Çocuklarda Bozulmuş Uykunun Sinyalleri

512 görüntüleme
Didem T.

Didem T.

Uyku Danışmanı

30 Ocak 2026 00:28
Çocuklarda uyku her zaman sadece “gece uyanmaları” ile kendini göstermez.

Bazen gün içindeki davranışlar, bize uykunun yeterince dinlendirici olmadığını fısıldar 🌙

Huzursuzluk, sık öfke patlamaları, akşam saatlerinde artan hareketlilik ya da sabahları zor uyanma…

Bunlar, uyku düzeninin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dair önemli işaretler olabilir.

Bu paylaşım, katıldığım bir eğitim sırasında aldığım notlardan derlenmiştir.

Benim için oldukça farkındalık oluşturan başlıklardı, sizlerle de paylaşmak istedim 🤍

(ÇOBEG – Çocukların Becerilerinin Desteklenmesine Yönelik Destek Programı)

Daha fazla içerik için Samsunçocukgelişimiveuyku sayfamı takip edebilirsiniz
Nurdan G.

Nurdan G.

30 Ocak 2026 00:32
Gündüz ilk uyanışı 9.30 gibi yapıyor gündüz 2 uyku yapıyor bunun biri 3 saat sürüyor eğer 7 gibi gece uykusu için yatırdıysam mutlaka 10 gibi uyanıp gece 1 e kadar duruyor biraz sabredebilirse 8.30 gibi uyursa sabaha kadar beslenme dışında uyanmıyor bizimki de bozuk uyku sanırım ve meme dışında uykuya geçemediği için düzeltemiyorum da
Didem T.

Didem T.

Uyku Danışmanı

30 Ocak 2026 00:35
Ayınızı belirtiniz sanırım önce uyanma saatinizi düzenlemeden başlayabilirsiniz bebeğinizin uyanma saati geç bir vakit ve gün içindeki ayarlamaları da etkilemiş görünüyor uyku düzeni oturuncada emzirmeyi kademeli azaltarak emzirmesiz uykuya geçirebilirsiniz bunun için destek almak isterseniz bana dm üzerinden ulaşabilirsiniz
Betül �.

Betül ..

30 Ocak 2026 00:39
Bizde 3,5 yaşındayız.Gündüz uykusu yapmıyoruz ekstradan sabah 9 akşam 5 kreşe gidiyor en geç 10 da uyumuş oluyor ama gece ara sıra uyanmaları oluyor bazen uyanıp anne diye bağırıyor ve yanımıza gelmek istiyor.Odası da ayrı niye uyanıyor onu kestiremiyorum
S

Selma K.

30 Ocak 2026 01:11
Bebeğim 6 aylık diş çıkarma sürecinde sabah bırakırsam süt emip uyuyor ama ben yedi sekiz arası uyandırmaya çalışıyorum onda da bir saat kalıp tekrar uyuyor gece de 8 30 geçirmeye çalışıyorum onda da sık uyanık meme olmadan pış veya sallanma ile uyumuyor🤷♀️
Z

Zehra B.

30 Ocak 2026 01:36
Peki gündüz sürekli esneme ve uyumak isteme neden olur 5.5 aylık uyandıktan 40 dk sonra esnemeye başlıyor 2 saat tutmaya çalışıyorum duramıyor nedeni ne olabilir
Z

Zehra B.

30 Ocak 2026 01:37
Gece uykusu düzenli 8 9 arası uyur sabah 7 8 gibi kalkar
E

Elif D. A. ..

30 Ocak 2026 13:34
Selamünaleyküm Didem hanım, bebeğim 4 ay 20 günlük. Ayakta sallayarak uyutuyoruz. Gündüz uykularında ayakta sallayıp yerine veya olduğu yere bıraktığımda 5 10 dakika veya yarım saat sonra uyanıyor. Uykusuz kalmasın diye iki aydan beri ayağımda sallayıp her uykusunda ayağımda turuyirum bı saat bı buçuk saat . Lütfen bı çıkış yolu gösterir misiniz 沈
İ

İ.E.

30 Ocak 2026 22:17
Didem hanim merhaba,

Biraz uzun olacak kusura bakmayin ama iki konuda gorusunuzu almak isterim.

Ilk sorum uykuya dalma sekliyle ilgili. Bebegim 16 aylik ve neredeyse desteksiz uykuya daliyor. Aksam rutinlerimizi tamamlayip 20.30–21.00 arasi yatisa geciyoruz. Yatagina koydugumda genelde 25–30 dakika boyunca yatagin icinde done done, konusa konusa, bazen anne diye seslenerek kendi kendine oyalanip uykuya geciyor. Bu sure bazen 30–45 dakikayi asabiliyor.

Arada uzerine elimi koymamı ister, bazen kucak ister kisa sure alip tekrar yatagina koyarim, bazen kalkip oturur tekrar yatiririm. Konusma yapmiyorum, sadece ss sesi cikariyorum. Arada arkasi donukken bana bakip orda miyim diye kontrol edip tekrar doner ve uykuya gecer.

Problemli gunlerde yanima aliyorum. Benim yanimda da benzer sekilde done done uykuya daliyor ama sure daha kisa oluyor. Sorum su: Bu sure yataginda uzun surse bile devam etmeli miyim, yoksa yanima alip daha kisa surede uyumasini saglamak daha mi dogru olur? Ebeveyn yaninda uyuyan bebeklerin saglikli gelisimi ile ilgili yazilar da goruyorum o yuzden kafam da karisiyor, kararsiz kaliyorum.

Ikinci konum gece uyanmalari. Uykuya dalmada genel olarak sorun yasamiyoruz ancak gece uykuyu surdurmekte zorlandigimiz oluyor. Oda isisi ve nemi uygun, oda karanliga yakin los isikli, uyku tulumu giyiyor, terleme ya da usume yok. Dis donemlerini ayri tutuyorum.

Gunduz tek uyku yapiyor, 1–1.5 saat arasi. Sabah uyanmasi genelde 8.30–9.30 arasi. Gece ilk uyanma genelde gece yarisindan sonra oluyor. Hemen mudahale etmiyorum, bazen kendi kendine tekrar uyuyor. Ikinci uyanma 3 civari, yine benzer sekilde geciyor. Ucuncu uyanma 5–6 arasi oluyor ve bu uyanmadan sonra yataginda tekrar uykuya gecmesi neredeyse imkansiz. Ac oldugunu dusunerek bazen 30–60 ml sut veriyorum. Ancak her gece sut almiyor, bazen hazirladigimin yarisini ya da hic icmiyor. Sonrasinda tekrar uyumaya calisiyor ama uyuyamayinca aglamaya basliyor, o zaman yanima aliyorum. Yanima aldigimda da ilk uykusu gibi 30–45 dakika done done sonunda uykuya daliyor.

Saatlere bakinca gece yaklasik 3 saatte bir uyaniyor gibi gorunuyor ve bu gece duzeni uzun suredir degismedi. Bunu gelistirmek icin neler yapabilirim? Yoksa bu durum uyku olgunlasana kadar 2–3 yasa kadar bu sekilde devam edebilir mi?

Ek bilgi olarak:

– Son ogunu yatmadan 30–60 dk once yer.

– Gece uyanmalari panik ya da ciglik seklinde degil, huzursuz aglama seklinde.

– Emzik, sallama, biberon gibi baglayici aliskanliklar yok. Emzigi uykuya dalmasi uzayinca sadece teklif ederim, genelde istemez, cikarip atar.

– Sabah uyanmalari keyifli ve enerjik.

– Gunduz uykusundan kendiliginden uyanir.

– Gunduzleri ayrilma hassasiyeti yuksek, beni surekli yakininda ister.

– Oda paylasimi var, kendi yatagi bizim yatak odamizda.

Amacim tam bir uyku egitimi uygulamak degil. Yanima almak benim icin sorun degil ancak bunun uzun vadede gece uykusunu olumsuz etkileyip etkilemedigini merak ediyorum. Bir gun duzelecek umudunu tasiyayim mi yoksa ben durumu simdiden iyilestirmek icin bir seyler yapabilir miyim?
S

Sümeyra s. s.

30 Ocak 2026 22:22
10 aylık bebek Sabah kalkış 6.50 ilk uyku 9.30-10 arası yarım saat oda şanslıysak tabii. İkinci uyku 13.30-14.30 arası bir saat fakat 2 kez uyanıklık yaşıyor tekrar uykuya döndürüyorum. Akşam 8 de rutin uygulama ve yatış. 8.30 uyanış . Şanslıysak uyur değilsek hiç uyumaz . Uyursa her yarım saate bir en geç saat başı uyanır. Gaz sorunumuz devam ediyor fakat damlasını ve masajını yapıp mamadan sonra gazını çıkarıp yatırırız mutlaka. 2 kez uyku eğitimi aldık , çocuk sağlığından tutun da psikiyatri ergoterapi hepsine gittik hiç bir çözüm bulunamadı. Artık yorgunluktan ve uykusuzluktan bayılacağım bana yardım edin lütfen
Derya Y.

Derya Y.

31 Ocak 2026 19:59

Zehra Bilal

Gece uykusu düzenli 8 9 arası uyur sabah 7 8 gibi kalkar

Keşke bwnimde bebeğim öyle olsa 😔 maşallah sizinkine
A

Arzu T.

5 Şubat 2026 21:03
Salam, Didem xanım.

Oğlum 6 ay 12 günlükdür, 4. Aydan yuxusu pozulub, gecələr hər 1 saatdan bir oyanıb məmə istəyir vermədən pışpışlayıb yatırmağa çalışanda ağlayır məmə ilə yatır, gecə yuxusuna saat 20:40,21:30 arası keçir. Səhərə qədər 4-5 dəfə oyanır əmmək istəyir, səhər saat 7-8 arası oyanır bəzən dəyişə də bilir. Gündüzlər 30 dəqiqəlik yatır ama ancaq ayaqda yelləyərək, və bəyaz gürültü ilə, çox yorğunam artıq yuxusuzluqdan özümü itirmiş durumdayam, necə düzəldim yuxu rejimini bilmirəm😕
A

Aysun E. Ö.

6 Şubat 2026 00:46
Didem hanım merhaba bebeğim 8 ay 20 günlük. Yaklaşık 1 aydır gece uykusu nedir unuttuk. Gündüz 2 saate 1 uyumak istiyor uyutmadığımda aşırı huysuz ve ağlıyor sürekli. Yaklaşık 1 saat falan uyuyor gündüz uykularını en son uykusunu diyelimki akşam 18-19 gibi uyandı sonrasında gece 1 e kadar uyumuyor. Gece uyusa bile dönmekten uyanıyor. O kadar çok dönüyorki bu yüzden sürekli uyanıyor ve tekrar uykuya geçse bile dönmeler bitmiyor. O yüzden bütün gece ayaktayım ve ortalama 1,5-2 saatlik uykularla duruyorum. Sabah 5-6 civarı derin uykuya geçiyor o zaman da saat 10-30-11.00 gibi uyanıyor. Bu da onun için iyi bir uyanma saati değil. Bugün itibari ile saba 8:30 da uyandırdım ve mümkün mertebe uyanık tutmaya çalıştım uyku sürelerini gün içinde 1-1,5 saati geçmeyecek şekilde uyandırdım hep. Bugün 00.00 da uyuttum ve yarım saat sonra döndü ve uyandı. Şuan halen ayakta ve uyumuyor aşırı enerjik. Ek olarak diş çıkarma sürecinde üst dişleri patlamak üzere ama ona dair bi ağlama yada huysuzluğu yok. Nadiren o yüzden huysuz ve ağlama durumu oluyor o zaman da tetagil veriyorum geçmezse 1.5 çay kaşığı kadar calpol veriyorum sadece 1 kere. Bunun dışında da bi sağlık sorunu yok çok şükür. Ama uyku konusunu ne yapacağım bilmiyorum ve uykusuzluk ve yorgunluktan akıl sağlığımı yitirmek üzereyim lütfen yardımcı olur musunuz?
K

Khatıra B. ..

11 Şubat 2026 22:00
Benim kızım 5 aylık gündüz uykuları gayet güzel gecede 8 de uyuyor fakat ilk iki saat sık sık uyanıyor ve 5 saat sonra tekrar sık sık uyanmaya başlıyor hemen emzirince uyuyor ama yarım saatlik bı saatlik gece 4 ten 8 kadar böyle
Gamze Ş. K.

Gamze Ş. K.

12 Şubat 2026 22:35
Merhaba 2 uykuya geçiş gerekli olduğunu nasıl anlayacağım
K

Khatıra B. ..

14 Şubat 2026 19:32

Gamze Şahin Kisbet

Merhaba 2 uykuya geçiş gerekli olduğunu nasıl anlayacağım

Bebeğiniz ellerine gözlerine götür huzursuzlaşmaya başlar zaten bebekler sinyal verir takip etmeniz gerekiyor sadece

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir