisiniz ister emzirin ister mama verin çok iyi bir annesiniz ki bunu içselleştirmişsiniz çoğu bebiş anne sütü tadını bile bilmiyor elinizden geleni yapın elbette ama çok da kasmayın ben çok yıprattım kendimi keşke bu kadar hırpalamasaydım kendimi diyorum bunun yerine daha çok öpüp koklasaydım elimden geleni yapıp keyfini çıkarsaydım diyorum. Kendinizi asla suçlu hissetmeyin mama toplumda bir tabu temiz içerikli mama kullanmakta bir sakınca yok.daha yolun çok başındasınız eminim sütünüz çok güzel artacak bol emzirme kaliteliuyku ve dinlenme bol su bana banyo da çok iyi gelirdi hemen kanallar açılırdı sıcak duşta. Tavsiyelerim bunlar siz çok iyi bir annesiniz yalnız hissetmeyin çoğumuz yaşıyoruz ❤️

Hurmadalı
7 Ocak 2026 18:15
@Fatma Tanrıöver evet hastanedekilerin bu sebeple baskı yaptıklarnı biliyorum ancak ben emziremedikçe kendimi çok yıprattım kendime yüklendim 2 saati geçecek korkusuyla hiç uyuyamadım ama keşke daha makul bir şekilde korkutmadan dile getirilseymis bu korkuyu şu an yeni yeni üzerimden atıyorum 🥹 dediklerinizi deneyeceğim peki sadece bir gün denemem yeterli olur mu anlayabilmek için onu aç bırakma psikolojisinide atamıyorum şu an üzerimden 🥹

Hurmadalı
7 Ocak 2026 18:23
@Sena Sy gerçekten hayatımın en zor süreciydi elhamdülillah şimdi biraz toparlıyorum. Ama enziremiyorum diye biberon verirsen seni hiç kabul etmez dediler diye çok ağladım üzerine lohusalık dönemi birde hastanede o esnada çok algılayamadim yaşadıklarmi sonra sonra aklım başıma geldikçe farkına vardım ben yoğun bakımdayken bana iki tane ağız silme mendili getirdiler kokum sinsin diye sonra onu bebeğime götürdüler ben o esnada yarı baygındim ve sonradan evde bunları hatırladıkça daha çok icerlenip ağladım emziremedim kucağıma alamadım diye ben yoğun bakımdayken bir kez getirdiler evladımı yanıma sonra emzir diye kucağıma bırakıp gittiler ama her iki kolumda da serum vardı ve serumdan dolayı ellerim şişti bırakın emzirmeyi bebeğimi tutup koklayamadim bile hastanede de yaşadıklarım ayrı bir kaostu benim için 🥹🥲 ama yazdıklarınız bana çok iyi geldi çok teşekkür ederim desteğiniz için 🥹🤍
Y
Yeşim K.
7 Ocak 2026 19:10
Merhaba Hilal hanım yaşadıklarınız çok sertmiş benim bu kadar zorlu olmasa da erken doğmuş bir bebeğim var. Erken doğduğu için kasları yeterince güçlü değlldi emmiyor yorulup uyuyordu. Ben de acemilikten anlayamadım beslenemediğini ve sarılık değeri yükseldi. İlk kontrolünde yatış yapıldı ve fototerapiye girdi. Orada hemşireler sözde emzirmeme yardım ediyorlardı ama onların dediği gibi asla ememiyordu bebeğim. Sütü sağıp şırınga ile verdik falan ama onu bile içecek gücü yoktu. Sarılık uyku yapıyor içemiyor içemedikçe şekeri düşüyor daha çok uyuyordu. Eve dönünce yine kaşık şırınga meme herşeyle beslemeye çalıştım. Meme reddinden çok korktum. Hep ağlıyordum o dönem herşeye gerçekten kafamda daha da büyütüyordum. Her kontol kabus gibiydi yine kilo alamadı falan diye. Sonra doktor mama dedi hiç istemedim ama sarılık değeri ve kilo alıp güçlenmesi için gereken miktar verdim. Söylemeyi unuttum şırınga kaşık falan olmuyordu yavaş akışlı biberon kullanmaya başladım. Bir memeyi emerken diğer memeden Lansinohun manuel vakumlanan pompasıyla topladığım sütleri de her emzirmeden sonra veriyordum. Ama aşırı yıprandığımı söyleyebilirim o dönem. Sonra kilosu normale dönüp kasları kuvvetlenince memeyi emmeye başladı ama bende de yetiyor mu soruları tabi ki vardı. Saat tuttum chatgpt ile dökümanlar hazırladım kaç dk emerse ne kadar süt alır falan. Yani yaşadıklarınızı anneler yaşıyor. Yapmanız gereken ben sonradan öğrendim ön süt sonsüt kavramını ona bakın meme değişikliği yapıp duruyordm ben uyansın diye o yanlışmış. Çişli bez sayın. Eğer zaten bezleri tamamsa süt yeterlidir. Bebek istedikçe verin saat tutmayın yani 2 saati geçirmeyin ama daha kısa olursa verin mutlaka. O çok sık emdikçe süt artıyor. Stresinizi bırakın mama gerekirse mama verilir benim annem yıllar evvel mamayla büyümüş 62 yaşında maşallah turp gibi. Ayrıca benim kilo almayan premature oğlum şuan 3 aylık 7kg oldu. Meme reddinden çok korkuyordum şuan nasıl memeden biraz ayırabilirim diye kara kara düşünüyorum. Yani korkularınız geçecek rahat olursanız o da rahat emer. Bu sorunlar geçer başkaları gelir ben bebek bakımında bunu anladım ondan minimum kaygı yapmak lazım ki güçlü kalabilelim bebeklerimizin en büyük ihtiyacı biziz ondan önce anneye iyi bakın sevgiler♥️