Dil Gelişimi
96 görüntüleme
F
Fatma �.
26 Temmuz 2025 22:13
19 aylık mama havhav ve kakaya e diyor anne diyor mu emin değilim benden bişey isterken ınneınne diye geliyor. Nadiren çok güzel anne diyor sonra demiyor bazen de ayye diyor o yüzden anne dediğine emin olamıyorum her dediğimi anlıyor şükür ama kelimesi çok az ne yapmalıyım
M
Melike Ö.
27 Temmuz 2025 06:20
Bolca kitap okuyun birlikte dışarı çıktığınızda gördüğünüz şeyleri bi büyükle sohbet ediyormuş gibi anlatın ekran varsa direk bitirin benim kendi çocuğumda gözlemlediğim bi durumdan bahsedeyim baba ile iletişim ne kadar çok olursa o kadar hızlı konuşuyorlar
F
Fatma �.
27 Temmuz 2025 06:22
Babası çok ilgileniyor ben de her şeyi anlatmaya konuşmaya çalışıyorum ama yeterli gelmiyor belki de ya da sadece konuşmak istemiyor işaretnetmek daha kolay geliyor

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Temmuz 2025 07:36
Merhaba Fatma hanım. Başka kelimesi hiç yok mu acaba “baba, gel, ver, dede vs “ gibi. Teknoloji kullanıyor mu kullanıyorsa ne zamandan beri günde kaç saat? Akranlarıyla hiç oynar mı? Sizde veya eşinizde bir konuşma gecikmesi öyküsü var mı? Dil bağı gibi fizyolojik durumlar var mı? Alıcı dilinin iyi olduğunu ifade etmişsiniz bu çok güzel🙏🏽 Şuan önemli olan konuşmamasının veya az kelimesinin olmasının nedenine odaklanıp o şekilde bir çözüm bulmaya çalışmak
F
Fatma �.
27 Temmuz 2025 07:53
Baba dede gibi heceliyor ama kelime olarak söylediğini düşünmüyorum anne diyor gibi ama emin olamıyorum bana bişey vereceği zaman ah diyor bu şekilde. YouTube’dan ara ara 2-3 tane benim belirlediğim çizgi filmleri izliyor günde 2 saat izliyordur belki toplarsak akranlarıyla oynar ilk başta çekinir ama vakit ilerledikçe oynar bizde konuşma gecikmesi öyküsü yok bildiğim kadarıyla

Mine D. ..
Çocuk Gelişim Uzmanı
27 Temmuz 2025 20:46
Baba dede anne gibi kelimeleri bu ayda bilinçli demesini bekleriz. Bol bol bu anlamda kitaplar okuyun baba ile beraber evcilik tarzı oyunlar kurmaya çalışın rollerinizi orada da pekiştirin. İlk 2 sene hiç ekran önermiyoruz özellikle dil ve sosyal gelişimini geciktiriyor. 2 yaşından sonra da yaşını 10 ile çarparak örneğin 2*10 20 dk verebilirsiniz. Bol konuşma, bol hikaye, müzikli oyunlar, akran buluşmaları çok önemli dil gelişiminde. İşaretle anlattıklarını siz mümkün olduğunca konuşarak tekrarlayın.
F
Fatma �.
28 Temmuz 2025 01:18
Teşekkürler ☺️