Ek Gıdaya Geçiş

190 görüntüleme
Ezgi B.

Ezgi B.

17 Haziran 2025 04:34
Merhabalar, oğlum 6,5 aylık. Ufaktan tadımlara başlatmak istiyorum. İlk sebzeyle başlamayı düşündüm fakat formu konusunda arada kaldım kıvamı çok su gibimi olacak, pütürlü mü kalacak? Hangi öğünde verilmesi daha uygun olur gibi bir sürü soru işaretim mevcut🥹 tadımlarda genel olarak uyguladığınız olumlu sonuç gördüğünüz notlar varsa benimle de paylaşabilirseniz çok memnun olurum🥹
S

Seher A. ..

17 Haziran 2025 05:03
Bende yeni baslıcam çatalla ezip biraz sulu olsun blender önermiyorlar doktorlar genel olarak doktorlar sebze ile başlayın diyor havuç, kabak,veya patates 2 çay kaşığı ile başlayabilirsiniz,bu arada kesinlikle tuz sekerve kullanmayin ki sütünüzü ve mama içiyorsa onu reddetmesin 😇
S

Seher A. ..

17 Haziran 2025 05:03
Babysfer - 22. Hafta İçeriği

Anneye Dair

Bebeğinizin katı gıdaya başlama süreci, yeni tatlar ve dokularla tanışması açısından heyecan verici bir dönemdir. Ancak bu süreç, hem dikkatli hem de planlı bir şekilde ilerlemelidir. İşte bu sürece dair detaylar ve öneriler:

1. Katı Gıdaya Başlama: Terim ve Amaç
• Doğru Terim:
• “Ek gıda” yerine, katı gıdalara geçiş süreci ifadesi daha doğrudur. Çünkü bu süreç, bebeğin yalnızca tatması ve deneyimlemesiyle başlar.
• Amaç:
• Katı gıdalar, bebeğinizin ana beslenme kaynağı olan anne sütü veya mamanın yanında tamamlayıcı bir rol oynar.

2. Katı Gıdalara Geçişte İlk Adımlar
• Pişirme Yöntemi:
• Buharda pişirme, besin değerini koruyarak gıdaları bebeğiniz için güvenli ve sindirilebilir hale getirir.
• Pişirilen gıdaları çatalla ezerek bebeğinize tattırabilirsiniz.
• İlk Gıdalar:
• Sebzeler (ör. havuç, kabak, tatlı patates).
• Meyveler (ör. elma, armut, muz).
• Tahıllar (ör. pirinç, yulaf).

3. Yasaklar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Kesin Yasağı Olan Gıdalar:
• Bal: 1 yaşına kadar kesinlikle verilmemelidir, çünkü botulizm riski taşır.
• Dikkat Edilmesi Gerekenler:
• Anne Alerjileri:
• Annenin alerjik olduğu veya tükettiğinde bebeği rahatsız eden gıdalara karşı dikkatli olun.
• Bu tür gıdalara geçişte doktorunuza danışabilirsiniz.
• Alerji Takibi:
• Yeni bir gıda başlarken, olası alerjik tepkileri gözlemlemek için 3-5 gün aralıklarla yeni bir gıda ekleyin.

4. İlerleme Planı
• Yeni Gıda Eklemeleri:
• Her 2-3 günde bir yeni bir besin ekleyerek süreci ilerletebilirsiniz.
• Bebeğinizin bir gıdaya tepki göstermediğinden emin olduktan sonra başka bir gıdaya geçin.
• Çeşitlilik Sağlama:
• Zamanla, bebeğinize aile yemeklerinden uyarlanmış gıdaları tattırmaya başlayabilirsiniz.
• Besinlerin doğal, tuz ve şeker eklenmemiş olmasına özen gösterin.

5. Katı Gıda Sürecinde Öneriler
• Gözlem ve Not Alma:
• Bebeğinizin her yeni gıdaya verdiği tepkileri kaydedin.
• Alerji veya sindirim sorunları yaşarsa doktorunuza danışın.
• Katı Gıda Videoları İzleyin:
• Bu konuda hazırlanmış güvenilir videoları izleyerek süreçle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
• Sabırlı ve Keyifli Olun:
• Bu süreç, bebeğiniz için bir öğrenme ve keşfetme dönemidir. Zaman zaman reddetme davranışları olsa da sabırlı olun ve eğlenceli bir ortam yaratmaya çalışın.

Son Tavsiyeler

Bebeğinizin katı gıdaya geçiş sürecini, sağlıklı ve dengeli bir şekilde ilerletmek için düzenli, dikkatli ve özenli bir yaklaşım benimseyin. Bu süreçte bebeğinizin tat alma becerilerini geliştirmek için çeşitliliği artırarak ona keyifli bir deneyim sunabilirsiniz. 😊
Ezgi B.

Ezgi B.

17 Haziran 2025 10:59
Kabakla başladım ama pek sevmedi, öğürdü sürekli bende çok zorlamadım devam etmedim. Öğürme refleksine karşılık vermeye devam etmek mi gerekiyor yoksa bırakmak mı doğrusu bilemedim tabi. Umarım süreç kolay geçer ya ilk günden moral bozmak olmasın.🥲😂 Sizin de başarılı geçer umarım 😊
S

Sevde G.

17 Haziran 2025 19:06
Aynı şekilde bende sebzeyle başladım kabak ve havuçta öğüre öğüre 2 3 kasık ucu yedi patatese geçtim kaşıgı agzına koydugum gibi ağlama krizlerine girdi öğürdü durdu öksürdü ve 20 dk hiç susmadı ne yapacağımı şaşırdım devammı etmeliyim aramı vermeliyim diye

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir