Bilingual Çift Dilli Yetiştirme

62 görüntüleme
A

Aslı

16 Ocak 2026 17:59
merhaba bebeğim 4.5 aylık çift dilli yetiştirmek için geç mi kaldık. aslında ilk aylarında bunu denedim ancak konuşmayıve anadilini öğrenmeyi geciktirebileceğini görmüştüm o yüzden üzerine düşmedim. konu hakında bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim
B

Büşra K. ..

16 Ocak 2026 18:25
Aslı hanım merhaba ben de aynı şeyi düşündüm doğduğundan itibaren İngilizce konuşmayı üniversitedeki hocalarıma danıştım konuşma terapistlerine danıştım önce ana dilini konuşması daha sonra İngilizceyi veya yabancı dili öğretmem gerektiğini söylediler
A

Aslı

16 Ocak 2026 18:27
takip ettiğim bir doktor var çok araştırma yaptıklarını ve şu an 2.5 yaşında olan çocuklarının anadili kadar konulabildiğini söylemişti ama tabi riske atmamak daha mı iyiolur bilemiyorum
Afranur K.

Afranur K.

16 Ocak 2026 18:49
Burada iki ayrı yöntem var.
1. Yöntem iki ebevynin farklı dillerde konuşup çocuğa doğduğu andan itibaren bilingual yetişmesini sağlamak. Buradaki kurallar basit bi ebeveyn a dilini konuşacak diğer ebeveyn b dilini, bebekte toplam konuşması gereken kelime sayısı da a+b dili kadar olacak. Yani diyelim ki bir bebek 1. Yaşında 6 kelime söylüyor. Bi kısmı a dilinde bi kısmı b dilinde yine toplam 6 kelime söyler. İki dil öğreniyor diye daha fazla kelime öğrenmesi beklenmez.

( tek dil öğrenen bebek de 6 kelime söyler aynı dilde / iki dil konuşan bebek de karışık olarak 6 kelime öğrenir. Umarım açıklayabilmişimdir 😅 )

2. Yöntem de 2 yaşına kadar bebek ana dilini öğrenir. Kendi ana dilini kavradıktan sonra hala aktif öğrenme sürecindeyken bir eğitmen vasıtası ile ikinci dili öğrenmeye başlar. Bi süreçte yine bir ebeveynin ya da çocuğa aktif bakan bireyin 2. Dili aktif kullanması eğitim sürecini pozitif etkileyecektir.

Bu arada çocuklar 6 yaşına kadar inanılmaz bir bilgi işleme. Dönemindedir asla geç diye bir kavram yoktur bir şeyler öğrenmek için
A

Aslı

16 Ocak 2026 19:04
teşekkür ederim yanıtınız için gerçekten aydınlatıcı oldu. 1. yöntem daha iyi ama biraz daha araştırmaya ihtiyacım var sanırım😂
Afranur K.

Afranur K.

16 Ocak 2026 19:08
Evde yabancı dile hakim biri varsa bence çok güzel bir yöntem 1. Yöntem, bizde maalesef ne ben ne de babası aktif 2. Bir dili yetkin konuşmuyoruz. Ama 2. Yöntemi uygulayan ve başarı oranı yüksek ebeveynlerle tanıştım. Burada da ekranı avantaja çevirip, verdikleri ekran süresinde çocuk aktif olarak yabancı dike maruz kaldığı için İngilizceyi en kısa sürede kullanmaya başlıyorlar.

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir