🚨diş Travması İçin Acil Müdahale Rehberi 🚨

713 görüntüleme
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

2 Aralık 2025 17:46
Merhaba sevgili anneler, babalar ve bakım verenler,

Başımıza hiç gelmeyeceğini düşündüğümüz ve umduğumuz bazı acil durumlar vardır.
Bu gibi durumlar oluşmadan önce yeterli bilgiye sahip olup olay anında panik olmadan doğru uygulamaları yapmak çok büyük bir fark yaratır 🍀

Haydi gelin birlikte diş travmalarında ne yapmalıyız kısaca bakalım…

🚨🚨🚨
1) Önce genel durumu kontrol et
• Çocuk bilinçli mi? Ağlıyor mu?
• Dudak, dil, yanak içinde kesik veya ciddi kanama var mı?
• Çene ekleminde kayma, ağız kapatamama gibi durumlar var mı?
⚠️ Ciddi travma şüphesinde acile gidin.

2) Kanamayı kontrol et
• Temiz bir gazlı bezle 5-10 dk basınç uygulayın.
• Buz uygulamasını dudak/yanak dışından yapın (2-3 dk tut – 1 dk ara)

3) Travmadan sonra dişi kontrol et

👉🏻 Diş tamamen yerinden çıktıysa (avulsiyon)

SÜT DİŞİ = Geri yerine (doktor harici )TAKILMAZ
• Dişi bulun, kuru bırakmayın.
• Çöpe atmayın → diş hekimine götürün.
• Kanamayı kontrol edin, soğuk uygulama yapın.
⚠️ En kısa sürede diş hekimine.

DAİMİ DİŞ = İlk 30 dakika çok kritik
• Dişi köküne dokunmadan bulun.
• Kirliyse 5 saniye serum/su altında hafifçe tutun (ovalamadan).
• Yerine kendiniz yerleştirmeye çalışabilirsiniz (çocuk uygunsa).
• Yerleştiremiyorsanız:
→ Süt / serum / çocuğun tükürüğü içinde kapalı bir kapta saklayın.
⚠️ Hemen diş hekimine (30 dk – 1 saat içinde).

👉🏻 Diş çıkmadı ama sallanıyor / yer değiştirmiş gibi duruyorsa
• Çocuk dişe dokunmasın, diliyle itmesin.
• Yumuşak gıdaya geçin.
• Buz uygulayın.
⚠️ 24 saat içinde muayene şart. Röntgen gerekebilir.

👉🏻 Diş kırıldıysa
• Kırık parçayı bulun → Kuru bırakmayın.
• Süt / serum içinde saklayın.
• Keskin yüzey varsa dudak–yanak içini tahriş edebilir.
⚠️ Kırıklar özellikle daimi dişte acil değerlendirilir.

👉🏻 Diş görünürde sağlam ama çocuk travma aldıysa
• İlk 24 saatte soğuk gıdalar, yumuşak beslenme.
• 1 hafta sert gıdalardan kaçınma.
• 4–6 hafta takip gerekir → renk değişimi, çiğneme ağrısı, fistül gelişirse tekrar kontrol.

⚠️Travma sonrası diş aylar sonra bile renk değiştirebilir.

4) Dudak – Dil – Yumuşak Doku Yaralanmaları
• Durmayan kanamada bezle 10 dk basınç.
• Derin kesilerde dikiş gerekebilir → acile/pedodontiste.
• Uçuk benzeri kabarmalar travma sonrası oluşabilir, normaldir.

5) Çene Travması Şüphesi

Aşağıdaki durumlardan biri varsa acile gidilmelidir⚠️
• Ağız kapatamama
• Isırmada kayma
• Çeneyi oynatınca tıkırtı / ağrı
• Yüzde asimetri
• Şiddetli şişlik

Siz de bana bebeğiniz en çok nereye çarpıyor veya çarpmasından korkuyorsunuz, yazın böylece beraber bir tehlike rehberi oluşturalım 💕
Emel C.

Emel C.

2 Aralık 2025 18:09
Merhaba hocam bebeğim 7.5 aylık bugün kafasını cama çarptı ve baya kanama oldu dışarıda herhangi bir açılma olmadı ama dudağının içi ve yeni çıkmaya başlayan dişinden çok kan geldi doktora götürmeliyim dişi yeni belirginleşti kırılmış olabilir mi ?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

2 Aralık 2025 18:15
@Emel Coşar merhaba emel hanım, evet bakılması iyi olur 🙏🏼 yeni bir diş geldi ve dudak içinde travma yaptı ise bir el ile muayene edilmesini tavsiye ederim
Emel C.

Emel C.

2 Aralık 2025 18:21
Çok teşekkür ederim hocam kolaylıklar dilerim 🙏
F

Fatma C.

2 Aralık 2025 22:53
Merhaba hocam , bebeğim henüz 11 aylık ve üst 2 diş ve alt 2 diş çıkardı ( çıkardı ama bende perişan oldum :)) herneyse sorum şu aslında eşimin dişleri ayrık epeyce gözüküyor diş aralığı bunun için bundan 2-3 yıl önce ortodontist doktoruna gittik şeffaf plak için çünkü sosyal olarak etkileniyordu. Doktor bize bunun dil ile ilgili olduğunu ben plak yapsam bile dil yine aynı formuna geleceğinden bahsetti tedaviyi onaylamadı . Fakat ilerde çocuk olursa 9 yaşına kadar tedavisi var denildi . Nasıl ilerlemeliyim bütün dişler çıktıktan sonramı götürmeliyim doktora nasıl anlayacağım
K

Kübra G.

3 Aralık 2025 09:53
Hocam merhabalar bebeğim 10 aylık ve azı dişi geliyor beyazlık var fakat siyah bir noktada var biraz elimle dokundum ağladı ağrı yapıyor sanırım ne olabilir bu acaba
R

Rümeysa K. ..

3 Aralık 2025 10:06
Hocam azı dişlerin gelmesi bebeklerde ciddi iştahsızlık yapar mı ?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

3 Aralık 2025 10:08
@Fatma Can merhabalar Fatma hanım, izafi konuşuyorum, yutkunma bozuklukları da tedavi edilebilir yani eşiniz için geç değil ☺️🙏🏼
Süt dişleri tamamlanınca ortodontist ve pedodontist birlikte görsün, sonrasında takip edilir ve daimi dişler ile birlikte gerekirse sürüş rehberliği yapılır 🙏🏼
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

3 Aralık 2025 10:09
@Kübra Göktaş Kübra hanım, Erüpsiyon kisti olabilir zararsızdır endişe etmeyin. Fırçalamaya devam 🍀
K

Kübra G.

3 Aralık 2025 10:15
Çok teşekkür ederim hocam🙏🏻
R

Rabia C. ..

5 Aralık 2025 17:59
Merhaba hocam bebeğim 10 aylık emeklerken masaya agzini carpti hic aglamadi mizirdandi kucağıma alinca sustu. Daha sonra emzirirken ön dişinin hafif kirildigini gördüm. Agzinda vs.kanamasi yok ne yapmam gerekiyor?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

5 Aralık 2025 18:05
Merhaba Rabia hanım, bebeklerin dişi biraz ucu girintili çıkıntılıdır,kırık olduğundan emin misiniz?
Endişe etmeyin yapacak ekstra bişey yok, macunu florürlü tercih edeceksiniz ve fırçalamalara çok dikkat edeceksiniz 🙏🏼çok geçmiş olsun 🍀
M

Merve K.

5 Aralık 2025 21:21
Merhaba hocam bebeğim 10 aylık uzun süredir patlamayan dişi var 4. Aydan beri beyazlık görünüyor diş bile çok belirgin görünüyor ama patlamıyor ve Buda hem bana hemde oğluma çok çektiriyor bişey yapmalı mıyım yoksa beklemeli miyiz
T

Tuba C. K. ..

7 Aralık 2025 10:28
Hocam merhaba bebeğim13 aylık 5. Disi çıkıyor dışyerinde beyaz iltihap gibi bise gördüm doktora goturdum aile hekimi kist yada yan geldi içinolmus olabilir çocuk dişçiyegötürdedi goturdum oda asitli birseyden hassasiyet dolayısıyla pişmiş sadece duru su ile sil dedi siliyorum dis çıktıgörünüyor fakat silerken kanama oluyor birde dilinde de aft tarzı yara çıktı bu süreçte ne yapmaliyim
B

Büşra T.

8 Aralık 2025 21:50
Merhaba hocam kızım 15 aylık üst azı dişleri yeni çıkardık ön dişlerle beraber şuan 10 dişimiz var 2 ay önce dişçi kontrolünde sorun görmemişlerdi ama bugün dikkatimi çekti üst ön dişlerinin ucunda hafif beyazlık var neden olur?
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

10 Aralık 2025 18:35
Merhaba Merve hanım, yapabileceğiniz bişey yok konforu arttırmak dışında, diş kendi kendine sürecek 🥲 biz de böyle çekip 11. Ayda çıkarttık dişimizi. Eline bol bol havuç gibi sert gıdalar verin ısırsın 🍀 @Merve Kuzu
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

10 Aralık 2025 18:38
Merhaba Tuba hanım , tarifinizi tam olarak anlayamadım 13 aylık bir çocuk asitli ne tüketip yanık olabilir onu da bilemedim. Dişin çıktığı yerde mi gördünüz bunu? Bence afta görüldüğü için yorumum ağız bakımını eksik yapıyor olmanız. Kıllı fırça ile güzelce fırçalayalım ve aft geçene kadar tahriş etmeden karbonatlı su ile silelim ağız içini, gece de emzirme veya mama takviyesi yapıyorsak su vermeye çalışalım geçmezse tekrar yazın bana 🙏🏼
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

10 Aralık 2025 18:39
Büşra hanım florozis olabilir bulunduğunuz ilin su floru yüksek ise veya dişin normal girintisi size böyle geliyor olabilir. Macun kullanımınız ile bu mümkün değil merak etmeyin @Büşra Turan
B

Buse ..

23 Aralık 2025 20:52
Merhaba hocam 22 aylık bebeğim boğaz enfeksiyonu dişlere geçti diş etleri şiş beyazlamaya başladı antibiyotik kullanıyoruz ekstra bişeye gerek var mı
Ş

Şehriban B. ..

24 Aralık 2025 13:31
Hocam merhabalar benim bebeğim 9 aylık ust4 alt4 dışı çıktı dişlerini sürekli gicirdatiyor asiri huysuz ne yapabilirim , diş gicirdatma önemli bir sorun mu
Nazlı G. B.

Nazlı G. B.

Diş Hekimi

24 Aralık 2025 16:34
@Şehriban Başak diş gıcırdatma ile alakalı bir videom ve burda da yazım var sanırım sorularınıza cevap olur

https://www.instagram.com/reel/DSfpy0DjSfs/?igsh=MW5kY3B2MjRzczl2Zg==

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir