Bebeklerde Diş Sancısının Uykuya Psikolojik Etkileri

211 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

25 Kasım 2025 09:22
❓Artan Huzursuzluk ve Güven İhtiyacı: Geceleri ağrı arttığında, bebekler daha fazla huzursuzluk ve kaygı hissederler. Bu kaygı, onların en temel ihtiyaçlarından biri olan güven duygusunu zedeler. Bebekler, ağrı sırasında kendilerini güvende hissetmek için birincil bakıcılarına (anne/baba) daha fazla ihtiyaç duyarlar ve bu da sık sık uyanmaya neden olur.

💭Uykuya Dalma Güçlüğü (Regülasyon Sorunu): Diş ağrısı, bebeğin rahatlama ve gevşeme yeteneğini bozar. Normalde uykuya dalma için gereken sakinleşme (regülasyon) süreci, ağrı nedeniyle kesintiye uğrar. Bebek kendini rahatlatmakta zorlanır ve bu da uykuya dalma süresini uzatır.

🌷Uyku Bölünmeleri ve Kalite Düşüşü: Ağrı, genellikle gecenin ilerleyen saatlerinde artarak, uyku döngülerinin doğal geçişlerini bozar ve sık sık uyanmalara yol açar. Bu, uykunun derinliğini ve kalitesini düşürür. Kalitesiz uyku, gündüz daha huysuz ve sinirli olmasına neden olur, bu da akşam uykuya geçişi daha da zorlaştıran bir döngü yaratır.

⚠️Negatif Uyku Çağrışımı: Ağrının sürekli olarak uyku ortamıyla ilişkilendirilmesi, bebeğin bilinçaltında yatağı ve uyku zamanını negatif bir deneyimle eşleştirmesine neden olabilir. Bu, diş çıkarma dönemi geçtikten sonra bile uykuya direnç gösterme sorunlarına zemin hazırlayabilir.
S

Sevgi B. T. ..

25 Kasım 2025 09:38
Peki ne yapmamız gerekiyor
İ

İrem

25 Kasım 2025 10:03
Muhtemel ne zaman başlar Fatma hanımcığım 5 aylık oğlumda bunları yaşıyorum diş ile alakalı olabilir mi
Ö

Öznur Ç.

25 Kasım 2025 10:19
Bende 9 aylık oğlumda aynı durumu yaşıyorum çok sık uyanıyordu daha sıklaştı ve emip uyuyor muhtemelen dişten dolayı diye düşünüyorum ama ne yapmak lazım birde uykuya dalarken bazen sıçrıyor dişten midir yada gün içerisinde çok hareketli diye mi acaba
E

Esma D.

25 Kasım 2025 19:10
1.5 yaş 2 aydır böyleyiz 9-10 gibi uyutuyorum her gece 3 gibi uyanıyo sabaha kadar ayakta mecburen geç uyutuyorum bu seferde öğlen 12 de uyanıyo ve gece sürekli ağlıyo eli kulağında hep uykudayken ne yapabilirim
Fatma U.

Fatma U.

26 Kasım 2025 05:50
@Sevgi Büşra Turan Merhabalar 🌼Bu dönemde diş ağsını azaltmaya yönelik destekler verirken uyku eğitimi varsa esnek davranılabilir yok ise uykuya geçişte daha nazik ve hassas olunabilir.
Fatma U.

Fatma U.

26 Kasım 2025 05:51
@İrem Merhabalar 🌼6-10 ayda basılması beklenir
Fatma U.

Fatma U.

26 Kasım 2025 05:52
@Esma Deniz Merhabalar 🌼 gece 3 kez uyanıp ayakta sallanma istemesi, büyük ihtimalle ayrılık kaygısı ve uykuya dalma desteğine bağımlılıktan kaynaklanmaktadır. Kulağıyla oynaması ise bir kulak enfeksiyonu ya da diş sancısı belirtisi olabilir. Geceleri tekrar uykuya geçiş için ayakta sallanma desteği yerine, yatakta sakinleştirme (sırtını okşama gibi) yöntemine geçmeniz ve tıbbi kontrol yapmanız bu döngüyü kırmak için kritik önem taşır.
İ

İleyy

26 Kasım 2025 06:15
Merhabalar uyku ile ilgili olan şeyleri 5. Ayına girdiğimizden beri yaşıyoruz diş çıkaracağı belli görünüyor.. bu anlattıklarınız haricinde sürekli emme isteğide oluyor mu çünkü ne zaman uyansa 2dk da olda emmek istiyor ? Birde sallanmadan uyumuyor bunun için ne yapabiliriz
Fatma U.

Fatma U.

26 Kasım 2025 07:39
@İleyy Merhabalar 🌼emme ve sallanarak uyuma isteği tamamen destekli uykuyla alaklı olabilir. desteksiz uykuya geçemediği için emmek ve sallanmayı sürekli isteyebilir.
İ

İleyy

26 Kasım 2025 07:40
Peki fatma hanım bu durumdan nasıl normale dönebilirz nasıl bir yol izlememiz gerekiyor
N

Nursel K. ..

26 Kasım 2025 11:43
Merhaba bebegim 4 aylık olana kadar geceleri aralıksız uyuyordu 4. Aydan sonra uyku sorunlarımız oldu 10 dk da bir uyanır oldu çocuk doktoruna götürdüm muayenesi güzel geçti ama hem gündüz hem gece bebeğimi uyuttuğum zaman 10 dk 20 dk da bir uyaniyor ne yapmam gerekli oda ısısı nemi kontrol ediyorum çok sıcak tutacak kıyafet giydirmiyorum herşeyine baktım denedik olmuyor uyumuyor uyutmuyor 😕😕😕
E

Ece G.

26 Kasım 2025 13:12
Diş için gece ne yapabilir uyumadan önce teragil veriyorum ama dün çok şiddetliydi en fazla yarım saat uyuyup ağlayarak uyandı hep emdi ikimizde çok yorulduk uyuyamıyo ağlıyo

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir