Ek Gıdayı Dondurarak Saklamak Doğru mu?
69 görüntüleme
H
Hasan K. O.
8 Ağustos 2025 14:54
Bebeğim altı aylık olmak üzere. Yavaş yavaş tadımlara başlıyoruz. Bebeğim için bir sebzenin tamamı çok büyük. Haşlarken bir tam sebze haşlayıp bir kısmını küçük parçalar halinde buzlukta saklasam, ileride tüketeceği miktar artınca çıkarıp başka sebzelerle birleştirip yedirmek için kullansam diye düşünüyorum. Doğru bir yöntem olur mu? Taze hazırlamayı mı tercih etmeliyim? Daha çok sebze/meyve için soruyorum.
B
Bahar K.
8 Ağustos 2025 15:06
Taze hazırlamak her zaman daha iyi olur ama böyle de bir zararı olmaz
M
Meerim S. K.
8 Ağustos 2025 15:15
Merhaba,sadece sebzeye başlarken dondurmadım ben. Ama 8.ayında kuzu etine (çift çekilmiş kıyma) başladık,denemiş olduğu sebzeleri katarak yemek yapıp küçük kaplara ayırıp dondurucuya koydum.Çıkarıp çözüyorum ve iyice kaynatıp sonra soğuyunca veriyorum bebeğime.Hiç bir sorun yaşamadık,dondurucuya yemek tazeyken koymanız lazım gecelemesin yemek.Eksi derecede tazeliğini hep korur.Meyveler de aynı şekilde dondurup,sonra çatalla ezip yoğurtla veriyorum.Avakado çok taze kalır dondurucuyuda.Dışarda çabuk kararıyor.
E
Esma U.
8 Ağustos 2025 15:20
Bir gönderi de kaydetmiştim şu şekilde yazmış;
Bebeklere yemek hazırlamak kadar, o yemeği doğru saklamak da çok önemli!
Çünkü yanlış saklanan bir yemek, tüm emeği çöpe atabilir hatta riske bile sokabilir.
Aşağıya en çok kullanılan 3 kategoriyi yazdım
Meyve püreleri (elma, armut, muz vs.)
Hazırladıktan sonra 2 saat içinde buzdolabına
Cam kapta, kapalı şekilde
En geç 24 saat içinde tükettiriyorum
- Muz/avokadoysa aynı gün yediriyorum çünkü kararıyor
- Donduracaksam: tamamen soğutup tek porsiyonluk buzluğa atıyorum (maks. 2-3 ay)
Etsiz sebze yemekleri (kabak, havuç, pırasa)
Oda sıcaklığında 2 saati geçmemeli
- Buzdolabında maks. 2 gün saklıyorum
Yoğurtlu veya yumurtalıysa ertesi gün yediriyorum en geç
- Buzluğa atılacaksa piştikten sonra porsiyonlayıp donduruyorum
Etli sebze yemekleri (kıymalı patates, etli kabak)
1 saatten fazla dışarıda tutmuyorum
- Bu tarz yemekleri en geç ertesi gün yediriyorum
Donduracaksam soğuyunca hemen buzluğa, üstüne tarih yazıyorum
- Etli yemekler tekrar tekrar ısıtılmaz, tek seferde yedirilecek kadar Isıtıyorum
minik tüyom:
Her şeyi porsiyonlayarak saklıyorum, hem israf olmuyor hem pratik oluyor. Sıcak sıcak dolaba koymuyorum, soğuyunca hemen kaldırıyorum.
Bebeklere yemek hazırlamak kadar, o yemeği doğru saklamak da çok önemli!
Çünkü yanlış saklanan bir yemek, tüm emeği çöpe atabilir hatta riske bile sokabilir.
Aşağıya en çok kullanılan 3 kategoriyi yazdım
Meyve püreleri (elma, armut, muz vs.)
Hazırladıktan sonra 2 saat içinde buzdolabına
Cam kapta, kapalı şekilde
En geç 24 saat içinde tükettiriyorum
- Muz/avokadoysa aynı gün yediriyorum çünkü kararıyor
- Donduracaksam: tamamen soğutup tek porsiyonluk buzluğa atıyorum (maks. 2-3 ay)
Etsiz sebze yemekleri (kabak, havuç, pırasa)
Oda sıcaklığında 2 saati geçmemeli
- Buzdolabında maks. 2 gün saklıyorum
Yoğurtlu veya yumurtalıysa ertesi gün yediriyorum en geç
- Buzluğa atılacaksa piştikten sonra porsiyonlayıp donduruyorum
Etli sebze yemekleri (kıymalı patates, etli kabak)
1 saatten fazla dışarıda tutmuyorum
- Bu tarz yemekleri en geç ertesi gün yediriyorum
Donduracaksam soğuyunca hemen buzluğa, üstüne tarih yazıyorum
- Etli yemekler tekrar tekrar ısıtılmaz, tek seferde yedirilecek kadar Isıtıyorum
minik tüyom:
Her şeyi porsiyonlayarak saklıyorum, hem israf olmuyor hem pratik oluyor. Sıcak sıcak dolaba koymuyorum, soğuyunca hemen kaldırıyorum.
H
Hasan K. O.
8 Ağustos 2025 21:53
Çok çok teşekkür ederim!