Çocuğunuzun Dil ve Konuşma Terapisti Olun! - Part 2 / Örnek Vakalar

280 görüntüleme
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

12 Eylül 2025 19:53
Herkese merhaba.

Youtube’a çektiğim ‘Çocuğunuzun Dil ve Konuşma Terapisti Olun!’ içeriğimi seri haline getirmeye karar verdim.

Part 2 videomda sizden gelen bilgilerle örnek vakalar üzerinden dil gelişimini nasıl takip edebileceğinizi ve destekleyebileceğinizi detaylı bir biçimde anlatmayı planlıyorum. Bu noktada yardımınıza ihtiyacım var!

Eğer bir sonraki videomda sizin çocuğunuzun dil gelişimi üzerinden örnek vaka anlatmamı isterseniz bana şu bilgileri buradan veya Instagram üzerinden iletebilirsiniz:
- Çocuğunuzun yaşı ve ayı
- Çocuğunuzun dil gelişim özellikleri, dil gelişimi süreci
- Çocuğunuzun sözcük sayısı (ortalama) (nasıl sayacağınızı Part 1 videomdan öğrenebilirsiniz.)
- Ekran maruziyeti olup olmadığı, varsa kaç saat olduğu

Bana ilettiğiniz bu bilgileri yalnızca bir sonraki Youtube videomda örnek olarak kullanacağım ve bu bilgiler doğrultusunda yorumlar yapacağım. ✨

İsim ve kimlik bilgileri kesinlikle paylaşılmayacaktır!

G

Günseven Y. ..

15 Eylül 2025 06:17
Hocam kızım 23 aylık 6 aydır düzenli ekran izliyor kardeşi olduğu için. Günde ortalama olarak 2 saat kadar eğitici de olsa çizgi film açık diğer zamanlarda şarkı vs açıyorum birlikte dans ediyoruz direk tvyi kapatamıyorum çünkü tepki veriyor. Kardeşini emzirdiğim uyutmaya çalıştığım zamanlarda da mecburen çizgi filme çeviriyorum ekranı. Şu an 100+ kelime var ( hayvan sesleri dahil ) 16. Aydan beri 2li cümle kuruyor, yeni şeyleri söylemeye bizi ve hayvanları taklit etmeye çalışıyor konuşmasa da derdini çok güzel anlatıyor. Komut alıyor vücudunun her uzvunu gösterebiliyor ( diz diş dil gibi birbirine yakın seste olanları bile ayırt edip gösterebiliyor ) ama tek sıkıntımız fiil yok. Yani cümleleri " anne mama " benim mamam " anne nennen anne gagga gibi isim isim şeklinde bu durum normal midir yoksa bir gerilik mi söz konusudur. Bunu aşmak için mümkün mertebe dışarı çıkarıp akranlarıyla bir araya getiriyoruz önümüzdeki aylarda da oyun grubuna gidecek ama açıkçası biraz kafaya takıyorum bu durumu.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

15 Eylül 2025 08:45
Günseven hanım merhaba. İlk olarak şunu söylemek isterim, dil gelişimi takibiniz çok başarılı, tebrik ederim. Çocuğunuzun dil gelişimi kelime sayısı olarak iyi duruyor fakat bu noktada çocuğun hem isimleri hem de fiilleri ne oranda üretebildiği de elbette önem taşımakta. Ekran maruziyeti dil gelişimini olumsuz etkilemektedir bu nedenle ilk 2 yaşta hiç önermiyoruz, mecburiyetiniz varsa da etkileşimli olarak izlemeniz gerekmekte. Fiiller edinmesine ve kullanmasına yönelik olarak bir terapi aldırmayı düşünebilirsiniz çünkü fiiller de birer dilsel ögedir ve ediniminde problem görüldüğü takdirde müdahale edilmektedir. Evde nasıl destekleriz diye sorarsanız fiil kartları alabilir, çocuğa ısrar edip ‘hadi söyle, bu ne, bu ne yapıyor hadi söyle ama, söylemeden geçmeyeceğiz’ şeklinde baskı oluşturmadan eğlenceli oyunlar içerisinde fiilleri çalışabilirsiniz. Danışmanlık ve terapi randevusu için Instagram üzerinden bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOeQ2YkDGro/?igsh=MWp4bzBpemFtNW1iYQ==

G

Güllü D. ..

17 Eylül 2025 10:18
Merhaba hocam oğlum 53 aylık daha yeni yeni konuşmaya başladı taklit seslerle beraber 500+ kelimesi var ekranı günde ortama 2-3 saat sadece uyuyacağı zamanlar izliyor ne kadar uğraşırsam uğraşıyım sadece kendi istediği zaman konuşuyor toplum içinde konuşmuyor evde tek kalınca konuşuyor ne yapabilirim?
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

17 Eylül 2025 11:18
Güllü hanım merhaba. Çocuğunuzun 53.ayda konuşmaya başlaması ya bir ‘Gecikmiş Dil Konuşma’ öyküsünü veya ‘late bloomer’ olarak da adlandırdığımız ‘sonradan konuşucu’ tablosunu düşündürmektedir. Eğer çocuğunuzun şu anki konuşması yaşıtlarına benzer seyrediyorsa sonradan konuşucu olma ihtimali yüksektir. Bu ince ayrımı iyi yapmak gerek. İsterseniz bana Instagram üzerinden ulaşabilirsiniz, o şekilde detaylı bilgi verebilirim. Bu noktada dil gelişimini desteklemek için neler yapabileceğinizi videomdan öğrenebilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOeQ2YkDGro/?igsh=MWp4bzBpemFtNW1iYQ==

N

Nurcan A. ..

20 Eylül 2025 17:40
Merhaba hocam 20aylık tv açık oluyo bazen ızlıyo hep ağlıyor ve elıyle bu dıyor ısaret edıyor mama baba hamham havhav nene dıyor daha anne demıyor hep ağlıyor.
D

Dilan K. ..

21 Eylül 2025 06:09
Hocam merhaba kızım 5 aylık normalde bildiğim kadarıyla aa ee ıı gibi sesli harflerle ses çıkarabilmeli ama pek ses çıkarmıyor sadece canı isteyince. Sosyal gülümseme var sevince sesli gülüyor adınada çoğu zaman tepki veriyor belki çok erken bunları konuşmak için ama ben cıvıl cıvıl bi bebek olması için günlük aktiviteleri aksatmıyorum şarkılar ninniler bol konuşmalar ayına uygun oyuncaklar vs.. Acaba normal mi açılacak mıdır zamanla
E

Emine G.

21 Eylül 2025 06:13
Hocam kizim 15 aylik 16 olacak .mama dede meme gel al anne nennen bunları anlamli şekilde söylüyor hayvan seslerini taklit etmeye çalışıyor kelime sayısı az geliyor sizce yeterli mi ve n yapmm gerekiyor
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

21 Eylül 2025 19:55
Nurcan hanım merhaba. Öncelikle sözcük sayısını doğru şekilde hesaplamanızı öneririm. Sonrasına siz de Gamze hanıma önerdiğim şekilde süreci yönetebilirsiniz. Sözcük sayısını doğru şekilde saymak adına videolarıma göz atabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DO32uR3jD3W/?igsh=MThyd3M5cWtlN3I1cg==

Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

21 Eylül 2025 20:20
Dilan hanım merhaba. Bazı çocuklar sessiz ve sakin bir mizaca sahip olabilmekte. Bu noktada dil gelişimini doğru biçimde desteklemeniz ve çocuğunuzun dil gelişim hızına ayak uydurmanız, sabırlı olmanız önem taşımakta. Dil gelişimini nasıl destekleyeceğinize dair Youtube ve Instagram videolarıma göz atabilirsiniz.✨

https://www.instagram.com/reel/DOytJrOjAZL/?igsh=MXVybnFhN2hsa3Bqeg==
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

21 Eylül 2025 20:34
Emine hanım merhaba. Öncelikle sözcük sayısını doğru hesapladığınızdan emin olmamız gerekmekte. Bunun için şu videoma göz atmanızı öneririm. Hesaplamanız sonucunda eğer 3-10 sözcüğü varsa ki bahsettiğiniz kadarıyla var gibi duruyor, gayet yeterli bir sayı dil gelişimi için. Dil gelişimini desteklemeye devam edelim, ekran varsa da tamamen keselim. ✨

R

Rukiye H. ..

22 Eylül 2025 00:05
Hocam kızım 4 yaşında anaokuluna gidiyor geçen yılda kreşe gitti harfleri öğrenmeye başladı hemen hemen tüm harfleri biliyor ve yazmaya çalışıyor. Ama çoğu harfi ters yazıyor. Bu disleksi belirtisimidir normelmidir.oğrusunu gösterince doğru yazıyor ama sonrayine ters yazıyor. Solak yazıyor bu aradabunun etkisi var mıdır
T

Turhan A.

22 Eylül 2025 02:14
Merve hanım merhabalar. Oğlum 23 aylık. Göz teması kuruyor komut alıyor denileni yapıyor söylediklerimizi anlıyor, göz kaş saç kulak vs gibi uzuvlari gösterebiliyor ancak sözcük sayısı sayısı çok az. Ortalama sözcük sayısı 10. Ekranı hiç sevmesem de 18. Aydan beri mecburiyeten günlük ortalama 1 saat tv de çizgi film izliyor. Ne yapmamız gerekiyor önerileriniz nedir ? Teşekkür ederim.
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Eylül 2025 14:30
Rukiye hanım merhaba. Eğer bunu sürekli olarak yapıyorsa disleksi riskine işaret etme ihtimali olabilir fakat şu an için çocuğunuzun elini kullanma yani motor becerileri yeterli düzeyde gelişmemiş de olabilir. Bu durumda farklı bir uzmana değil bir Dil ve Konuşma Terapisti’ne kapsamlı disleksi riski değerlendirmesi yaptırmanızı öneririm. Fakat bunun için 60-72 ay aralığında olması gerekmektedir, disleksi riskinin erken dönemde saptandığı aralık bu aralıktır. Çocuğunuz bu ay aralığına geldiğinde benden randevu almak isterseniz Instagram üzerinden randevu alabilir, bana ulaşabilirsiniz. ✨

https://www.instagram.com/reel/DOytJrOjAZL/?igsh=MXVybnFhN2hsa3Bqeg==
Merve K.

Merve K.

Dil ve Konuşma Terapisti

22 Eylül 2025 14:34
Merhaba. Öncelikle ekranı tamamen kesmenizi öneririm çünkü 0-2 yaşta ekran kesinlikle olmamalı. Eğer dil gelişimi etkilendiyse bunu akranlarıyla eşit seviyeye getirene kadar ekran tamamen çıkarılmalı günlük rutinden. Bunun dışında öncelikle çocuğunuzun sözcük sayısını doğru şekilde hesapladığınızdan emin olmanız gerekmekte. Bunun için aşağıya link’ini eklediğim videomdan yardım alabilirsiniz, hangi üretimlerin sözcük sayıldığını anlaşılır biçimde anlattım. Çocuğunuzun komut alması ‘alıcı dil’ yani anlama becerisinin geliştiğini göstermektedir, ‘ifade edici dil’ dediğimiz konuşma gelişimi geriden gelebilmektedir.

Aşağıdaki videolarımda belirttiğim şeyleri uygulayabilir, danışmanlık için Instagram üzerinden benden randevu alabilirsiniz. ✨

S

Seher Ö.

28 Eylül 2025 22:15
Merhabalarmerve hanım oglum 33 aylık bütün harfleri sayıları hayvanların meyvelerin ismini biliyor 3 dille söylüyor hem türkçe.fransızca.ingilizce ama hiç cümlesi yok ben konuştuğumda anlamıyor mesela kapıyı kapat diyorum anlamıyor ama bir iki kere elinden tutup annecim bu kapı böyle kapat bir iki kere gösterince anca anlıyor 3 aylıkken televizyon açtım malesef ilk çocuğumdu ve acemiydim ne yapmam gerek şimdiden teşekkürederim

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir