Dil Gelişimi
176 görüntüleme
Ş
Şükran C.
30 Mayıs 2026 01:59
Merhaba, Oğlum Ege 26.08.2024 doğumlu. Dil gelişimi konusunda görüşünüzü almak istiyorum.
Ege şu an birçok söyleneni anlıyor ve günlük yaşamda iletişim kuruyor. Örneğin:
Anne, baba, abi, dayı, teyze, hala gibi kişileri gösteriyor.
Vücudunun bölümlerini sorunca gösterebiliyor.
"Kırmızı arabayı getir" gibi yönergeleri yerine getirebiliyor.
Kitapta hayvanları, yiyecek ve giyecek gibi nesne ve resimleri bulabiliyor.
İsteklerini çoğunlukla işaret ederek, mimiklerle veya kendi kullandığı kelimelerle anlatıyor.
Tuvaleti geldiğinde banyo kapısına gidip terlikleri göstererek haber verebiliyor.
Doyunca mama sandalyesinin kemerini gösterip aç diyor.
Boş bardağı mutfağa götürüyor, istemediği yiyeceği çöpe atabiliyor.
Günlük rutinleri ve yönergeleri anladığını düşünüyorum.
Kullandığı kelimeler arasında baba, dede, Ege, Alp(arkadası) gol, ham (yemek/meme), mam (su), aç, apul (ampul) ba (balina) gibi ifadeler var. Ayrıca bazı ihtiyaçlarını ve isteklerini jest ve mimiklerle oldukça etkili şekilde anlatıyor.
Ancak konuştuğu kelime sayısı yaşıtlarına göre az gibi geliyor. Anlama becerisinin iyi olduğunu düşünüyorum fakat ifade edici dil gelişimi açısından değerlendirilmesini istiyorum.
Bu tablo yaşına göre normal kabul edilir mi? Ek değerlendirme veya destek önerir misiniz?
Teşekkür ederim.
Ege şu an birçok söyleneni anlıyor ve günlük yaşamda iletişim kuruyor. Örneğin:
Anne, baba, abi, dayı, teyze, hala gibi kişileri gösteriyor.
Vücudunun bölümlerini sorunca gösterebiliyor.
"Kırmızı arabayı getir" gibi yönergeleri yerine getirebiliyor.
Kitapta hayvanları, yiyecek ve giyecek gibi nesne ve resimleri bulabiliyor.
İsteklerini çoğunlukla işaret ederek, mimiklerle veya kendi kullandığı kelimelerle anlatıyor.
Tuvaleti geldiğinde banyo kapısına gidip terlikleri göstererek haber verebiliyor.
Doyunca mama sandalyesinin kemerini gösterip aç diyor.
Boş bardağı mutfağa götürüyor, istemediği yiyeceği çöpe atabiliyor.
Günlük rutinleri ve yönergeleri anladığını düşünüyorum.
Kullandığı kelimeler arasında baba, dede, Ege, Alp(arkadası) gol, ham (yemek/meme), mam (su), aç, apul (ampul) ba (balina) gibi ifadeler var. Ayrıca bazı ihtiyaçlarını ve isteklerini jest ve mimiklerle oldukça etkili şekilde anlatıyor.
Ancak konuştuğu kelime sayısı yaşıtlarına göre az gibi geliyor. Anlama becerisinin iyi olduğunu düşünüyorum fakat ifade edici dil gelişimi açısından değerlendirilmesini istiyorum.
Bu tablo yaşına göre normal kabul edilir mi? Ek değerlendirme veya destek önerir misiniz?
Teşekkür ederim.
E
Ece ..
30 Mayıs 2026 02:14
Merhaba, benimde oğlumun adı Ege♥️
takip ettiğim uzmanlar, bebekler konuşmaya gerek kalmadan yada az kelimeler ile anne babalarıyla anlaşabildikleri için kelime sayısında eksiklikler olabileceğini söylüyorlar sizde de sebep bu olabilir. Bu durumda bütüncül yaklaşılabilir. Sizin aylarınızda ortalama 10 ile 50 kelime normal kabul ediliyor. Bu durumu arttırmak isterseniz dilerseniz bebeğinizi akranlarının olduğu oyun gruplarına götürebilirsiniz yada çevrenizde akranları varsa onlarla daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirseniz bu konuda pozitif bir sonuç elde edebilirsiniz.
takip ettiğim uzmanlar, bebekler konuşmaya gerek kalmadan yada az kelimeler ile anne babalarıyla anlaşabildikleri için kelime sayısında eksiklikler olabileceğini söylüyorlar sizde de sebep bu olabilir. Bu durumda bütüncül yaklaşılabilir. Sizin aylarınızda ortalama 10 ile 50 kelime normal kabul ediliyor. Bu durumu arttırmak isterseniz dilerseniz bebeğinizi akranlarının olduğu oyun gruplarına götürebilirsiniz yada çevrenizde akranları varsa onlarla daha fazla vakit geçirmesini sağlayabilirseniz bu konuda pozitif bir sonuç elde edebilirsiniz.
B
Berfin Ö.
30 Mayıs 2026 07:35
Osman beyin dün ki storysinde kelime saymayı bırakın iletişim varsa vardir demisti
Yükleniyor...