Diş Macunu
172 görüntüleme
C
Ceren
6 Haziran 2026 23:04
Merhabalar. 8,5 aylık bebeğim var. Altta iki dişi çıktı. Çıkalı 1,5 ay kadar oluyor. 8. Ay kontrolünde doktorumuza diş macunu konusunu sordum ve kullanma dedi. 1 yaşına kadar fırçalamada yapmamamı söyledi. Emin olamadım açıkcası. Çocuk diş hekimine gitmeyi düşünüyorum ama henüz randevu bulamadık. Bu konuda tavsiyeniz nedir? Ben şu anlık her ek gıda sonrası macunsuz olarak fırçalama yapıyorum.
C
Cennet ..
6 Haziran 2026 23:05
@Afranur Keskin

Sibel Y.
6 Haziran 2026 23:06
İlk diş çıkar çıkmaz fırçalayın ek gıda süreci de başladığı için sağlıklı bir diş gelişimi için önemli parmak fırça ile ben hem masaj yapıyorum diş çıkarıyoruz hem de çıkan dişlerini temizliyorum temiz bir bezle bile ağız temizliğini yapabilirsiniz

Afranur K.
6 Haziran 2026 23:08
Fırçalama mı dedi? Aksine ilk diş çıktığı andan itibaren ( hatta eğer dişi yoksa ek gıdaya başladığında boş damaklarını dahi) güzel bir kıl fırça ve 1000 ppm florür içeren macun ile bir pirinç tanesi boyutunda kullanarak düzenli bir biçimde fırçalamalısınız
Gece beslenmesinden sonra da nemli bir tülbent/ gazlı bez ile dişlerin silinmesini istiyoruz ki gece beslenmesi diş çürüğüne sebep olmasın. Eğer emziriyorsanız 18. Aya kadar , mama kullanıyorsanız da mümkünse 12. Aydan sonra gece beslenmesini bitirmeyi öneriyoruz. Gece dişlerimiz temiz olursa çürük riski o kadar düşer.
Doktorunuza da saygılar;) AAPD nin rehberi 2020 yılında değişti, hatta 2020 yılından önce de fırçalamayın demezdi, macununuzu florürsüz seçin derdi ki bunun da bir hata olduğu yıllar içinde kanıtlandı zaten.
Gece beslenmesinden sonra da nemli bir tülbent/ gazlı bez ile dişlerin silinmesini istiyoruz ki gece beslenmesi diş çürüğüne sebep olmasın. Eğer emziriyorsanız 18. Aya kadar , mama kullanıyorsanız da mümkünse 12. Aydan sonra gece beslenmesini bitirmeyi öneriyoruz. Gece dişlerimiz temiz olursa çürük riski o kadar düşer.
Doktorunuza da saygılar;) AAPD nin rehberi 2020 yılında değişti, hatta 2020 yılından önce de fırçalamayın demezdi, macununuzu florürsüz seçin derdi ki bunun da bir hata olduğu yıllar içinde kanıtlandı zaten.

Afranur K.
6 Haziran 2026 23:08
@Afranur Keskin
C
Ceren
6 Haziran 2026 23:12
Gördüm ya şok oldum 😂 olacak iş mi yaşlı olduğunu varsayıyorum doktorun.

Afranur K.
6 Haziran 2026 23:14
Evet baya yaşlı bir doktor ek gıdaya geçtiğimizde parmak fırçayla dişi patladıktan sonra babyton un silikom diş fırçasıyla fırçalıyorum. Diş macunu olarak bir öneriniz var mı acaba?
Macun olarak piyasadaki bir çok macunu kullanabilirsiniz sadece içeriğine dikkat edin 1000 ppm olmalı, yetişkinler 2250 ppm vardır. ( bazı macunlarda hiç yok onları hiç kullanmayın)
Yine macunda rocs/ gc toot mousse/ piyasada bilinen bir çok çocuk diş macunu-sensodyn/ colgate vs. Kullanılabilir.
A
Aslıhan G.
6 Haziran 2026 23:23
Fırçalama diyen doktoru da ilk defa duyuyorum . İlk diş çıktığından itibaren fırçalama yapılmalı diş macunu ilk başta çok şart değil fakat kullanacaksanız da florür içeren ayına uygun temiz içerikli bir macun olmalı .
Yükleniyor...