Bebekler Neden Geceleri Sık Sık Uyanır ?

715 görüntüleme
Fatma U.

Fatma U.

Uyku Danışmanı - Uzman Psikolog

20 Aralık 2025 07:05
🌱Bebeklerin gece uyanması hem nörolojik hem de duygusal gelişimin doğal bir parçasıdır. Psikolojik açıdan temel neden, bebeklerin uyku döngülerinin yetişkinlere göre daha kısa olması ve döngü geçişlerinde "kendi kendini sakinleştirme" becerisinin henüz tam gelişmemesidir.

⚠️Beşinci aydan itibaren bazı bebekler uzun uyku düzenine geçebilse de, sekizinci ay civarında "konfüzyonel uyanış" denilen ve ebeveyni tanıyamadıkları çığlık nöbetleri uykuyu bölebilir. On dokuzuncu ayda ise gelişen hayal gücüyle tetiklenen gece korkuları ve artan kortizol seviyeleri uykuyu zorlaştırır. Bu uyanmalar genellikle fiziksel açlıktan ziyade, gelişimsel bir basamak veya güven tazeleme çabasıdır.
Nurdan G.

Nurdan G.

20 Aralık 2025 07:09
Daha beteri geliyor diyorsunuz 4.ayda huni takmak üzereyiz 🤪😅
Fatma U.

Fatma U.

20 Aralık 2025 07:15
@Nurdan Gün 🙃🫣
S

Seren S.

20 Aralık 2025 07:18
Hocam bebeğim 15.5 aylık erkek gece beslenmesini kestik yaklaşık 2 hafta oldu ilk başlarda 1 kez uyanıyordu son 3 gündür 4 5 kez uyanıyor nedendir acaba ?
Fatoş G. .

Fatoş G. ..

20 Aralık 2025 07:19
Bebeğim12 aylık ve doğduğundan beri gece milyon kere uyanır
Fatma U.

Fatma U.

20 Aralık 2025 07:20
@Seren Sonkut Merhabalar. herhangi bir fizyolojik hastalık durumu vs yoksa meme desteğini kesmenizden kaynaklı her uyanmasında desteği istiyor ve uyanmasını tetikliyor olabilir.ayn karaarlılıkla devam ederseniz uyanmaları azalarak bitecektir.
Selen B.

Selen B.

20 Aralık 2025 07:20
7. Aya bi girdik 2 hafta sürekli 9 buçukta uyandı 10 buçukta uyudu. Şimdide gece 5 te uyanmaya başladı sürekli. 3 saatte bi emmek istiyor bi bir türlü çözemedim
Fatma U.

Fatma U.

20 Aralık 2025 07:21
@Fatoş Gün Merhaba bazı bebekler mizaç olarak uykuyu sevmeyebiliyor ancak destekli uykuya geçiş varsa her uyanmada desteği istedikleri için uyandıklarında kendilerini tekrar uykuya geçiremediklerinden kaynaklı uyanıklılar olabiliyor.
R

Rabia Ç. ..

20 Aralık 2025 07:27
Oğlum 7ay27 günlük. Gece uyanıp uzun süre uyumuyor. Bu durumu 3.5-4.5 ay arasında da aynı yaşamıştık bu sorunu. Şu anda diş geliyor ve nezle oldu hafif. Ben ve eşimde rahatsız ne yapmam gerekiyor bilmiyorum çok yoruldum hastalıkla bir de iyice yorucu bir hal aldı
Y

Yasemin A.

20 Aralık 2025 07:32
9 aylık gece saat başı uyanması beni bitiriyor :/
S

Sezgi Ö.

20 Aralık 2025 07:49
Bebeğim 4.aya kadar çok güzel uyurdu 4-5 saat kesintisiz. 4. Ayın başından beri saat başı uyanıyor ve 5 haftadır böyleyiz 🥲 ne yapabilirim hocam 4. Ay bitti uyku gerilemesi bitmedi daha. Uyandığında sallıyorum geri uyursa uyur uyumazsa emziriyorum. Bazen de hiç uyumuyor gecenin yarısı iki saat uyanık kalıyor
İlayda M. A.

İlayda M. A.

20 Aralık 2025 08:00
5 ay 26 günlük doğduğundan beri uykusu hep düzenliydi ama son 2 haftadır uykular düzensizleşti uykuya direnmeye başladı gece 4:30 da yada 5 te uyanıyor ne yaparsam yapayım geri uyukuya döndüremiyorum
Yorgun A. .

Yorgun A. ..

20 Aralık 2025 08:48
Kızım 27 aylık ve hala gece uyanmaları bitmedi bazen 3 kere bazen5 kere falan kalkıyor şimdi yavaş yavaş emzirmeyi de kesiyorum inşallah ondan sonra uyanmalar biter diye umut ediyorum
E

Elif D. A. ..

20 Aralık 2025 11:04
Hayırlı günler Fatma hocam , bebeğim yaklaşık 3 buçuk aylık. Bundan bir ay öncesinde gece uykuları düzenliydi . Gece 1- 2 defa kalkıyordu. Şimdi daha düzene gireceğine tam tersi geceleri 5 defa kalkıyor .ilk bir veya ikinci uykusundan sonra birer saat veya 45 dakika civarı uyuyor . Sebebi ne olabilir. Şimdiden çok teşekkürler 🌸
K

Kübra N.

20 Aralık 2025 17:15
Peki bunun için ne gibi çözümler bulabiliriz? Kızımnerdeyse 10 aylık olucak. 3-3.5 aydır iki saatten daha uzun uyuduğu hiç olmadı hatta çoğu zaman yarım saat 45 dk da bir uyanıyor. Yatarken yanıma alsam bile uyumaya devam etmiyor.bu durum ne zaman biter tahmini🥲
E

Ezgi B.

20 Aralık 2025 18:24
Merhaba Fatma Hanım, ikiz bebeklerim 11 aylık. Biridesteksiz biri de kucağıma yatarak uyuyor çoğunlukla.gece 12 den sonra mız mızlanmaları başlıyor. Sabah 5 gibi ağlayarak uyanıyorlar. Ve desteksiz uyuyan 6 da çok erken uyanıyor. Sorun ne olabilir acaba? Gece 2 kere mama için uyanıyorlar.
G

Gül

21 Aralık 2025 01:01
@Fatma Uygur Bana yardım edin lütfen bu saatte artik çaresizlikten yaziyorum gündüz uykusu 1 kere yatmasi gece sik uyanmasina neden olur mu. Normalde iki uyku yapiyir ama 2. Uyku akşamüstünü buluyor ve akşam geç uyuyor onun icin tek uyku yapsak ve bu kadar sık uyanmanin önune geçebilir miyiz. Yok olmuyor gece artık uykusuzluktan delirecem ne yapacam bilmiyorum. Memeden kessmek istedim onu da yapamadim. En azindnnan 18 aylik ona kadar bana bir yol gösterin lütfen 14 aylik
R

Rukiye Ç. K.

21 Aralık 2025 06:03
Bebeğim 9 ay 24 günlük,gündüz uykusunu 2 ye düşürdü ama uzun uyuyamıyor,en fazla 1 saat. Uyanınca kucağıma alırsam biraz daha uzuyor uykusu. Uyuturken ise ayakta oluyorum ve kucağımda salınarak uyutuyorum çok yorucu. Yatağına bıraktığımda genelde ağlıyor bu döngü içerisindeyim. Uyku eğitimi için geç mi kaldım bilmiyorum asla kendi başına dalmıyor arabada dahil
Ş

Şeyma T.

21 Aralık 2025 21:18
15 aylik bebeğim gündüz uykusu istiyor ama uyku süremiz en fazla 15 dk oda ona yetmiyor aşırı huzursuz ve ağlıyarak uyaniyor her seferinde ne yapmamgerekli hocam
S

Sedanur C.

21 Aralık 2025 21:47
Merhabalar bebeğim 20 aylık 18. Ayda emzirmeyi sonlardım o günden beri uykumuz iyiye gidecek derken durum iyice vahimleştibı süreçte sadece iki kere akşam yatıp sabah kalktı onun dısında sürekli uyanıyo diş sürecindeyiz ona bağlamak istiyorum fakat uyandıktan sonra hemen uykuya geçmiyo ağlıyo kendisini geriye doğru atıyo beni iter gibi yapıyo oyun odasına gidip dikkatini dağıtıp sakinleştirebiliyorum artık aklıma şey gelio ekran veriyorum acaba fazla mı uyaran oluyo uykumuzu etkiliyo
A

Ayşegül S.

22 Aralık 2025 06:49
Merhabalar bebeğim 4 ay 6 günlük uykuları zaten kötü olam bebeğim son 10 gündür çok daha kötü bir hal aldı uykuya direnç vardı hep zaten her yolu denedim ama memede uyuyan bir bebek ne yapacağım bilmiyorum geceleri saat başı kalkıyor bazı geceler saat 3 den sonra güne başlıyor ne yapmam gerekiyor

Sohbete katılmak için Babysfer mobil uygulamasını kullanın.

Konulara yorum yapmak, yeni başlıklar açmak ve diğer ebeveynlerle etkileşime geçmek için mobil uygulamamızı indirin.

App Store'dan İndirGoogle Play'den İndir