Besinlerin İçeriği Nasıl Olmalı?
227 görüntüleme

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
3 Aralık 2025 10:10
👶
Ek gıdaya geçişte yalnızca ne kadar yediği değil, neyle beslendiği de çok önemli. Bu süreçte bebeğimizin ihtiyaçlarını karşılayan, sade ama besleyici menüler hazırlamak gerekiyor. Peki nelere dikkat etmeliyiz?
👉 Sade başlangıçlar her zaman iyi bir fikir: Elma püresi, ezilmiş avokado ya da buharda pişmiş sebzeler gibi basit ve tek içerikli seçenekler başlangıç için idealdir.
👉 Demir yönünden zengin içerikler (et, yumurta sarısı, baklagiller) bebeğin gelişimi açısından kıymetlidir.
👉 Şeker, tuz ve baharat eklenmemeli. Besinler doğal halleriyle sunulmalı, tatlandırmak gerekiyorsa hurma, muz gibi doğal alternatifler tercih edilmeli.
👉 Besinler mutlaka yumuşak ve ezilebilir kıvamda olmalı. Bu hem boğulma riskini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır.
👉 Her gün aynı besinler yerine çeşitlilik sunulmalı. Farklı meyve-sebze grupları, farklı kıvamlar damak gelişimini destekler.
📝 Unutmayın 👉Ek gıda süreci sadece karın doyurma değil, aynı zamanda besinleri keşfetme, bağımsızlaşma ve kendi ritmini oluşturma sürecidir.
Siz içerik oluştururken nelere dikkat ettiniz? Yorumlara yazın🌱💬
Ek gıdaya geçişte yalnızca ne kadar yediği değil, neyle beslendiği de çok önemli. Bu süreçte bebeğimizin ihtiyaçlarını karşılayan, sade ama besleyici menüler hazırlamak gerekiyor. Peki nelere dikkat etmeliyiz?
👉 Sade başlangıçlar her zaman iyi bir fikir: Elma püresi, ezilmiş avokado ya da buharda pişmiş sebzeler gibi basit ve tek içerikli seçenekler başlangıç için idealdir.
👉 Demir yönünden zengin içerikler (et, yumurta sarısı, baklagiller) bebeğin gelişimi açısından kıymetlidir.
👉 Şeker, tuz ve baharat eklenmemeli. Besinler doğal halleriyle sunulmalı, tatlandırmak gerekiyorsa hurma, muz gibi doğal alternatifler tercih edilmeli.
👉 Besinler mutlaka yumuşak ve ezilebilir kıvamda olmalı. Bu hem boğulma riskini azaltır hem de sindirimi kolaylaştırır.
👉 Her gün aynı besinler yerine çeşitlilik sunulmalı. Farklı meyve-sebze grupları, farklı kıvamlar damak gelişimini destekler.
📝 Unutmayın 👉Ek gıda süreci sadece karın doyurma değil, aynı zamanda besinleri keşfetme, bağımsızlaşma ve kendi ritmini oluşturma sürecidir.
Siz içerik oluştururken nelere dikkat ettiniz? Yorumlara yazın🌱💬
G
Gülan Ö.
3 Aralık 2025 10:13
Hocam şu anda tam altı aylık 13 günlük bebeğim var havuç patates kabak armut denedim yoğurt verdim ama yoğurt verince geceleri çok kazı oluyor bazen ağlayacak kadar oluyor ek gıda listesi verebilir misiniz
B
Büşra K. ..
3 Aralık 2025 11:20
Esra Hanım kızım 22 aylık 18.ayından beri yiyecekleri ağzındaya bekletiyor ya tükürüyor akşam yemeğinde sadece çorba ve yoğurt yemek istiyor kahvaltı ve ara öğünde sorun yok bu arada başından beri pütürlü verdim gıdaları ama inanın çok yoruldum 3 aydır bu şekilde ne yapmalıyım

Rabia S.
3 Aralık 2025 20:58
Hocam benim oğlum sekiz aylık ve ben yumurtayı yağda pişirip beyazınıda veriyorum açıkçası benim için yumurta bir bütündür kafasına girmiyorum ama hatalımıyım bilmiyorum

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
4 Aralık 2025 07:42
@Gülan Ökten Yoğurt gibi süt ürünleri bazı bebeklerde gece huzursuzluğu veya gaz yapabilir. Şu an için bir süre ara verip, sindirimi daha kolay olan tek bileşenli sebze- meyve püreleri verebilirsiniz. 3 gün kuralı ile verip gözlemlediğiniz besinlerde gece huzursuzluğu yapan bir gıda varsa, o gün verilen besinle ilişkilendirerek geçici olarak çıkarın ve gözlemleyin. Bunun için sizlerle bir ek gıda listesi paylaşacağım 🙏🏻
G
Gülan Ö.
4 Aralık 2025 14:34
Çok memnun olurum hocam paylaşımınızı bekliyorum @Esra Yerlikaya

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
8 Aralık 2025 06:46
@Büşra Kılıçaslan Büşra Hanım merhaba, bu süreç gerçekten yıpratıcı. Bu davranış bazen duyusal hassasiyet ya da kontrol ihtiyacından kaynaklı olabiliyor. Sofra süresini sınırlı tutup yutmadığında ısrar etmeden tabağı kaldırmak net bir sınır verir. Eğer uzun süredir devam ediyorsa bir beslenme uzmanı, psikolog ve çocuk gelişimciden birebir destek almanız süreci kolaylaştırabilir💐
B
Büşra K. ..
8 Aralık 2025 06:52
Teşekkür ederim hocam

Esra Y.
Uzman Diyetisyen
8 Aralık 2025 06:54
@Rabia Sağlık yumurtayı bir bütün olarak değerlendirmek çok doğru ama sadece beyazını vermek hem besin içeriği hem de alerji riski açısından yeterli olmayabilir Asıl vitamin ve mineraller sarısında bulunur. 8. aydan sonra iyi pişmiş şekilde tamamını vermeniz daha fatdalı olur🌿