Ek Gıda Başlama

204 görüntüleme
S

Sanem ..

6 Ağustos 2026 23:02
Bebeğim şuan 5 ay 15 günlük. 5 ay 24 günlükken yani 6. Ayına 1 hafta kala Dr. Öncesi tadımlara başlayacağım fakat Dr. Verdiği listede 1 Ana 1 ara öğün var bu fazla gelir mi? Yoksa sadece tadım ile mi başlamalıyım ve bunlar neler olabilir? Çok fazla paylaşım var kafam karışıyor.
A

Ayse

6 Ağustos 2026 23:12
5.5 aylikken baslamistim ben de. Ilk 3 gun yogurt deneterek basladik biz doktor onerisi ile. Alerjik oldugu icin sut urunleri 3 gun kurali uyguladim. Ardindan sebzelerle hergun 1 sebze olucak sekilde ilerledik. Kabak , tatli patates , havuc , avokado , brokoli , taze fasulye , bal kabagi vs gibi. Meyvelerde de elma ve armutla basladik. Biraz daha ilerleyince kayisi seftali muz kirmizi erik gibi ilerledik. Sonrasinda alerjik olan yumurta sarisini uc gun denedik bi sorun olmayinca doktorumuz beyazini da yavas yavas katabilirsin dedi. Yogurt ve yumurta disinda acikcasi 3 gun kuralina uymadim doktorum da gerek yok demisti. Yoksa bi tadim bile 3 er gunde aylar surerdi.
S

Sanem ..

6 Ağustos 2026 23:25
Her gün farklı birşey tattırdınız yani peki ne zaman birleştirmeye başladınız tadılan gıdaları. Çok güzel anlatmışsınız bu arada çok sağolun.
Ebru K.

Ebru K.

6 Ağustos 2026 23:31
Şimdilik sadece tadım yaptırın bu ayda bizim doktorumuz iki çay kaşığını geçmesin demişti yoksa ilerde kabızlık ve besin reddi oluşabilir demişti
Duygu B. B.

Duygu B. B.

7 Ağustos 2026 04:24
merhaba 5. ve 6. ay tadım zamanı. burada amaçlanan birkaç şey var. ilki ve en önemlisi alerji risklerini değerlendirmek. ikincisi pürüzsüz kıvamdan pütürlü kıvama geçiş. üçüncüsü ise bir damak tadı oluşturmak. o yüzden tabii ki önce tadımla başlamalısınız. 6. aydan sonrası ise ek gıda dönemi olacaktır.

şöyle ilerleyebilirsiniz:

bebeğinizde bir süt ve süt ürünleri alerjisi yoksa ilk 3 gün evde mayalanmış ev yoğurdu (1 kez mayaladığınız yoğurt 3 gün içinde tüketilmeli)
ardından yine evde mayalanmış kefir (3 gün)
mevsim sebzeleri (10 tane) her gün 1 tanesini buharda haşlıyoruz su ile pürüzsüz püre haline getiriyoruz. (bunlarda alerji oranı çok düşük olduğu için genelde günde 1 tane deneme yapılıyor)
avokado (çiğ) 1 gün (iyice ezilerek)
haşlanmış yumurtanın sarısı (su ile karıştırılarak püre halinde) (3 gün, her gün 1 çay kaşığı arttırarak 1. Gün 1 çay kaşığı, 2. Gün 2 çay kaşığı şeklinde)

Örnek bir liste bu şekilde. Kabızlığı önlemek için genelde yoğurt ve kefirle başlatılır. Temel mantık alerji oranı yüksek gıdaları 3 gün deneyip, diğerlerini 1 gün denemek.

Alerji belirtilerini çok iyi araştırın İshal, döküntü, kusma genelde bu üçü önemli. Sağlık personeli değilseniz ek gıda ilkyardım videosu izleyin.

Osman hoca 1 yaşa kadar bal verilmemeli diyor ama bazı doktorlar bu listeyi geniş tutuyor. Yumurta beyazı, çiğ domates, bakla, patlıcan, kivi bunları en azından 2-3 ay vermeyebilirsiniz. Çilek hem alerji oranı yüksek hem de tarım ilacı nedeniyle çocukluk çağına kadar çok önerilmez. Cici bebe gibi paketli ve şekerli ürünler, vermeyin. Bebek tarhanası, bebek irmiği bunlar çok elzem değil ama karma beslenmeye geçince verilebilir.

Aşağı yukarı 10-15 sebzeyi tolere etmeye başlayınca karma beslenme yapabilirsiniz. Yani 2 veya 3 ürünü karıştırabilirsiniz. Yeni bir şey verecekseniz her zaman tek başına denenmeli. Tuz ve şeker mümkünse 3 yıl hiç vermeyin.

Her gıdayı 1 çay kaşığı başlatıyoruz. Bebek sevdiyse 3 çay kaşığına kadar yiyebilir.

Tadımda blender kullanılmaz. Gıdalar haşlanır ve ardından cam rende ya da çatalla iyice ezilir. Sonra su ile biraz açılarak salep kıvamında verilir. Pürüzsüzden pütürlüye geçiş yavaş yavaş olur.

Tadım sonrası 5. 6. aylar için 3-4 çay kaşığı su, 6. aydan sonra ise bebeğe göre su teklif ediyoruz.

Meyveleri tadım döneminde pek önermiyorlar. Meyveye erken geçmek hem erken dönemde sebzeyi reddetmeye hem de ileriki hayatta da seçici beslenmeye neden oluyor. Bu yüzden 6. aydan sonra başlatılıyor genelde. Üzüm gibi küçük taneli meyveler ise 1 yaşına doğru veriliyor. 6. aydan sonra önce daha basit elma, armut gibi.

Bu arada önemli olan beslenmede aile kültürüdür. Sizin için uygulanabilir olanı tercih etmeye çalışın. Doğrusu yanlışı yok bu işin, kafanızı karıştırmayın o nedenle.
Yükleniyor...

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir