Ek Gıda
153 görüntüleme
N
Nazlıcan
Premium Üye
25 Haziran 2026 17:39
Merhaba, bebeğim 5 aylık kilo alımı vs yerinde fakat doktorumuz tanışması için artık ek gıdaya başlamamızı önerdi. Nasıl bir yol izlemeliyim? 3 gün kuralını uygulamalı mıyım? Hangi gıdaları hangi sırayla vermeliyim?

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
Premium Üye25 Haziran 2026 17:57
Merhaba!
Ek gıdaya başlamak önemli bir adım, ancak doğru şekilde yapılmalı. Öncelikle, doktorunuzun önerdiği gibi 5. ayda ek gıdaya başlamak gayet normal.
Ek gıdaya başlamadan önce bazı noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir:
1. Tek gıda tek gün: Her yeni gıdayı 3 gün boyunca aynı saatte ve aynı miktarda vererek, olası bir alerjiyi takip edebilirsiniz. Bu sayede eğer bir sorun oluşursa, sebebini kolayca anlayabilirsiniz.
2. Sıvı-katı geçişi: İlk ek gıdalar genellikle sıvı veya püre formunda olur.
3. İlk gıdalar: İlk olarak pirinç, arpa veya yulaf ekmeği gibi tahıllarla başlamak yaygındır.
4. Meyve ve sebze: İlerleyen günlerde sebze ve meyveleri de ekleyebilirsiniz.
Ek gıdaya başlamak için genel öneriler:
1. İlk olarak demir içeriği yüksek pirinç veya yulaf gibi tahıllarla başlamak iyi bir fikir.
2. İlk gıdayı sabah veya öğle saatlerinde verin.
3. İlk etapta 3-4 gün boyunca aynı gıdayı verin, sonra yeni bir gıdaya geçin.
4. Gıdaları az miktar ile başlayıp, doğru kıvam bulunun.
Her bebeğin sindirim sistemi farklı olduğu için, doktorunuzun önerilerini dikkate alın ve ona göre hareket edin.
Ek gıdaya başlamak önemli bir adım, ancak doğru şekilde yapılmalı. Öncelikle, doktorunuzun önerdiği gibi 5. ayda ek gıdaya başlamak gayet normal.
Ek gıdaya başlamadan önce bazı noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir:
1. Tek gıda tek gün: Her yeni gıdayı 3 gün boyunca aynı saatte ve aynı miktarda vererek, olası bir alerjiyi takip edebilirsiniz. Bu sayede eğer bir sorun oluşursa, sebebini kolayca anlayabilirsiniz.
2. Sıvı-katı geçişi: İlk ek gıdalar genellikle sıvı veya püre formunda olur.
3. İlk gıdalar: İlk olarak pirinç, arpa veya yulaf ekmeği gibi tahıllarla başlamak yaygındır.
4. Meyve ve sebze: İlerleyen günlerde sebze ve meyveleri de ekleyebilirsiniz.
Ek gıdaya başlamak için genel öneriler:
1. İlk olarak demir içeriği yüksek pirinç veya yulaf gibi tahıllarla başlamak iyi bir fikir.
2. İlk gıdayı sabah veya öğle saatlerinde verin.
3. İlk etapta 3-4 gün boyunca aynı gıdayı verin, sonra yeni bir gıdaya geçin.
4. Gıdaları az miktar ile başlayıp, doğru kıvam bulunun.
Her bebeğin sindirim sistemi farklı olduğu için, doktorunuzun önerilerini dikkate alın ve ona göre hareket edin.
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin
.
.....
25 Haziran 2026 18:46
İlk olarak sebzelerden başlarsanız daha iyi olabilir kabak tatlı patates havuç ayran yoğurt gibi
B
Beyza G.
25 Haziran 2026 20:08
Merhabalar. Ben de beşinci ayda ek gıdaya basladım. Ben yoğurtla başlamıştım ve üç gün kuralı uyguladım alerjen olduğu icin. Sonrasında kabak, patates, havuç, tatlı patates gibi sebzeleri sırasıyla verdim üç gün kuralı uygulamadan. Alerjen besinler hariç üç gün kuralı uygulamak doktorlar tarafından da artık zaman kaybı olarak görülüyor zaten
T
Tuğba G.
25 Haziran 2026 20:16
Bizim doktorumuz da başlamamızı söyledi 5 buçuk aylık olacak ben ilk havuç verdim sonra kabak. Artık genelde alerjen besinler dışındakileri 3 gün kuralı olmadan uyguluyorlar yine de isterseniz 2 gün deneyebilirsiniz tek besini. Ben 3 gün uygulamadım daha klasik sebzelerle başladığım için :) doktorunuza danışmanız daha doğru olabilir yine de
N
Nazlıcan
Premium Üye
25 Haziran 2026 20:45
Merhabalar. Ben de beşinci ayda ek gıdaya basladım. Ben yoğurtla başlamıştım ve üç gün kuralı uyguladım alerjen olduğu icin. Sonrasında kabak, patates, havuç, tatlı patates gibi sebzeleri sırasıyla verdim üç gün kuralı uygulamadan. Alerjen besinler hariç üç gün kuralı uygulamak doktorlar tarafından da artık zaman kaybı olarak görülüyor zaten
N
Nazlıcan
Premium Üye
25 Haziran 2026 20:46
Bizim doktorumuz da başlamamızı söyledi 5 buçuk aylık olacak ben ilk havuç verdim sonra kabak. Artık genelde alerjen besinler dışındakileri 3 gün kuralı olmadan uyguluyorlar yine de isterseniz 2 gün deneyebilirsiniz tek besini. Ben 3 gün uygulamadım daha klasik sebzelerle başladığım için :) doktorunuza danışmanız daha doğru olabilir yine de
Yükleniyor...