Dil ve Sosyal Gelişim

256 görüntüleme
Z

Zekiye İ. ..

13 Haziran 2025 08:04
Hocam 11 aylık oldu 10 aylıkken yürümeye başladı şimdi koltuklara vs tırmanıyor ama bunun dışında gelişiminde problem var sanırım babıldamıyor jest mimik taklit etmiyor sadece alkış yapıyor onu da tek elini kapatarak yapıyor düzgün yapmıyor , göz teması iyi sosyal gülümsemesi var cee e yakalamaca gibi oyunları seviyor istediği şeyleri parmağıyla gösteriyor ama çıkardığı sesler anlamsız ııı lıyor genel olarak , anne nerde baba nerde oyuncağı kuzucuk var o nerde diyince bakıyor arıyor bir oyuncak kaybolunca her yerde onu arıyor nesneleri birbirine vurarak ses çıkarıyor ama ne babıldama ne de kelime var sabahtan akşama oyunlar konuşmalar müzikli oyunlar yapıyorum tv yok ama gelişme de göstermiyor mesela aylardır bay bay gel gel yapıyorum hiç oralı değil bakıyor suratıma sonra geçip gidiyor odak süresi de çok kısa hatta yok gibi ordan oraya atlıyor sürekli hareket halinde olmak istiyor hiç oturmuyor hep yürüyor çok sıkılıyor yemek yerken dahi sürekli oyun oynatmak zorundayım yoksa yemiyor ondan da sıkılıyor ne yapmalıyım bir problem mi var gelişimsel bir sıkıntı olabilir mi ben dehbliyim ve çocukken iq testi yapılmış üstün zekalı olarak geçiyorum ama çocuğumun algısında problem var gibi geliyor dehb genetik geçişli olabilir mi varsa etkiler mi
Osman G.

Osman G.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

13 Haziran 2025 21:54
Bu tarz durumlarda çocuğun videosu izlenerek anne ve babayla online danışmanlık sonucunda karar vermek daha sağlıklı olacaktır. Anlattiginiz şeyler normal bebeklerde olabilecek durumlar.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

7 Eylül 2025 17:25
Zekiye hanım merhaba. Tipik gelişimde 12-15 ayda ilk sözcüklerin gelmesini bekliyoruz. Eğer çocuğunuzun kelimeleri hala gelmediyse, sizi anlıyor ama konuşmuyorsa bu durum bir ifade edici dil geriliğine yani ‘Gecikmiş Dil Konuşma’ durumuna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle çocuğunuza bir DKT tarafından dil değerlendirmesi yaptırmanızı öneririm. ✨

Ayrıca evde, doğal ortamında çocuğunuzun dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair bilgi verdiğim videoma göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOGEHHjCgUh/?igsh=MXIwczhvZGp4dG9ndA==

E

Elif B.

14 Aralık 2025 22:13
@Zekiye İnce merhabalar bebeğiniz babıldama yaptı mı şuan nasıl durumu anlattıklarınızı bende yaşıyorum da
Z

Zekiye İ. ..

14 Aralık 2025 22:37
@Elif Bozkurt Merhaba Elif Hanım çocuk psikiyatrisinden değerlendirme aldık alıcı dili ileride olduğu için problem görmedi, zaten sonra da birden babıldama ve kelimeler başladı 15 ay civarı patlama bekliyorum demişti gittiğimiz doktor gerçekten öyle oldu şuan 17. Ayda çok fazla kelimesi var her şeyi anlıyor anlatıyor. Her çocuğun gelişimi farklı gerçekten bir sorun olduğunu hissediyorsanız değerlendirme alın tabi ki hem içiniz rahatlar hem de erkenden süreci öğrenirsiniz ne var yoksa , inşallah sizde de bir problem çıkmaz, biz acele ediyoruz her şey çocuğun zamanında oluyor gerçekten içinizi ferah tutun.
E

Elif B.

15 Aralık 2025 05:23
Babıldamaya kaçıcıd ayda başladı peki ? Banılmama öncesi yaptığı şeyler nelerdi
E

Emine S.

18 Aralık 2025 08:31
Merhaba hocam 4-5 aylık bebek sadce sırtusti göz teması var tanıdık kişilere yabanci kisilere bakmıyorhicam yüzlerinenirmal.mi
E

Elif B.

18 Aralık 2025 09:54
Alıcı dil olarak nelere baktılar neleri anlıyordu neleri yapıyordu babıldamaya kacıncı ayda başladı @Zekiye İnce
Z

Zekiye İ. ..

19 Aralık 2025 09:21
Elif Hanım her çocuğun gelişimi farklı yani benim kendi çocuğumun sürecini size anlatmam sağlıklı değil bazı çocuklar 9 aylık bay bay yapar bazı çocuklar 18 aylık bazı çocuklar 3 yaşında ve hiçbirinde problem olmayabilir dil süreci de çocuğa özel, gerçekten bir problem olduğunu düşünüyorsanız bir doktora giderseniz size en sağlıklı bilgiyi verecektir.
N

Nursena K.

25 Aralık 2025 22:01
@Osman Gönülal 31 aylık bir oğlum var, hocam Genel iletişimi iyi, göz teması kuruyor, söylenenleri anlıyor ve günlük yönergeleri yerine getiriyor. Bana sık sık “anne buraya otur”, “anneanne nerede”, “napıcam” gibi ifadelerle sesleniyor. Soru sorabiliyor anne nerde baba nerde kim o gibi ve yönlendirme yapabiliyor.

Kelime sayısı var ancak cümleleri genelde kısa ve sade. Daha çok yönlendirme ve soru cümleleri kuruyor. “Ben yapıcam” veya “bunu istiyorum” gibi özne ve istek içeren cümleleri henüz kendiliğinden kullanmıyor, genellikle ihtiyacını örneğin anne su doldur anne bisküvi ver lütfen gibi kısa ifadelerle anlatıyor.

Anlama konusunda sorun yok ancak yaşıtlarına göre cümle çeşitliliği ve uzunluğu açısından zaman zaman endişe ediyorum. Bunun yaşa uygun bir gelişim süreci mi yoksa ek destek gerektiren bir durum mu olduğunu öğrenmek istiyorum.

Görüşlerinizi rica ederim.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir