Diş Kararması
50 görüntüleme

Şule K.
7 Ağustos 2025 07:53
Merhaba. Oğlum 27+3 haftalık 860 gr doğdu şuan düzeltilmiş 10.5 aylık. 6 tane dişi var. Alt ön iki dişin arkası kararmış bir şekilde duruyor. Doğduğundan beri demir ilacı alıyor yoğun bakımda başlamıştı ben de 10.5 aydır tedavi dozu olarak veriyorum demir ilacını. Yoğun bakımda 2 kez kan transfüzyonu aldı. Günde 2 kez 10ar damla sidefer veriyorum. Diş kararması bunla alakalı olabilir mi ve nasıl geçer? Çürük gibi kötü duruyor dişleri. Şimdiden teşekkürler.

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Ağustos 2025 09:45
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Görsel görmeden size net bir bilgi veremesem de demir ilacı kullanırken mutlaka sonrasında diş yüzeylerini silmek veya fırçalamak gerekiyor. Eğer bunlardan herhangi birini hemen yapamıyorsanız ayınız uygun peşine su verebilirsiniz. Damlanızı kullanmayı lütfen kesmeyin ( doktorunuz tavsiye etmediği sürece) ve diş ile alakalı endişe etmeyin. Bebeğiniz biraz daha büyüyüp daha uyumlu ve diş hekimi koltuğuna oturur hale geldiğinde gerekirse bunlar kolaylıkla temizlenir. Şimdi bundan sonraki hedefimiz artık yeni lekelerin oluşmasını engellemek olmalı 💕
Demir ile alakalı değil ve çürük başlangıcı ise bu durumda yine fırçalama önem arz ediyor, endişe ediyorsanız bir diş hekimi kontrolü ile teyit etmenizi tavsiye ederim.
Dişleriniz olduğu için fırçanıza macunu sadece azıcık değdirerek kullanmak faydalı olacaktır.
Şimdiden geçmiş olsun 🍀
Demir ile alakalı değil ve çürük başlangıcı ise bu durumda yine fırçalama önem arz ediyor, endişe ediyorsanız bir diş hekimi kontrolü ile teyit etmenizi tavsiye ederim.
Dişleriniz olduğu için fırçanıza macunu sadece azıcık değdirerek kullanmak faydalı olacaktır.
Şimdiden geçmiş olsun 🍀

Şule K.
7 Ağustos 2025 10:08
Cevabınız için çok teşekkürler. O zaman demir ilacı sonrası temizlik konusunda özen göstermem gerekecek. Size bir şey daha sorabilir miyim? Ben babyton doğal florürsüz diş macunu kullanıyorum. Florür içerikli mi kullanmam gerekiyor? Ne zaman başlanmalı florür içerikli diş macunlarına? Şimdiden çok teşekkürler

Nazlı G. B.
Diş Hekimi
7 Ağustos 2025 10:41
Ben ağızda diş mevcutsa florürsüz macun önermiyorum 🥲 florür sanılanın ve yansıtılanın aksine söylenildiği şekilde kullanırsanız sistemik etki etmesi çok zor ( yani azıcık bir macun yutarak florozis olmaz çocuklar :)
dişte çürüğü engellemek için şuan florür içeriği önemli. Alternatif olarak hidroksiapatit içerikleri de düşünülebilir ancak ben kendim florür tercih ediyorum.
Ancak burda önemli nokta şu;
🌟 Diş fırçalamanın en önemli basamağı fiziksel temizliktir. 🌟
Yani sizin diş fırçası ile Ordaki plağı uzaklaştırıyor olmanız en en en önemli basamak. Siz macun kullanmadınız diye veya florürsüz macun kullandınız diye diş çürümez. Ancak çürüyen veya meyilli bir alanda florür kurtarıcınızdır ve bunu gözle göremeyiz.
Bunu çok basit şekilde kendi hastalarıma şöyle anlatıyorum ; çamaşır makinesine biz deterjan koymasak da sadece su ile düzenli yıkanan bir çamaşırı temizler, ancak bir inatçı kir varsa bu durumda deterjansız bir anlamı olmaz sadece yüzeydeki kirli uzaklaştırırız ve derini temizleyemez kokudan kurtulamayız, değil mi?
İşte burda makine : diş fırçası, deterjan: diş macunu ☺️
İçiniz rahat etsin diye ara ara florürlü macun tercih edebilirsiniz ( örneğin haftanın belli günleri gibi)
Diğer bir önemli konu ise çocuğun tükürmeyi öğrenmesi zaman alacağı için olabildiğince temiz içeriklerde kalmak ve macun miktarına dikkat etmek.
Bebeğiniz tükürmeyi öğrenene kadar fırçaya bulaşma şeklinde, tükürmeyi öğrenince ( takribi 1.5-2 yaş) mercimek büyüklüğüne geçebilirsiniz 🙏🏼
dişte çürüğü engellemek için şuan florür içeriği önemli. Alternatif olarak hidroksiapatit içerikleri de düşünülebilir ancak ben kendim florür tercih ediyorum.
Ancak burda önemli nokta şu;
🌟 Diş fırçalamanın en önemli basamağı fiziksel temizliktir. 🌟
Yani sizin diş fırçası ile Ordaki plağı uzaklaştırıyor olmanız en en en önemli basamak. Siz macun kullanmadınız diye veya florürsüz macun kullandınız diye diş çürümez. Ancak çürüyen veya meyilli bir alanda florür kurtarıcınızdır ve bunu gözle göremeyiz.
Bunu çok basit şekilde kendi hastalarıma şöyle anlatıyorum ; çamaşır makinesine biz deterjan koymasak da sadece su ile düzenli yıkanan bir çamaşırı temizler, ancak bir inatçı kir varsa bu durumda deterjansız bir anlamı olmaz sadece yüzeydeki kirli uzaklaştırırız ve derini temizleyemez kokudan kurtulamayız, değil mi?
İşte burda makine : diş fırçası, deterjan: diş macunu ☺️
İçiniz rahat etsin diye ara ara florürlü macun tercih edebilirsiniz ( örneğin haftanın belli günleri gibi)
Diğer bir önemli konu ise çocuğun tükürmeyi öğrenmesi zaman alacağı için olabildiğince temiz içeriklerde kalmak ve macun miktarına dikkat etmek.
Bebeğiniz tükürmeyi öğrenene kadar fırçaya bulaşma şeklinde, tükürmeyi öğrenince ( takribi 1.5-2 yaş) mercimek büyüklüğüne geçebilirsiniz 🙏🏼

Şule K.
7 Ağustos 2025 11:15
Açıklayıcı ve değerli bilgilendirme için çok teşekkür ederim Hocam. 🙏🏻😌