Bebekler Neden Geceleri Sık Uyanır?
534 görüntüleme

Fatma U.
Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog
4 Aralık 2025 08:47
Bebeklerin özellikle ilk aylarda geceleri sık uyanması son derece normal bir durumdur ve genellikle aşağıdaki temel nedenlere dayanır:
🍼 Fizyolojik İhtiyaçlar ve Küçük Mide Kapasitesi
Açlık: Bebeklerin midesi çok küçüktür. Özellikle yenidoğanlar, hızlı büyüme ve gelişme için sık sık (genellikle 2-4 saatte bir) beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu, geceleri uyanmalarının bir numaralı nedenidir.
Küçük Uyku Döngüleri: Yetişkinlerin uyku döngüsü ortalama 90 dakika iken, bebeklerin döngüsü daha kısadır (yaklaşık 45-60 dakika). Bir döngü bittiğinde bir sonraki döngüye geçişte uyanmaları veya hafifçe huzursuzlanmaları kolaydır.
REM Uykusunun Fazlalığı: Bebekler uykularının büyük bir kısmını (yaklaşık %50) REM (hızlı göz hareketi) uykusunda geçirirler. Bu, daha hafif, hareketli ve kolay uyanılabilir bir uyku evresidir.
🧠 Gelişimsel ve Çevresel Etkenler
Ayrılık Kaygısı: Genellikle 6-9 aylar civarında başlayarak, bebekler ebeveynlerinin yanlarında olmadığını fark ettiklerinde kaygı yaşayabilir ve bu nedenle uyanıp ağlayabilirler.
Gelişim Sıçramaları: Yeni beceriler öğrenme (yuvarlanma, oturma, emekleme gibi) veya bilişsel gelişim (diş çıkarma, büyüme atakları) dönemleri, sinir sistemlerini uyararak uyku düzenlerini bozabilir.
Uyku Ortamı/Konfor: Isı, nemli bez, rahatsız edici giysi, fazla ışık veya ses gibi çevresel faktörler de uyanmalarına neden olabilir.
Bu nedenlerle, bebeklerin ilk 6 ay boyunca gece boyunca kesintisiz uyuması beklenmemelidir.
🍼 Fizyolojik İhtiyaçlar ve Küçük Mide Kapasitesi
Açlık: Bebeklerin midesi çok küçüktür. Özellikle yenidoğanlar, hızlı büyüme ve gelişme için sık sık (genellikle 2-4 saatte bir) beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Bu, geceleri uyanmalarının bir numaralı nedenidir.
Küçük Uyku Döngüleri: Yetişkinlerin uyku döngüsü ortalama 90 dakika iken, bebeklerin döngüsü daha kısadır (yaklaşık 45-60 dakika). Bir döngü bittiğinde bir sonraki döngüye geçişte uyanmaları veya hafifçe huzursuzlanmaları kolaydır.
REM Uykusunun Fazlalığı: Bebekler uykularının büyük bir kısmını (yaklaşık %50) REM (hızlı göz hareketi) uykusunda geçirirler. Bu, daha hafif, hareketli ve kolay uyanılabilir bir uyku evresidir.
🧠 Gelişimsel ve Çevresel Etkenler
Ayrılık Kaygısı: Genellikle 6-9 aylar civarında başlayarak, bebekler ebeveynlerinin yanlarında olmadığını fark ettiklerinde kaygı yaşayabilir ve bu nedenle uyanıp ağlayabilirler.
Gelişim Sıçramaları: Yeni beceriler öğrenme (yuvarlanma, oturma, emekleme gibi) veya bilişsel gelişim (diş çıkarma, büyüme atakları) dönemleri, sinir sistemlerini uyararak uyku düzenlerini bozabilir.
Uyku Ortamı/Konfor: Isı, nemli bez, rahatsız edici giysi, fazla ışık veya ses gibi çevresel faktörler de uyanmalarına neden olabilir.
Bu nedenlerle, bebeklerin ilk 6 ay boyunca gece boyunca kesintisiz uyuması beklenmemelidir.

Fadime Ö.
4 Aralık 2025 08:49
Hocam tam da sıkıntı da olduğum bir konu kızım 16 aylık oldu sürekli uyanıyor ağlıyor emiyor hiç düzgün uykumuz kalmadı . Ne yapmamız gerekiyor 🥲
S
Sinem İ.
4 Aralık 2025 08:52
Benimoglumda 14 aylık gece sürekli uyaniyor ve emmek istiyor. Dogdugundan beri böyleyiz.malesef
G
Gül
4 Aralık 2025 09:12
14 aylik 0 uyku yuzbin kere uyaniyor. Meme olmadan uyumuyor ilk uykusuna desteksiz geçiyor ama devamında asla meme olmadan uyumuyor. Ve en büyük sorun. Gece beslenmesini nasil kesecez böyle devam ederse. Çok büyük çaresizlik içindeyiz Allahim annelere nasil bir sabir vermis kurban olduğum valla bazen aklim gidiyor. Herkese kolayliklar sabirlar diliyorum.

Fadime Ö.
4 Aralık 2025 09:38
Ben memeden kesmeyi düşünüyorum artık ama kıyamıyorum da 🥲🫠 Allah yardımcımız olsun inşallah 🙏
S
Seher Ö. ..
4 Aralık 2025 13:25
Peki hocam gece sık uyanmanın gündüz yapılan sık beslenme aralıklarıyla bir ilgisi var mı?
B
Büşra K. ..
5 Aralık 2025 09:08
51 günlük bebeğim emerken uyuyor gazını çıkarmak istediğimde yada yerine koyduğumda uyanıyor ve bir daha zor uyuyor ne yapacağım şaşırdım önceden kucakta hafif sallayınca uyurdu oda olmuyor artık
B
Berrin G.
8 Aralık 2025 10:15
Merhaba Fatma hanim kizim 3 aylik ve uykuya destekli daliyor salliyorum kolumda gunduzleri gayet guzel uyuyordu bunu yapinca ama bir kac gundur cok agliyor gunduzleri uyutmaya calisinca yani okadar cok agliyorki sakinlesmiyor acaba bunun bir nedeni varmi?
B
Betül B.
8 Aralık 2025 11:24
Bebeğim7ay 10 gunlukve 3 4 gundur gecesaat,başı uyanıyor neredeyse emziripsallayıp bir sekılde Uyutuyorm ama saat başı kalkmak beniaşırı yoruyor
B
Beyza N. B. ..
9 Aralık 2025 21:16
Merhaba hocam, benim kızım 2 ay 10 günlük şu anda. 2 ayına kadar gündüzleri uyumuyordu ancak akşam 9 dan sonra gece uykusu moduna girip gece boyunca da her emzirme arasında 3 saat uyuyordu. 3 saatte bir emzir uyut düzenimiz vardı. Herkes 2 ayından itibaren düzelir dedi ama şu anda saat başı uyanıyor karnı tok olsa dahi. Bu durum normal mi büyüme atağı geçiriyor olabilir mi ya da tekrar eski düzenine döner mi ?
İ
İrem D. E.
15 Aralık 2025 10:34
Hocam kızım 54 günlük gündüz uykusu 2 veya 3 saat ama yerine yatmıyor kucağımda uyuyor ve uykuya dalması çok uzun sürüyor ne yapmamgerekiyor