Emziren Anneler İçin Doğum Kontrol Hapı ( Zlynda Kullanım )
3811 görüntüleme

Osman G.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
11 Mart 2026 23:07
Anneler İçin Doğum Kontrol Hapı Rehberi: Emzirirken Güvenli Korunma
Merhaba sevgili anneler! Yeni bir bebekle hayatın ne kadar yoğun olduğunu biliyorum. Bu süreçte hem sütünüzü koruyacak hem de sizi güvenle koruyacak "Yalnızca Progestin İçeren Haplar" (halk arasındaki adıyla Minipill) hakkında bilmeniz gereken her şeyi tek bir rehberde topladım.
Bu Hapların Özelliği Nedir?
Piyasada bildiğimiz çoğu hapın aksine bu haplar östrojen içermez, sadece progestin hormonu içerir. Bu sayede:
Emzirme Dostudur: Sütünüzün miktarını veya kalitesini asla azaltmaz.
Güvenlidir: Damar tıkanıklığı veya tansiyon gibi östrojen kaynaklı riskleri taşımaz.
Hızlıdır: İlacı bıraktığınız anda vücudunuz eski düzenine hızla döner.
Kutu İçindeki Beyaz ve Yeşil Haplar Ne İşe Yarar?
Kutuyu açtığınızda karşınıza iki farklı renkte hap çıkar. İşte görevleri:
Beyaz Haplar (24 Adet): Bunlar aktif haplardır, yani korumayı sağlayan hormonu içerirler. Her gün bir tane içerek vücudunuzdaki koruma kalkanını aktif tutarsınız.
Yeşil Haplar (4 Adet): Bunlar "boş" (etkisiz) haplardır. İçinde hormon bulunmaz.
Neden varlar? Sırf el alışkanlığınız bozulmasın ve yeni kutuya ne zaman başlayacağınızı şaşırmayın diye oradalar.
Ne olur? Bu yeşil hapları içtiğiniz 4 gün boyunca genellikle hafif bir kanama (adet benzeri) yaşarsınız. Yeşil haplar bitince, hiç ara vermeden hemen yeni kutuya başlarsınız.
Nasıl Kullanılır? (Altın Kurallar)
Dakik Olun: Bu hapın en önemli kuralı her gün tam aynı saatte içilmesidir. 3 saatlik bir gecikme bile koruyuculuğu azaltabilir. Telefonunuza mutlaka alarm kurun!
Sırayı Takip Edin: Önce beyaz hapları bitirin, sonra yeşil haplara geçin. Yeşil haplar biter bitmez (kanamanız devam etse bile) ertesi gün yeni kutuya başlayın.
Unutursanız Ne Yapmalı? Beyaz hapı içmeyi 3 saatten fazla geciktirirseniz, hatırladığınız an o hapı için. Ancak vücudun tekrar korunmaya geçmesi için sonraki 48 saat boyunca ek bir yöntemle (kondom gibi) korunmaya devam edin.
Mide Rahatsızlığı: İlacı içtikten sonraki ilk 3 saat içinde kusma yaşarsanız, hap vücut tarafından emilmemiş demektir. Bir tane daha içmeniz gerekir.
Bilmeniz Gereken Yan Etkiler
Vücudunuz alışırken ilk aylarda ara ara lekelenme veya düzensiz kanamalar yaşayabilirsiniz. Bu durum progestin içeren haplarda çok normaldir ve sütünüzü etkilemez.
Önemli Not: Eğer karaciğer rahatsızlığınız veya açıklanamayan ağır bir kanamanız varsa, bu haplara başlamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
Merhaba sevgili anneler! Yeni bir bebekle hayatın ne kadar yoğun olduğunu biliyorum. Bu süreçte hem sütünüzü koruyacak hem de sizi güvenle koruyacak "Yalnızca Progestin İçeren Haplar" (halk arasındaki adıyla Minipill) hakkında bilmeniz gereken her şeyi tek bir rehberde topladım.
Bu Hapların Özelliği Nedir?
Piyasada bildiğimiz çoğu hapın aksine bu haplar östrojen içermez, sadece progestin hormonu içerir. Bu sayede:
Emzirme Dostudur: Sütünüzün miktarını veya kalitesini asla azaltmaz.
Güvenlidir: Damar tıkanıklığı veya tansiyon gibi östrojen kaynaklı riskleri taşımaz.
Hızlıdır: İlacı bıraktığınız anda vücudunuz eski düzenine hızla döner.
Kutu İçindeki Beyaz ve Yeşil Haplar Ne İşe Yarar?
Kutuyu açtığınızda karşınıza iki farklı renkte hap çıkar. İşte görevleri:
Beyaz Haplar (24 Adet): Bunlar aktif haplardır, yani korumayı sağlayan hormonu içerirler. Her gün bir tane içerek vücudunuzdaki koruma kalkanını aktif tutarsınız.
Yeşil Haplar (4 Adet): Bunlar "boş" (etkisiz) haplardır. İçinde hormon bulunmaz.
Neden varlar? Sırf el alışkanlığınız bozulmasın ve yeni kutuya ne zaman başlayacağınızı şaşırmayın diye oradalar.
Ne olur? Bu yeşil hapları içtiğiniz 4 gün boyunca genellikle hafif bir kanama (adet benzeri) yaşarsınız. Yeşil haplar bitince, hiç ara vermeden hemen yeni kutuya başlarsınız.
Nasıl Kullanılır? (Altın Kurallar)
Dakik Olun: Bu hapın en önemli kuralı her gün tam aynı saatte içilmesidir. 3 saatlik bir gecikme bile koruyuculuğu azaltabilir. Telefonunuza mutlaka alarm kurun!
Sırayı Takip Edin: Önce beyaz hapları bitirin, sonra yeşil haplara geçin. Yeşil haplar biter bitmez (kanamanız devam etse bile) ertesi gün yeni kutuya başlayın.
Unutursanız Ne Yapmalı? Beyaz hapı içmeyi 3 saatten fazla geciktirirseniz, hatırladığınız an o hapı için. Ancak vücudun tekrar korunmaya geçmesi için sonraki 48 saat boyunca ek bir yöntemle (kondom gibi) korunmaya devam edin.
Mide Rahatsızlığı: İlacı içtikten sonraki ilk 3 saat içinde kusma yaşarsanız, hap vücut tarafından emilmemiş demektir. Bir tane daha içmeniz gerekir.
Bilmeniz Gereken Yan Etkiler
Vücudunuz alışırken ilk aylarda ara ara lekelenme veya düzensiz kanamalar yaşayabilirsiniz. Bu durum progestin içeren haplarda çok normaldir ve sütünüzü etkilemez.
Önemli Not: Eğer karaciğer rahatsızlığınız veya açıklanamayan ağır bir kanamanız varsa, bu haplara başlamadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz.
E
Ege'nin A.
11 Mart 2026 23:25
Hocam ben bu hapı 3 ay düzenli bir şekilde kullandım. Ancak adet düzensizliği, adet olamama gibi durumlarla karşılaştım. O yüzden bıraktım. Yanlış mı yaptım bilemedim.
B
Beyda Ş.
11 Mart 2026 23:25
Hocam merhaba size birkaç kez soru sordum fakat yoğunluğunuzdan ötürü denk gelmedik sanırım .. 3 aylık bebeğim 2 aydır sekresyon mukus var şeffaf renk sürekli burun temizliği yapıyorum buna ek aynı mukus 1 aydır kaka da ve kusunca da yapış yapış ortaya çıkıyor . Baska ek hiçbir belirti yok neden olur

Osman G.
11 Mart 2026 23:27
Yanlış olarak nitelendirmeyin. İhtiyaç durumuna göre kullanım ayrıntılarını bilerek kullanmak gerek. En önemli avantajı da bence emzirme döneminde güvenle kullanılabilmesi.

Osman G.
11 Mart 2026 23:29
Hocam merhaba size birkaç kez soru sordum fakat yoğunluğunuzdan ötürü denk gelmedik sanırım .. 3 aylık bebeğim 2 aydır sekresyon mukus var şeffaf renk sürekli burun temizliği yapıyorum buna ek aynı mukus 1 aydır kaka da ve kusunca da yapış yapış ortaya çıkıyor . Baska ek hiçbir belirti yok neden olur
B
Beyda Ş.
11 Mart 2026 23:30
Teşekkürler hocam
V
Vahide N. A.
11 Mart 2026 23:35
Hocam ben bu ilaca başladıktan sonra meme reddi yaşadım sağıp vermeme rağmen bile içmedi ama eski sütlerimden verdiğimde içti bir daha da asla memeye gelmedi mümkün mü böyle bi sorun yapması şuan 9 aylık olduk
Ş
Şifanur A.
11 Mart 2026 23:38
Peki içerisindeki progestin hormonu az da olsa süt artırır mı ?
Ve o 4 yeşil hapı içmeden takip yapsak bir sorun olur mu ?
Ve o 4 yeşil hapı içmeden takip yapsak bir sorun olur mu ?
E
Ecmi1
11 Mart 2026 23:43
Hormonlarla oynandığı kilo , tüylenme ve bir sürü yani etkisi olduğu söyleniyor. Siz ne düşünüyorsunuz

Leyla A.
11 Mart 2026 23:47
Bu tarz kontrol haplarını sürekli kullanacak mıyız hocam ? Yani nitekim vücut dengesine müdahale etmiş oluyoruz, süresi nedir ? Teşekkürler
T
Tutku A.
12 Mart 2026 00:00
Hocam merhaba, ben de bu hapa başladığımdan beri regl olamıyorum. Açıkçası araştırdım bu durum bazen bir sene bile sürebiliyormuş o yüzden emzirme dönemi de olsa çok tercih edilmiyor sanırım. Peki diğer haplardan kullansak örneğin "Yazz" gibi bunun bebek üzerinde çok bir etkisi olur mu. Belirteyim bebeğim bir yaşında şu an
S
Seda D.
12 Mart 2026 00:11
Hocam kızım 1 yaşında yaşına girdi gireli hicbise yemek istemiyo sadce mama yiyo kan degelerinlerinr baktırdım demir ve çinko yazdı doktor ama çok eksiği yok dedi ne yapmam lazim
D
Duygu Y.
12 Mart 2026 00:14
Hocam merhabalar bende bu ilacı doktorumun tavsiyesiyle doğum yaptığımdan beri düzenli olarak kullanıyorum ancak doğumun üzerinden 16 ay geçmesine rağmen henüz regl olmadım bu ilaçtan kaynaklı olabilir mi
Ş
Şeyma Y.
14 Mart 2026 18:57
Hocam bebeğim 9 aylık kız kafa cevrsii 43 cm kilosu 8100 boyu 73 normal mi ? Doğum 3060 51 cm 34 baş çevresi
Z
Zeynep A.
16 Mart 2026 20:07
Hocam 4 yaşında bir oğlum var 23 Nisan da tam 4 yaşına girecek 10 aylıkken havale gecirmisti daha febril nöbet denildi daha sonra hiç öyle birşey yaşamadık defalarca enfeksiyon ateş yaşadık ama havale olmadı geçen hafta yine oldu birden bire oldu önce küstü sonra nöbet geçirdi hastaneye kldrdik febril nöbet dediler şuan crp 15 ama ateş hala oluyor tekrrlanxak diye çok korkuyorum doktorlar egg istemedi gerek yok dediler ailede yok ikinci derece ailelerde havale epilpsi var ama yani 5 yaşında bitiyor dediler aferin tarzı soğuk alginlik ilaç yask koydular bide öksürük şurubu sizce egg cektrmelimiym bideha olma riski nedir dediğim gibi önümüzdeki ay 4 yaşını dolduruyor geçen hafta bı defa geçirdi kndi norml günlük hayatına dondu ama bn uyuyamiyorum yanindaj ayrilmiyorum kreşe gidiyor göndermek istemiyorum ya olursa kafasına girdim bide ilk 10 aylıkken di o kadr zaann sonra olması çok şaşırttı bni
Z
Zeynep A.
16 Mart 2026 20:08
Ha bide 14 kilo demir eksikliği çıktığı umarım kilo alır bide havaleyle demir eksikliginij etkisi olurmu
T
Tuğba K. ..
4 Nisan 2026 16:32
Hocam aylık iğneler hakkında ne düşünüyorsunuz korunma yöntemi olarak öneriyor musunuz
L
Leman
5 Nisan 2026 11:52
Merhaba hocam oğlum 3 yaşında 5 gündü ateşi oluyo ilk birinci gün 4 saat arayla ateşi çıkıyordu son 4 gündü günde 2 3 defa ateşi oluyo öksürüyü var 15 gün geçmeyen qrip burun akıntısı var doktor hırıltı olduğunu söyledi antibiyotik veriyorum buhar tedavisi yapıyorum ateş için korkmalımıyım ?