By By Yapma
183 görüntüleme
N
Nilay T. ..
Ebe
17 Temmuz 2025 17:17
14 aylık oğlum göz teması kuruyor adına çok dikkatli bişeye odaklanmadığı sürece bakar çok hareketli ve meraklı iletişim çabası babıldama çok fazla . Komut almada zayıf dikkatini tam veremiyor alkış yapıyor ancak by by yapmıyor anlamlı kelimesi de az anne baba su .. devamlı konuşuyorum kitap okuyorum ekran çok az ama bişeyler ters gidiyor gibi hissediyorum aceleci mi davranıyorum
Fatma U.
Uzman Psikolog
18 Temmuz 2025 06:26
14 aylık oğlunuzun göz teması kurması, ismine tepki vermesi ve meraklı iletişim çabası olumlu sosyal gelişim belirtileridir. Babıldama yoğunluğu, komut almada zorlanma, dikkat süresinin kısalığı ve "by by" gibi jestleri henüz yapmaması, bu yaş aralığındaki gelişim farklılıklarının doğal bir parçası olabilir. Her çocuk kendi hızında ilerler.
Dil gelişimini desteklemek için bolca konuşmaya, kitap okumaya devam edin ve "by by" gibi jestleri oyunla teşvik edin. (By by oyununa örnek; Evden çıkan her ebeveyni by by hareketi ile uğurlama. Nesnelerle ve oyuncaklarla vedalaşmak, tekerlemeler ve şarkılar söyleyip “hadi by by yapalım” gibi) ve Basit ve görsel destekli yönergelerle komut almasını kolaylaştırın. Kısa ve ilgi çekici oyunlarla dikkat süresini artırmaya çalışın. En önemlisi, yaşadığınız bu kaygılarla tek başınıza kalmayın; bir çocuk gelişim uzmanı veya psikologdan destek alarak hem oğlunuzun gelişimini detaylı değerlendirebilir hem de kendi ebeveynlik sürecinizdeki endişelerinizi hafifletebilirsiniz. Erken dönemdeki destekler büyük fark yaratabilir.
Dil gelişimini desteklemek için bolca konuşmaya, kitap okumaya devam edin ve "by by" gibi jestleri oyunla teşvik edin. (By by oyununa örnek; Evden çıkan her ebeveyni by by hareketi ile uğurlama. Nesnelerle ve oyuncaklarla vedalaşmak, tekerlemeler ve şarkılar söyleyip “hadi by by yapalım” gibi) ve Basit ve görsel destekli yönergelerle komut almasını kolaylaştırın. Kısa ve ilgi çekici oyunlarla dikkat süresini artırmaya çalışın. En önemlisi, yaşadığınız bu kaygılarla tek başınıza kalmayın; bir çocuk gelişim uzmanı veya psikologdan destek alarak hem oğlunuzun gelişimini detaylı değerlendirebilir hem de kendi ebeveynlik sürecinizdeki endişelerinizi hafifletebilirsiniz. Erken dönemdeki destekler büyük fark yaratabilir.
N
Nilay T. ..
Ebe
18 Temmuz 2025 08:09
Çok teşekkür ederim Fatma Hanım söylediklerinizin çoğunu daha sık yapmaya dikkat edeceğim

Yaren İ. K.
Uzman Klinik Psikolog
18 Temmuz 2025 18:00
Nilay hanım merhabalar, bay bay yapmamasını tek bir problem olarak ele alamayız fakat eşlik eden diğer sosyal becerileri de incelemek gerekir. Hangi komutları almıyor? Sosyal gülümsemesi var mı? Başka bebek ve çocuklarla tepkileri nasıl? Oyuncakları anlamlarına uygun olarak oynuyor mu?
N
Nilay T. ..
Ebe
18 Temmuz 2025 20:29
Evet sosyal gülümsemesi var kendinden küçük bebek gördüğü zaman eliyle cici yapıyor beşikteyse sallamak istiyor çocukları takip ediyor blok geçirme oyununu çok seviyor geçirmeye çalışır kule yapar ama çok oyuncak sevmiyor evdeki diğer objelerle (tencere tabak paspas kablo ) daha ilgili kitaplarla zaman geçirmeyi seviyor bu aylara kadar ben okur resimleri gösterirdim bu ay kendisi alıyor okumama izin vermiyor resimlere bakıp kapatıyor al ver gibi basit komutları yerine getirmiyor yani çoğu zaman getirmiyor diyebilirim dikkatini hemen başka bişeye veriyor direk benle iletişim kurmak istemiyor gibi geliyor