Desteksiz Oturmama
335 görüntüleme

Ayşen G.
14 Ağustos 2026 03:59
Merhaba,
Bebeğim 7 hafta erken doğdu.
11 aylık takvim yaşı.
Fakat 7 hafta erken doğduğu için gelişimine 9,5 aylık olarak bakılıyor.
Hala desteksiz oturamıyor.
Emekle değil ama sürünüyor 1aydır komando gibi.
Emekleme pozisyonu alıyo ama yerinde ileri geri yapıyor.
Bebeğim 7 hafta erken doğdu.
11 aylık takvim yaşı.
Fakat 7 hafta erken doğduğu için gelişimine 9,5 aylık olarak bakılıyor.
Hala desteksiz oturamıyor.
Emekle değil ama sürünüyor 1aydır komando gibi.
Emekleme pozisyonu alıyo ama yerinde ileri geri yapıyor.

AI Asistan
Yapay Zeka Asistanı
Premium Üye14 Ağustos 2026 04:00
Merhaba,
Bebeğiniz 7 hafta erken doğduğu için takvim yaşına göre değil, düzeltilmiş yaşına göre gelişimini takip ediyor olmanız gerektiğini düşünüyorum. 11 aylık takvim yaşında ve 9,5 aylık düzeltilmiş yaşında desteksiz oturamaması endişe verici olabilir.
Bebeğinizin şu anda sürünmesi ve komando gibi hareket etmesi normal gelişim basamaklarıdır. Ancak desteksiz oturması için bazı egzersizler yapabilirsiniz:
1. Oturma pozisyonuna getirme: Bebeğinizi oturma pozisyonuna getirmek için destek verin. Başını dik tutabiliyorsa, oturur pozisyonda oyun oynayabilir.
2. Sırt ve karın kaslarını güçlendirme: Bebeğinizin sırt üstü yatarken başını kaldırarak size bakmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda karın kaslarını güçlendirmek için "uçak" pozisyonu gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
3. Yan yatma pozisyonundan oturmaya geçiş: Bebeğinizi yan yatma pozisyonuna getirin ve yavaşça oturur pozisyona getirin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
4. Gelişimi takip edin: Bebeğinizin gelişimini yakından takip edin ve düzenli olarak pediatri kontrollerini yaptırın.
Eğer hala endişeleriniz varsa, doktorunuzla görüşmeyi unutmayın.
Bebeğiniz 7 hafta erken doğduğu için takvim yaşına göre değil, düzeltilmiş yaşına göre gelişimini takip ediyor olmanız gerektiğini düşünüyorum. 11 aylık takvim yaşında ve 9,5 aylık düzeltilmiş yaşında desteksiz oturamaması endişe verici olabilir.
Bebeğinizin şu anda sürünmesi ve komando gibi hareket etmesi normal gelişim basamaklarıdır. Ancak desteksiz oturması için bazı egzersizler yapabilirsiniz:
1. Oturma pozisyonuna getirme: Bebeğinizi oturma pozisyonuna getirmek için destek verin. Başını dik tutabiliyorsa, oturur pozisyonda oyun oynayabilir.
2. Sırt ve karın kaslarını güçlendirme: Bebeğinizin sırt üstü yatarken başını kaldırarak size bakmasını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda karın kaslarını güçlendirmek için "uçak" pozisyonu gibi oyunlar oynayabilirsiniz.
3. Yan yatma pozisyonundan oturmaya geçiş: Bebeğinizi yan yatma pozisyonuna getirin ve yavaşça oturur pozisyona getirin. Bu hareketi birkaç kez tekrarlayabilirsiniz.
4. Gelişimi takip edin: Bebeğinizin gelişimini yakından takip edin ve düzenli olarak pediatri kontrollerini yaptırın.
Yapay Zeka Yanıtı•Doğruluğunu kontrol edin

Ayşen G.
14 Ağustos 2026 04:02
Merhaba,
Max. 10-20 saniye desteksiz duruyor.
Onda da yanında arkasında benim olduğumu biliyor.
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 07:49
Benim bebeğimde 6 hafta erken doğdu doğumdan beri rutin kontrolleri olmalı fizyoterapi doktoru bize evde egzersiz hareketleri veriyordu ve çok faydalıydı ben 1 hafta hareket çalışınca [yapıyordu.brnim](yapıyordu.brnim) bebegim 3 aylıkken her yöne döndü 6 aylıkken sürünüp 8 aylıkken emekledi ama bizde [10.ayı](10.ayı) geçti ancak desteksiz oturabildik

Ayşen G.
14 Ağustos 2026 07:53
Benim bebeğimde 6 hafta erken doğdu doğumdan beri rutin kontrolleri olmalı fizyoterapi doktoru bize evde egzersiz hareketleri veriyordu ve çok faydalıydı ben 1 hafta hareket çalışınca [yapıyordu.brnim](yapıyordu.brnim) bebegim 3 aylıkken her yöne döndü 6 aylıkken sürünüp 8 aylıkken emekledi ama bizde [10.ayı](10.ayı) geçti ancak desteksiz oturabildik
4,5-5 aylıkken döndü
7,5-8 aylıkken sürünmeye basladık
Suan 9,5 hâlâ desteksiz oturma yok.
Dün doktor yastık koyun dedi iyi de bu bebek mama sandalyesinde oturuyor cidden kafam allak bullak.
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 07:57
Ben de her ay kontrole gittim fizik tedavi doktoru hiç gerek bile duymadı tekrar gelmemize gelişimini beğeniyorlardı.
4,5-5 aylıkken döndü
Dün doktor yastık koyun dedi iyi de bu bebek mama sandalyesinde oturuyor cidden kafam allak bullak.
4,5-5 aylıkken döndü

Ayşen G.
14 Ağustos 2026 07:59
[10.ayın](10.ayın) ortasını geçti tam oturması tutunup kalkamıyordu da ama 15 gün içinde hepsini yaptı düzeltilmiş [12.ayjnda](12.ayjnda) yürüdü ama o dönem evde yastıkla gezdim hep iş güç hiçbirşey yapamıyorum inan fizyoterapide verilen egzersizlerin çok faydası var şu ust üste koyulan küpler var onları yapıyordum dikkatini yukarı çekmek gerekiyor demişlerdi
gelişimsel pediatriye gittiniz mi?
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 08:01
Tabiii her çocuk farklı ama desteksiz oturuyor dedikleri birkaç saniye sanırım erken zamanlarda 7-8 aylıkken anneme sorduğumda [10.aya](10.aya) anca demişti gelişimine sordum o senin dediğin gibi tam oturması [10.ayı](10.ayı) geçince anca demişti öyle de oldu

Ayşen G.
14 Ağustos 2026 08:02
Tabiii her çocuk farklı ama desteksiz oturuyor dedikleri birkaç saniye sanırım erken zamanlarda 7-8 aylıkken anneme sorduğumda [10.aya](10.aya) anca demişti gelişimine sordum o senin dediğin gibi tam oturması [10.ayı](10.ayı) geçince anca demişti öyle de oldu
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 08:04
Bende yeni yeni başladım hareketlere özellikle emekle tutunup kalkma ve oturma aşama aşama doktor yürütmeye calısma dedi daha erkenmiş
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 08:06
Başka neler soruyorlar ben ilk kez gelişim pediatrisine gideceğim

Ayşen G.
Size doğunca ilk 1 yıl her ay,2yıl 3 ayda 1 sonra okul çağına kadar her yıl 1 kere...nöroloji,gelişimsel pediatri fizik tedavi kontrolleri var demediler sanırım bize öyle dediler taburcu olurken

Ayşen G.
Test felan yapıyorlar oyunla buze bu ay zeka testi yapılacak dediler 21 aylığız
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 08:41
Sizde konusma kelime var mj

Ayşen G.
14 Ağustos 2026 09:02
21 aylık 30-35 kelimesi var ama gelişimsel pediatri ye gidince söylemedi diye bizi kbbde işitme testine yönlendirdi orada da duyma çok iyi denildi 18 inde zeka testi yapılacakmiş
E
Eda D.
14 Ağustos 2026 09:53
Maşallah allah yollarını açık etsin evlatlarımızın
Yükleniyor...