Ek Gıda Sorunu

339 görüntüleme
H

Hazal Ş.

3 Kasım 2025 12:48
Şu an bunu o kadar çaresiz bir haldeyken yazıyorum ki artık ne yapacağımı şaşırdım. Birisi geçiyor düzeliyor desin diye mi yazıyorum, benim bebeğim de böyleydi ama hiçbir problem olmadan büyüdü desin diye mi, bir çare söylesin diye mi bilmiyorum. Kızım 8.5 aylık neredeyse 9 aylık olacak. Hayatımda gördüğüm en iştahsız bebek. 2.ayını doldurduktan sonra algıları fazla açıldı inanır mısınız ben 7 aydır ona emzirmeye çalışmakla ve yemek yedirmeye çalışmakla uğraşıyorum. 3980 gram ve 54 cm doğdu 41 haftalıktı vajinal doğum yaptım. İlk ay 1 kilo ikinci ay 800 gram aldı ondan sonrası hep gıdım gıdım. 7.ay kontrolünde 71 cm ve 7200 gramdı. Yurtdışında yaşıyorum 8.ay kontrolü yok bu ay götüreceğim. Ama tahminim bu 2 ayda ancak 400-500 gram almıştır. Yani 9 aylık ve 7700 ancak olur boyu da muhtemelen 73-74 cm. Bilişsel gelişimi ve motor becerilerini ayına göre önde buluyor doktoru. 9 kelimesi var hepsi bilinçli, bay bay, alkış, gel gel hareketlerini yapıyor. Emekliyor emeklerken oturabiliyor ya da otururken emekleme pozisyonuna geçiyor. Doktoru beyninin ve bedeninin çarpıştığını söylüyor, Türkçeye çevirirsem böyle bir anlamı var yani dediği şeyin. Yapmak istediklerine bedeni müsait olmadığı için sabrının olmadığını her şeyden çabuk sıkıldığını düşünüyor. Sebep bu mu kendimi mi kandırıyorum bilmiyorum. Çoğu zaman bir lokma bile yemeden günü tamamlıyor. Genelde uyuttuktan sonra benim ağlama krizlerimle tamamlanıyor günüm vicdanım sızlıyor çünkü ben mi beceremiyorum diye. Her seferinde hem onun yiyebileceği şekilde katı bir gıda bir de kendim kaşıkla yedirebileceğim şeyler yapıyorum. Günde 8 çeşit yapıyorum bazen ama fayda etmiyor. Büyüyemeyecek hep böyle gidecek diye çok korkuyorum.
M

M.C

3 Kasım 2025 12:56
İştahsız bebek o kadar zorki, benim oğlumda 7. Ayından 8e geçerken 250 gr almıştı o kadar üzülüyorum ki bende küçük kalacak diye 8 kg anca, aylıkları oysa 8500 9 arası,bende bir umut kg alır diye bekliyorum
H

Hazal Ş.

3 Kasım 2025 21:24
Evet çok çok zor gerçekten yaşamayan bilemez.
D

Dilan Ç. ..

5 Kasım 2025 21:40
Hanımlar sakin olun, bebekleriniz artık büyüdü ilk dört aydan sonra düzenli bir kilo alımı beklenmiyo zaten. 4 ay sonrası illa her ay bu kadar gram alsın diye bişey yok. Ayrıca 9 aya kadar bebeğiniz tadacak, sofrayı, düzeni , yemeği ve yemeyi öğrenecek. 9 aydan sonra anca adamakıllı öğünler yapacak duruma gelmeleri bekleniyor. Bu şekilde kendinize psikolojik sıkıntı, bebeğinize yeme problemi kazandırırsınız
A

Ayşe V. ..

9 Kasım 2025 18:40
Hazal hanım 6 aydan sonra düzenli kilo alımı beklemiyor doktorlar 1 yaşına kadar 10 kilo olması bekleniyor bence bebeğinizin kilosu da kötü değil siz içinizi ferah tutun ısrar etseniz de yemek istediği kadar yiyecek siz mükemmel bir annesiniz vicdanınız rahat olsun hepimizin dönem dönem bu tarz sorunları oluyor korkularınızı kenara bırakın bebeğiniz mutluysa hastalığı yoksa buna şükür diyelim sizi çok iyi anlıyorum umarım biraz rahatlarsınız♥️
H

Hazal Ş.

7 Aralık 2025 23:29
@Ayşe Vural Çok teşekkür ederim Ayşe Hanım ♥️
İ

İlayda N. ..

7 Aralık 2025 23:40
@Hazal Şahin hanımcım benim bebeğim de 7 ay 8 günlük ve 7.500 kg aynı durumu yaşıyoruz biz hiç ek gıdaya başlamadık sadece mama ile besleniyor emmeyi de zaten 4 aylıkken bırakmıştı ek gıda da almıyor ağzını sıkı sıkı kapatıyor
H

Hazal Ş.

9 Aralık 2025 15:07
@İlayda Nur Bebeğinizin doğum kilosu nedir İlayda Hanım? Benim bebeğim iri bebek olarak doğdu ve beklenen kilonun buna göre altında. Yoksa her 7 aylık bebek için bu kilo kötü değildir. Üstelik 7.5 bile değildi 7.2ydi kilosu 9 ay kontrolünde anca 7.650 olmuştu. Ancak tüm doktorlar sorun yok diyor yemek istemiyor yemiyor diyorlar napacağım şaşırdım 🤦‍♀️
C

Ceren A.

10 Aralık 2025 09:27
9 aylık olacağız bizde de aynı durum var maalesef:( yediremiyorum ağzını açmıyor, sadece anne sütü
M

Meltem G.

11 Aralık 2025 00:44
benim bebeğim de 9.5 aylık ek gıdaya bir türlü alışamadı.agzini kapatmak bir kenara dursun putursuz formlarda bile öğürupkusmalari çok oluyor , yemeğe karşı verdiği tepkilerde yok yüksek. Ağzına bir şey girerse kendi istemeden bunun için yarım saat ağlar. Akraninin bir öğünde yediği miktarı ben bu zamana kadar totelde veremedim. Sizde bu yüksek tepkiler var mı veya ek gıda alımı hiç mi yok🥹 Çevremde bunu yaşayanbir Allah'in kulu yok . Acıkınca yer mantığı ile yaklaşıyor herkes. Öyle bir şey yok asla bu çocuklarda. Aç bırak daha mutlular. Doktor doktor dolanmaktn sıkıldım, sürekli arka fonda ne yapabilirim diye düşünmek... fiziksel yorgunluktan ziyade zihinsel yorgunluk hat safhada oluyor.Geçer diye beklemek de can sıkıcı oldukça. Bir şeyi varsa ve erken baslanmadi ise çok fazlasıyla pişmanlık duyarım. Yiyip icemezse gelişimsel Bir gerilik yaşarsa diye endişeleniyorum da. Bir bebeği beslemeye çalışırken bu kadar zorlanacağım aklımın ucundan geçmezdi 😭 çok klasik olarak Bebek acıkır doyurursun mantığı vardı hep ama oyle olmadı ne yazık ki. Her çocuğun gelişimi aynı değil tabiki ancak bu kadar herşeyi reddetmesi de insanın elini kolunu çok bağlıyor
H

Hazal Ş.

12 Aralık 2025 20:18
@Meltem Günbeyi Benim bebeğim de dün 10 aylık oldu. Çok aşırı tepkileri yok ama ben zorla ağzına hiçbir şey sokmadığım içindir belki. Kafasını yana çeviriyor geriye doğru dönüyor ne yaparsam yapayım asla bana dönmüyor yememeye karar verdiyse. Bazen anlamsızca direniyor mesela öyle böyle dilinin ucuna değerse birden yemeye devam edebiliyor, bazen de bir kaşık alıyor ama sevmiyor sonra asla ağzını açmaz. Aslında acıkınca yer mantığı doğru değilmiş beslenme terapistleri böyle diyor. Yemiyor diye vermemek zaten küçük olan midelerini daha da küçültmeye yarıyor. Ben sık sık bir şey yapıyorum 1-2 lokma da yese kardır diyorum. Günde 8-9 çeşit şey verdiğim oluyor. Arada bisküvi, meyve veriyorum. Bazen bizim yemeklerimize hevesleniyor 1-2 lokma onlardan veriyorum. Yeter ki yemeye heveslensin diye. Ben Osman Hoca ile görüşme sağladım. 9 ay kontrolünde boyu 74 cm kilosu 7.650 idi. Boy olarak dev kategoride neredeyse bebeğiniz bu bebeğe yetersiz besleniyor diyemeyiz dedi. Kilo olarak ortalama altında ama riskli seviyede değil dedi. Normalde ne kadar olmalıydı dedim normali yok normal sınırlar içinde zaten dedi. Yüzde 15-20 kiloda, yüzde 80-90 boyda gözüküyor tabloda. Bu sınırlar arasında her şeyi normal kabul ederiz dedi. Eğer her ay bir önceki aya göre büyüyor ve motor becerilerinde de bir önceki aya göre değişim fark ediyorsanız sorun yoktur dedi.
Ayşegül A.

Ayşegül A.

12 Aralık 2025 20:46
Yazdıklarınızdan ve gelen yorumlardan anladığım kadarıyla, hem sizin hem de bebeğinizin yemek söz konusu olduğunda strese girdiğiniz. Belki bebeğinizin katı gıdayı yemeyi etkileyen bazı temel oral motor veya duyusal sorunları olabilir. Olmaması da bir ihtimal tabi. Ama benim çocuk gelişimci olarak size önerim bebeğinizi bir ergoterapistin değerlendirmesi olur. Böylece detaylı değerlendirilir neyin bu sorunlara yol açtığını belirleyebilir size ve bebeğe nasıl en iyi şekilde yardım edebilecekleri ve onun ihtiyaçlarına göre yiyecekleri nasıl sunacağınız konusunda mentorluk yapabilirler.
Şunu da belirteyim eğer değerlendirme sonrası ergoterapi almalı kanısına varılırsa beslenme terapisi yavaş ilerleyen ve de 1 ileri 2 geri gibi hissettirebilen bir süreç sakin olun ve uzmana güvenin 🩷
M

Meltem G.

12 Aralık 2025 22:46
@Hazal Şahin anlıyorum. Umarım bundan sonraki süreç çok daha güzel ilerler ve bizlerde güzel güzel beslenebildiklerini görürüz. Bizi bu duruma sürükleyen en büyük olgulardan biri alerjik reflü tanısının olması olabilir. Fışkırarak kusmalari normal bulan hekimler..Ardına geç kalan tedavi süreci... Çok haklı olarak o şiddetli kusmalar beslenirsem kusarim algısını oluşturdu
M

Meltem G.

12 Aralık 2025 22:50
@Ayşegül A. Teşekkür ederim yönlendirmeniz.icin ben de ergoterapiden destek almayi planladim ancak fiziksel olarak beslenmesini etkileyecek birtakım sağlık sorunları var. Onları tamamen bitirmeden veya ne olduğunu tespit etmeden terapiye başlamak sanırım tedavi sürecinin sekteye uğramasına neden olacaktır . Çözüm bulabilmeyi umuyorum artık 😔
H

Hazal Ş.

13 Aralık 2025 15:02
@Ayşegül A.Merhaba yorumu bana yazdınız sanırım. Ben doktorlarıyla iletişim halindeyim, Osman hoca ile de online görüştüm. Bebeğimin kendisine yetecek kadar yediğini ve ısrarcı olmamam gerektiğini söylüyorlar. Bebeğimin motor ve dil becerileri akranlarından önde olduğu için çok fazla şey yapmak istediğini yemek yemenin kendisine bir engel olduğunu düşündüğünü düşünüyorlar. Bebeğim 7 aylıktan beri canı istediğinde tüm katı gıdaları yiyor. Köfte, makarna, elma, armut, haşlanmış et. Yemesiyle alakalı bir problem yok çiğneme refleksi 6 aylıktan beri var ve hiçbir zaman eline bir şeyler vermekten de korkmadım. Yemek yemeyi istemiyor sorun bu. 3 kaşık yiyor kalkmak istiyor bazen de 5 gün üst üste iyi yiyor. 7 adet dişi aynı anda çıkıyor 2 aydır yoğun bir diş sürecindeyiz belki sürecin sonunda rahatlarız bilmiyorum.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir